Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, εκτιμούν οι τράπεζες

Δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, εκτιμούν οι τράπεζες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, εκτιμούν οι τράπεζες

Από τον Γιάννη Παπαδογιάννη.   Μπορεί η επιστροφή της χώρας στις αγορές μετά τρία χρόνια να έφερε χαμόγελα στις τράπεζες, ωστόσο στο Χρηματιστήριο οι μετοχές τους δέχονται ισχυρότατες πιέσεις, υποχωρώντας τις τελευταίες ημέρες κατά περίπου 8%. Η υποχώρηση ασφαλώς συνδέεται με ρευστοποιήσεις κερδών. Από το τέλος Μαρτίου μέχρι τα μέσα Ιουλίου ο δείκτης των τραπεζών αποκόμισε κέρδη 40%, ωστόσο ισχυρή εστία προβληματισμού φαίνεται να αποτελεί το ζήτημα των πρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών που έθεσε το ΔΝΤ. Μάλιστα, το ΔΝΤ ζήτησε επίσπευση των stress tests, εκτιμώντας ότι ο σχεδιασμός για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων βασίζεται σε πολύ αισιόδοξες εκτιμήσεις.

Επιτελικά στελέχη τραπεζών, μιλώντας στην «Κ», διατυπώνουν τη διαφωνία τους για τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι οι στόχοι μείωσης των «κόκκινων» δανείων για το 2017 θα επιτευχθούν παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν είχαν στη διάθεσή τους όλα τα θεσμικά εργαλεία, αλλά και την αβεβαιότητα που επικράτησε κατά το πρώτο τρίμηνο, η οποία επηρέασε αρνητικά. Σε ό,τι αφορά τους στόχους του 2018, επισημαίνουν ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, εξωδικαστικός κ.ά.) θα δώσει περισσότερες δυνατότητες και ευελιξία στις τράπεζες για να πετύχουν τους στόχους τους. Στο πλαίσιο αυτό απορρίπτουν τις αιτιάσεις του ΔΝΤ και εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι οι εγχώριες τράπεζες δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα και στο stress test που θα διενεργήσει η ΕΚΤ το 2018. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ πραγματοποιεί προγραμματισμένο αναλυτικό επιτόπιο έλεγχο των χαρτοφυλακίων δανείων των εγχώριων τραπεζών: σε εξέλιξη βρίσκεται ο σχετικός έλεγχος σε δύο συστημικές τράπεζες, ενώ το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί και στις άλλες δύο.

Χθες ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε κατά 3,97%, ενώ σε σχέση με τα υψηλά του Ιουλίου, που σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, οι απώλειες διαμορφώνονται σε 8,6%.

Σημειώνεται ότι σήμερα είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το reverse split, δηλαδή η μείωση του αριθμού μετοχών της τράπεζας με αντίστοιχη αύξηση της ονομαστικής αξίας. Οι μετοχές της τράπεζας θα αντικατασταθούν με αναλογία 1 νέα για κάθε 20 παλαιές, ενώ η διαπραγμάτευσή τους θα ξεκινήσει την Πέμπτη 3 Αυγούστου. Ενας κάτοχος 10.000 μετοχών σήμερα, μετά το reverse split θα έχει 500 μετοχές με τιμή (βάσει του χθεσινού κλεισίματος) περίπου 4,64 ευρώ.


Πηγή : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text