Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | Μια νέα, μικρή Πομπηία στη Γαλλία

Μια νέα, μικρή Πομπηία στη Γαλλία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μια νέα, μικρή Πομπηία στη Γαλλία

Tα χαλάσματα μιας ολόκληρης συνοικίας αποτελούμενης από πολυτελείς επαύλεις της ρωμαϊκής εποχής, όπως εξάλλου και από μεγάλους δημόσιους χώρους, ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στη νοτιοανατολική Γαλλία.

«Πρόκειται αναμφίβολα για την πιο συγκλονιστική ανασκαφή μίας ρωμαϊκής τοποθεσίας τα τελευταία 40 με 50 χρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής των αρχαιολόγων Μπέντζαμιν Κλεμέντ. Η τοποθεσία, στη Βιεν της Λυών, εγκαταλείφθηκε έπειτα από πυρκαγιές που άφησαν πίσω τους μία πραγματική μικρή Πομπηία, δήλωσε ο Κλεμέντ. Η περιοχή αξίζει να σημειωθεί ότι είναι γνωστή για το ρωμαϊκό θέατρο και τον ναό που διαθέτει.

Η νέα αρχαιολογική τοποθεσία στη Βιεν ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών που έγιναν προκειμένου να οικοδομηθεί ένα νέο οικιστικό σύμπλεγμα στο προάστιο Σεν Κολόμπ, στη δεξιά όχθη του ποταμού Ροδανού. Η πόλη χρονολογείται από το 47 π.Χ. και άκμασε την περίοδο κυριαρχίας του Καίσαρα. Σήμερα, ωστόσο, έχουν βρεθεί τα αρχαία ίχνη και στις δύο πλευρές του ποταμού. Εντυπωσιακή είναι και η έκταση της αρχαίας τοποθεσίας, καθώς καλύπτει επτά χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, ενώ ενδιαφέρον έχει και η κατάσταση διατήρησης στην οποία βρίσκονται τα αρχαία μνημεία. Ανάμεσα στα χαλάσματα είναι μία κατοικία που έχει καταρρεύσει και η οποία πήρε το όνομά της από το μωσαϊκό δάπεδο που απεικονίζει μαινάδες και σατύρους.

Επίσης φημισμένο είναι ένα μωσαϊκό που αναπαριστά τη γυμνή μούσα Θάλεια, τη στιγμή που απάγεται από τον θεό Πάνα. Επίσης εντυπωσιακό είναι ένα μεγάλο δημόσιο κτίριο με σιντριβάνι που κοσμείται από ένα άγαλμα του Ηρακλή. Πρόκειται για ένα κτίριο το οποίο έχει οικοδομηθεί στο σημείο της παλιάς αγοράς. Την ίδια στιγμή πρόσφατα άνοιξε για το κοινό μία ρωμαϊκή οδός στο Λέστερ με περίτεχνα μωσαϊκά δάπεδα. Τα θεμέλια δύο κτιρίων και αναρίθμητα κομμάτια κεραμικών σκευών αλλά και διάφορα όπλα ήλθαν στο φως του ηλίου από την αρχαιολογική σκαπάνη. Η ανασκαφή ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μάλιστα ένα από τα μωσαϊκά θεωρείται το τελειότερο που βρέθηκε στην πόλη τα τελευταία 150 χρόνια. Επίσης, στην ανασκαφή βρέθηκαν κεραμικά σκεύη, νομίσματα, καρφίτσες, χάνδρες, καρφίτσες για την κώμη αλλά και άλλα αντικείμενα, όπως η λαβή ενός μαχαιριού κατασκευασμένη από κράμα χαλκού η οποία έχει πάνω της σχέδια που αναπαριστούν τον πηγαιμό των αιχμαλώτων σε ένα αμφιθέατρο και στα λιοντάρια. Οπως επισημαίνουν οι αρχαιολόγοι η ανασκαφή έφερε στην επιφάνεια κάποια στοιχεία σχετικά με τον τρόπο ζωής των πιο εύπορων κατοίκων του Λέστερ κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, ανθρώπων που ζούσαν σε μικρή απόσταση από τα δημόσια λουτρά και το φόρουμ.


Πηγή: kathimerini.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text