Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Πρώτη κόντρα Δημοσίου με Cosco για τον ΟΛΠ

Πρώτη κόντρα Δημοσίου με Cosco για τον ΟΛΠ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πρώτη κόντρα Δημοσίου με Cosco για τον ΟΛΠ

Από τον Ηλία Μπέλλο.   Στην πρώτη σημαντική αντιπαράθεση από τότε που ιδιωτικοποιήθηκε ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) περιήλθαν το ελληνικό Δημόσιο και η Cosco που ελέγχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης.

Το ΤΑΙΠΕΔ, κάτοχος του 23,14% των δικαιωμάτων ψήφου, καταψήφισε την πρόταση του βασικού μετόχου για τροποποίηση του άρθρου 9 παρ. 1 του Καταστατικού της εταιρείας, προκειμένου να συμπεριληφθούν η ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ ως τόποι συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΠ Α.Ε.

Το θέμα είχε τεθεί στην τακτική γενική συνέλευση του Οργανισμού πριν από δύο εβδομάδες, αλλά το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε παράταση για να μελετήσει το ζήτημα, καθώς διατυπώθηκαν επιφυλάξεις κατά πόσο μια τέτοια πρόβλεψη θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως de facto αλλαγή έδρας της εταιρείας. Από την πλευρά της η Cosco εξήγησε πως επιθυμεί τη δυνατότητα αυτή, προκειμένου να μπορεί να προβάλει στην κινεζική αγορά και στην κινεζική κοινή γνώμη τη στρατηγική της τοποθέτηση στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των νέων Δρόμων του Μεταξιού – με όποιο όφελος έχει αυτό και για την προσέλκυση περαιτέρω εμπορικών συμφωνιών για τον ΟΛΠ. Ομως, οι νομικές υπηρεσίες του ΤΑΙΠΕΔ δεν επείσθησαν ότι η συγκεκριμένη τροποποίηση είναι άνευ σημαντικών συνεπειών.

Ετσι, στη χθεσινή εξ αναβολής συνέχεια της τακτικής γενικής συνέλευσης οι εκπρόσωποι του Δημοσίου δήλωσαν πως δεν είχαν επαρκή χρόνο για να εξαντλήσουν τη νομική εξέταση του θέματος και έτσι καταψήφισαν την τροποποίηση του Καταστατικού.

Τελικά, όμως, αυτή ενεκρίθη, αφού η Cosco ελέγχει την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου, ενώ με τον βασικό μέτοχο συντάχθηκαν και όλοι οι μεγάλοι ξένοι και Ελληνες θεσμικοί που έχουν θέσεις στον ΟΛΠ.

Ειδικότερα, επί του 82,8% του συνόλου των μετοχών που παρέστησαν στην εξ αναβολής γενική συνέλευση, το 62% υπερψήφισε τη δυνατότητα να συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και στην Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την Cosco συμπαρατάχθηκαν τόσο η Lansdowne Partners και η Blackrock όσο και ελληνικές ΑΕΔΑΚ όπως και η Δήλος της Εθνικής Asset Management ΑΕΔΑΚ και η Alpha Trust αλλά και άλλοι διαχειριστές κεφαλαίων που εκπροσωπήθηκαν στη συνέλευση.

Νομικοί στους οποίους απευθύνθηκε η «Κ» εκτιμούν πως τα περί εν δυνάμει de facto αλλαγής έδρας είναι «τραβηγμένα» και αποδίδουν την επιφυλακτικότητα των συμβούλων του Δημοσίου σε ενδεχόμενο «υπερβάλλοντα ζήλο». Αντιθέτως, από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ σημειώνουν στην «Κ» πως εξακολουθούν να εξετάζουν το θέμα, και μάλιστα σε συνεργασία και με κινεζικά νομικά γραφεία, προκειμένου να αποσαφηνιστεί, όπως λένε, σε ποιο νομικό καθεστώς θα εμπίπτουν αποφάσεις που θα λαμβάνονται εκεί. Παραδέχονται, πάντως, πως οι επιφυλάξεις τους αφορούν «ενδεχόμενες ακραίες περιπτώσεις», που όμως «δεν μπορούν να αποκλειστούν» ειδικά λόγω της διεθνοποιημένης δραστηριότητας του ΟΛΠ και της νομικής πολυπλοκότητας που αυτή συνεπάγεται.

Τούτων λεχθέντων, καθίσταται σαφές πως η πλευρά του Δημοσίου επιφυλάσσεται να επανέλθει επί του θέματος εάν κρίνει πως θίγεται, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι έχει υπερψηφιστεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των μετόχων, αλλοδαπών και Ελλήνων.


Πηγή: kathimerini.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text