Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Πώς βλέπουν το τοπίο των επενδύσεων οι γκουρού των αγορών

Πώς βλέπουν το τοπίο των επενδύσεων οι γκουρού των αγορών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πώς βλέπουν το τοπίο των επενδύσεων οι γκουρού των αγορών

Από τον Τάσο Μαντικίδη.   Η οκταετής παγκόσμια ανοδική αγορά, η αποκαλούμενη και «αγορά ταύρων» (Bull Market), έχει πια ωριμάσει αλλά δεν έχει ακόμη φθάσει στο τέλος της, υποστηρίζουν  στρατηγικοί αναλυτές και διαχειριστές διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, σκιαγραφώντας το επενδυτικό τοπίο του δεύτερου εξαμήνου για τις μετοχές, τα ομόλογα, τα εμπορεύματα και τα νομίσματα.

Οπως εκτιμάται, ύστερα από κέρδη 12% παγκοσμίως το πρώτο εξάμηνο, οι μετοχές θα μπορούσαν να σημειώσουν νέα άνοδο 8% ως τα μέσα του 2018, ενώ οι ελληνικές μετοχές που σημείωσαν κέρδη 12 δισ. ευρώ εφέτος εμφανίζοντας μία από τις κορυφαίες  αποδόσεις στον κόσμο αναμένεται να παρακολουθούν την πορεία της οικονομίας και τη σταδιακή επιστροφή της χώρας στις αγορές.  
Από την άλλη πλευρά, ο Mikihiro Matsuoka, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Securities Inc., παρατηρεί πως η κεφαλαιοποίηση των χρηματιστηριακών αγορών των τοπ 7 οικονομιών ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει αγγίξει επίπεδα «φούσκας», καθώς προσεγγίζει τα προηγούμενα υψηλά του 2000 και του 2008 αυξάνοντας το ρίσκο της διάρθρωσης.  
Ο Robert Buckland, επικεφαλής στρατηγικής της Citigroup, προβλέπει πως οι μετοχές παγκοσμίως βάσει του δείκτη  MSCI AC World ύστερα από κέρδη 12% το πρώτο εξάμηνο έχουν περιθώριο ανόδου 8% ως τα μέσα του 2018, καθώς η Bull Market μπορεί να έχει ωριμάσει, δεν έχει όμως «πεθάνει». Ο ίδιος και η ομάδα των αναλυτών της αμερικανικής τράπεζας συστήνουν αυξημένες θέσεις στις αγορές της Ιαπωνίας και της ευρωζώνης.
Από τις αναδυόμενες αγορές, για την Ελλάδα υπάρχει η σύσταση Underweight (μείωση θέσεων), σύσταση την οποία διατηρεί και ο Geoff Dennis, στρατηγικός αναλυτής για τις αναδυόμενες αγορές της UBS, ο οποίος υπολογίζει πως ύστερα από κέρδη 17% το πρώτο εξάμηνο τα περιθώρια ανόδου των αναδυομένων αγορών για το β' τρίμηνο περιορίζονται στο 2%. Ωστόσο, ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι ξένοι επενδυτές ήταν υποεπενδυμένοι σε σχέση με τους δείκτες αναφοράς κατά 35% στις ελληνικές μετοχές, σήμερα το ποσοστό αυτό πλησιάζει σε ουδέτερα επίπεδα.
Συνολικά αναλυτές και θεσμικοί επενδυτές επιλέγουν ευρωζώνη ως την τοπ επιλογή της περιόδου (μαζί με την Ιαπωνία) θεωρώντας πως ο χαμηλότερος πολιτικός κίνδυνος και η θετική οικονομική επίδοση στη ζώνη του ευρώ έχουν προκαλέσει ένα σοκ αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, που έχει επιφέρει αυξημένες εισροές κεφαλαίου στην περιοχή. Η επιστροφή των επενδυτών στα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία μπορεί επίσης να εξηγηθεί από τον φόβο μιας διόρθωσης στην αμερικανική αγορά.
Για τον Peter Garnry, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών στη Saxo Bank, με την Κίνα να καταγράφει επιβράδυνση, οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών θα παρουσιάσουν υποαποδόσεις και ο κλάδος πρώτων υλών θα αντιμετωπίσει πιέσεις.
Κατά τον ίδιο τρόπο, αναμένεται επίσης επιβράδυνση στις ΗΠΑ και στην Ινδία, όπου η μεταβολή της χρηματοδότησης (credit impulse) έχει πάρει αρνητικό πρόσημο, ενώ στην Ευρώπη, όπου ο ίδιος δείκτης παραμένει θετικός, εκτιμά ότι οι μετοχές θα συνεχίσουν στην επικρατούσα τάση, με νέες εισροές κεφαλαίου, ενώ λόγω των βελτιούμενων μακροοικονομικών στοιχείων και των ελκυστικών αποτιμήσεων ο ίδιος εστιάζει επίσης στις ιαπωνικές μετοχές.
Οι εκτιμήσεις για το δεύτερο εξάμηνo του 2017 της NN Investment Partners κάνουν λόγο για μια ισορροπημένη παγκόσμια αναπτυξιακή προοπτική, με μια ισχυρή ανατροφοδοτούμενη σχέση μεταξύ εισοδήματος και δαπανών. Η ισχυρή και υψηλής ποιότητας αύξηση των εταιρικών κερδών ευνοεί τις μετοχές, ενώ η αναζήτηση κατηγοριών επενδύσεων που παράγουν εισόδημα έχει επανέλθει στο μυαλό των επενδυτών. 
Αυτό έχει απεικονιστεί στη σχετική απόδοση των επενδύσεων που προσομοιάζουν με αυτήν των ομολόγων (bond proxies), όπως οι μετοχές επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας.
Επίσης, η διάθεση επένδυσης σε προϊόντα σταθερού εισοδήματος με επιτοκιακό περιθώριο (spread products), όπως τα ομόλογα αναδυόμενων αγορών και τα εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης (high yield credit), έχει αυξηθεί. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, οι πιέσεις στους κρατικούς τίτλους παγκοσμίως θα ενταθούν, αφού οι κεντρικές τράπεζες βάζουν σταδιακά τέρμα στο 10ετές ράλι των ομολόγων αποσύροντας ρευστότητα.
Ο Valentijn van Nieuwenhuijzen, επικεφαλής επενδύσεων της NN Investment Partners, σημειώνει πως οι επισφαλείς κατηγορίες ενεργητικών, ειδικότερα οι αγορές μετοχών, βρίσκονται σήμερα σε πολύ ευνοϊκή κατάσταση με καλά μακροοικονομικά και εταιρικά δεδομένα, αλλά υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να βρισκόμαστε σε εγρήγορση.
Ο βασικός κίνδυνος για τις αγορές συναλλάγματος είναι η αυξανόμενη μεταβλητότητα. Για την ώρα επικρατεί ο συνδυασμός Goldilocks: πτωτικός πληθωρισμός και πιο αδύναμο δολάριο. Ωστόσο, αυτό το φαινόμενο θα υποχωρήσει, καθώς οι κεντρικές τράπεζες εγκαταλείπουν τις υπερβολικά χαλαρές πολιτικές τους, αναφέρει ο John Hardy, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στη Saxo Bank.
Η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου ενδέχεται να δοκιμάσει με σοβαρές προθέσεις να ξεπεράσει το 1,15, ωστόσο δεν αναμένεται κάτι περισσότερο από αυτό για τους επόμενους μήνες. Για τις βασικές ισοτιμίες των νομισμάτων ως το τέλος του 2017 η  Deutsche Bank προβλέπει πως η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα κυμανθεί στο 1,17,  δολαρίου/γεν στο 1,16, ευρώ/στερλίνας στο 0,91 και ευρώ/ελβετικού φράγκου στο 1,05.
Πού θα πάνε τα εμπορεύματα

Το δεύτερο τρίμηνο του 2017 αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολο για το πετρέλαιο καθώς οι τεχνολογικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και ο περιορισμός των εντάσεων στη Νιγηρία και τη Λιβύη υποστήριξαν ένα άλμα στην παγκόσμια παραγωγή. Αυτό συνέβαλε ώστε να αντισταθμιστούν οι περικοπές παραγωγής από άλλα μέλη του OPEC και τη Ρωσία, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την προσπάθεια εξισορρόπησης της αγοράς.
Ο Joni Teves, στρατηγικός αναλυτής της UBS, για τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων ως το τέλος του 2017 αναμένει τα εξής: Για τον χαλκό προβλέπει τα 268 δολ./λίμπρα, για το αλουμίνιο τα 86 δολ./λίμπρα, για το νικέλιο τα 4,4 δολ./λίμπρα, για τον ψευδάργυρο τα 128 δολ./λίμπρα.
Για το πετρέλαιο βλέπει την τιμή του στο τέλος του 2017 στα 56 δολ./βαρέλι, ενώ για τον θερμικό άνθρακα στα 86 δολ./τόνο. Από τα πολύτιμα μέταλλα, «βλέπει» για τον χρυσό τα 1.300 δολ./ουγκιά, για το ασήμι τα 18 δολ./ουγκιά, για το παλλάδιο τα 820 δολ./ουγκιά και για τον λευκόχρυσο τα 980 δολ./ουγκιά. 
Οι προβλέψεις
Ο Michael Hsueh και η ομάδα των αναλυτών της Deutsche Bank AG/London προβλέπουν για το τέλος του 2017 τις εξής τιμές στα βασικά εμπορεύματα: Για το πετρέλαιο τύπου Brent τα 52,9 δολ./βαρέλι, το αλουμίνιο στα 1.900 δολ./τόνο, τον χαλκό στα 5.600 δολ./τόνο και για το νικέλιο τα 10.750 δολ./τόνο.
Ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank, εκτιμά πως η τιμή του αργού πετρελαίου Brent είναι πιθανό να καταγράψει ξανά άνοδο προς τα 55 δολ./βαρέλι - προτού εμφανιστεί ένα νέο κύμα αδυναμίας καθώς η προσοχή θα στρέφεται στο 2018 και τον ενδεχόμενο κίνδυνο νέων εμποδίων σε περίπτωση που ο OPEC και η Ρωσία δεν καταφέρουν να επιμηκύνουν τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής πέραν του πρώτου τριμήνου του 2018.
Για την Goldman Sachs πάλι, χωρίς περαιτέρω περικοπές υπάρχει κίνδυνος η τιμή του μαύρου χρυσού να βρεθεί ακόμη και κάτω από τα 40 δολ./βαρέλι καθώς οι προοπτικές συνεχίζουν να μην είναι οι καλύτερες δυνατές εξαιτίας της υπερπροσφοράς και των προβλέψεων για περαιτέρω μείωση των τιμών.
Η εποχικότητα
Αναλυτές εκτιμούν πάντως πως συνολικά τα στοιχεία εποχικότητας υποδεικνύουν μια αύξηση της ζήτησης κατά το δεύτερο εξάμηνο, που σε συνδυασμό με τη συμμόρφωση στις αποφάσεις του OPEC θα μπορούσε να επαναφέρει την τιμή του πετρελαίου στα 50 δολ./βαρέλι. Ωστόσο δεν αναμένεται περαιτέρω άνοδος καθώς η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ έχει γίνει πιο αποδοτική και μόλις η τιμή του μαύρου χρυσού ανέβει πάνω από το νεκρό της σημείο (στο οποίο τα έσοδα ισούνται με τα έξοδα) θα ενισχυθεί κατακόρυφα.
Σε ό,τι αφορά τον χρυσό, ο Ole Hansen αναμένει άνοδο των τιμών με βάση την πεποίθηση ότι ο κίνδυνος για την οικονομία των ΗΠΑ αυτήν τη στιγμή είναι μάλλον περιορισμένος.
Αυτό ενδέχεται να προκαλέσει υπερβολική αισιοδοξία στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) αναφορικά με τις αυξήσεις επιτοκίων. Η αγορά ομολόγων υποδεικνύει ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, χαράσσοντας μια πιο επίπεδη καμπύλη αποδόσεων καθώς τα ομόλογα μακροπρόθεσμης λήξης εξακολουθούν να βρίσκονται σε ζήτηση.
Πότε θα έρθει το τέλος του QE

Μετά από μια 10ετία σχεδόν που οι ισχυρές κεντρικές τράπεζες «τύπωσαν» σχεδόν 13 τρισ. δολ. νέο χρήμα, η πίστωση στις παγκόσμιες αγορές αρχίζει να μειώνεται, ενώ η νομισματική πολιτική αρχίζει να μεταβάλλεται. Με πρωτοπόρο την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και τις αυξήσεις επιτοκίων που εφαρμόζει σταδιακά, οι κεντρικές τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο αναζητούν πιθανές διεξόδους από τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης (Τράπεζα της Ιαπωνίας) ή ξεκινούν συζητήσεις περί περιορισμού (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).
Ο Ebrahim Rahbari, οικονομολόγος της Citigroup, αναμένει πως η Fed θα ανακοινώσει την έναρξη της μείωσης του ισολογισμού της τον Σεπτέμβριο και την αύξηση κατά 25 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο (και κατά 75 μονάδες βάσης το 2018), ταχύτερα από ό,τι τιμολογούν σήμερα οι αγορές. Από την άλλη πλευρά, οι οικονομολόγοι κορυφαίων ευρωπαϊκών τραπεζών προβλέπουν πως η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο ή ακόμη και τον Οκτώβριο τη μείωση των αγορών ομολόγων που έχουν προγραμματισθεί να τερματισθούν τον Δεκέμβριο, από τις αρχές του 2018, καθώς, όπως αποφαίνονται, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για το tapering (τη σταδιακή ολοκλήρωση) του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Από το νέο έτος οι αγορές ομολόγων εκτιμάται ότι θα μειωθούν σταδιακά από τα 60 στα 40 δισ. ευρώ και στα 20 δισ. ευρώ αργότερα για να ολοκληρωθούν ως τον Ιούνιο, όπως εκτιμούν αναλυτές της Deutsche Bank, ή τον Σεπτέμβριο του 2018 ή να ανακοινωθεί ότι το 2018 θα λάβουν συνολικές αγορές 150 δισ. ευρώ προτού το QE φθάσει στο τέλος του, όπως εκτιμούν άλλες τράπεζες. Για την ΝΝ επίσης η ΕΚΤ θα ανακοινώσει μείωση του μεγέθους αγορών ομολόγων, μεταξύ του εύρους 30 - 40 δισ. ευρώ για 3 ή και 6 μήνες από τον Ιανουάριο του 2018, ενώ στη συνέχεια θα γίνει ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση του περιορισμού των αγορών ομολόγων, που ενδεχομένως θα λήξει στα τέλη του 2018.
Πιθανώς μετά να ακολουθήσει άμεσα μια αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ προς τα τέλη του 2018 ή και στις αρχές του 2019, αλλά δεν αναμένουμε μια αύξηση του βασικού επιτοκίου προτού τρέξει αρκετά το 2019. Εν κατακλείδι, αναφέρει η ΕΚΤ, θα ακολουθήσει μια επεκτατική πολιτική κατά το πρώτο ήμισυ του 2018.

Πηγή: tovima.gr
22
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text