Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Η Μέρκελ κερδίζει με το να μην είναι εκεί

Η Μέρκελ κερδίζει με το να μην είναι εκεί

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Μέρκελ κερδίζει με το να μην είναι εκεί

Οι εκλογές της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο δεν μοιάζουν με καμία άλλη του δυτικού κόσμου τα τελευταία δύο χρόνια.

Καθώς η προπορευόμενη καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαλάρωσε στις διακοπές της για τρεις εβδομάδες, ο κορυφαίος αντίπαλός της, ο Σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, εργάστηκε σκληρά στο μονοπάτι της εκστρατείας - αλλά αυτό τον οδήγησε μόνο σε βαθύτερο πρόβλημα. Το κόμμα του έχει πλέον χάσει την πλειοψηφία του σε ένα ακόμη γερμανικό κρατίδιο, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο πρώτος Σοσιαλδημοκράτης υπουργός του κρατιδίου είχε επιτρέψει στη Volkswagen να επεξεργαστεί την ομιλία του για το σκάνδαλο των εκπομπών καυσαερίου της εταιρείας.

Είτε είναι έτος εκλογών είτε όχι, η Μέρκελ πηγαίνει αδιάλειπτα για διακοπές τριών εβδομάδων στα τέλη του Ιουλίου. Όπως πολλοί γερμανοί, επιστρέφει στο ίδιο σημείο κάθε χρόνο. Στην περίπτωσή της, για πεζοπορία στο νότιο Τιρόλο, γερμανόφωνη επαρχία της Ιταλίας. Οι εικόνες είναι παρόμοιες κάθε χρόνο, μέχρι το καπελάκι που η Μέρκελ επιλέγει να φορέσει στις πεζοπορίες της.

Εν τω μεταξύ, ο αντίπαλός της, ο ακούραστος πρώην ομιλητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει διασχίσει τη χώρα, πραγματοποιώντας συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις. Από τη στιγμή που το κόμμα του πέρασε τα τελευταία τέσσερα χρόνια ως μικρότερος εταίρος του συνασπισμού των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, ο Σουλτς εργάζεται για να τονίσει τις διαφορές τους. Μιλάει για την κοινωνική δικαιοσύνη, τα δικαιώματα των ενοικιαστών, τις υποχρεωτικές επενδύσεις στις υποδομές, τη λήξη της δέσμευσης της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ να δαπανά το 2% της οικονομικής παραγωγής στην άμυνα. Υιοθετεί μια πιο αυστηρή γραμμή απέναντι στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες μετά τα σκάνδαλα τους.

Αυτό δε φαίνεται να βοηθάει. Το τεράστιο πλεονέκτημα της CDU έχει διατηρηθεί. Και καθώς η παραμονή της καγκελάριου στο ειδυλλιακό Τιρόλο έφτανε στο τέλος της , ο Σουλτς βρήκε τον εαυτό του να μαζεύει τα κομμάτια από μια πολιτική συντριβή στην Κάτω Σαξονία, ένα σημαντικό κρατίδιο με περίπου το 10 τοις εκατό του πληθυσμού της Γερμανίας.

Στις τοπικές εκλογές του 2013 εκεί, η CDU της Μέρκελ δεν κατάφερε για πολύ λίγο να σχηματίσει συνασπισμό. Αντίθετα, το SPD συνεργάστηκε με τους Πράσινους, γεγονός που τους έδωσε την πλειοψηφία. Ο Στέφαν Βέιλ, ο Σοσιαλδημοκράτης αρχηγός του κράτους, έγινε πρώτος υπουργός - και κατέλαβε θέση στο εποπτικό συμβούλιο της Volkswagen, το οποίο εδρεύει στην Κάτω Σαξονία και έχει το κράτος ως τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο.

Την Παρασκευή, ήρθαν τα πάνω κάτω. Επί 20 χρόνια βετεράνος του Κόμματος των Πρασίνων, η Έλκε Τβέστεν, η οποία είχε από καιρό συντηρητικές τάσεις, ανακοίνωσε ότι θα άφηνε το κόμμα για τη CDU. Η CDU προφανώς είχε ξεκινήσει να την προσεγγίζει αμέσως μετά την απώλεια ενός πρώτου εκλογικού γύρου τον Ιούνιο, αλλά η ίδια θεωρούσε αρχικά αυτές τις προσεγγίσεις «ανήθικες». Μέχρι τη στιγμή που ήταν έτοιμη για την αλλαγή, οι γενικές εκλογές ήταν πλέον λιγότερο από δύο μήνες μακριά.

Ακολούθησε ορηγή μεταξύ των πολιτικών και υποστηρικτών των Πρασίνων και του SPD: Η CDU κατηγορήθηκε ότι «εξαγόρασε» την Τβέστεν. Αλλά η βουλευτής είχε κάνει το βήμα και ο κυβερνών συνασπισμός δεν είχε πλέον πλειοψηφία. Αντί να συνεχίσει με μια μειοψηφική κυβέρνηση μέχρι τον Ιανουάριο του 2018, ο Βέιλ αποφάσισε να καλέσει πρόωρες εκλογές, που μπορεί να πραγματοποιηθούν στις 24 Σεπτεμβρίου, ταυτόχρονα με τις εθνικές, και ο Βέιλ θα δυσκολευτεί να βελτιώσει την απόδοση του κόμματός του από το 2013.

Είναι εμπλεκόμενος σε ένα δικό του φρέσκο ​​σκάνδαλο, αφού η εφημερίδα Bild ανέφερε ότι ο Βέιλ είχε επιτρέψει στη Volkswagen να λογοκρίνει μια ομιλία του τον Οκτώβριο 2015 σχετικά με το σκάνδαλο εκπομπών ντίζελ. Ο πρώτος υπουργός ισχυρίστηκε ότι το έπραξε μόνο για σκοπούς ελέγχου των γεγονότων και ότι όλη η σκληρή κριτική που σκόπευε να ασκήσει στη VW παρέμεινε στο κείμενο. Αλλά τώρα που το γραφείο του Βέιλ έχει δημοσιοποιήσει την ομιλία, με όλες τις αλλαγές, είναι σαφές ότι δεν ακριβώς έτσι. Ο Βέιλ αρνήθηκε να μαλακώσει μια πρόταση που κατηγορούσε τη VW ότι χειραγωγεί δεδομένα εκπομπών για πολλά χρόνια (η αυτοκινητοβιομηχανία πρότεινε την προσθήκη «κατά τη διάρκεια των δοκιμών») - αλλά έκανε μαλακότερη πρόταση που αρχικά έλεγε «η Volkswagen παραβίασε έτσι τον νόμο και καταχράστηκε την εμπιστοσύνη». Η τροποποιημένη έκδοση έλεγε: «Έτσι, ο νόμος παραβιάστηκε και η εμπιστοσύνη καταστρατηγήθηκε».

Η εγγύτητα μεταξύ της CDU και της αυτοκινητοβιομηχανίας υποτίθεται θα ήταν μειονέκτημα για το κόμμα της Μέρκελ. Αλλά τώρα τα πράγματα άλλαξαν ξαφνικά και οι ψηφοφόροι – στην Κάτω Σαξονία και αλλού στη Γερμανία – πήραν υπενθύμιση ότι το σκάνδαλο στο κρατίδιο της Volkswagen ξέσπασε υπό το SPD. Η Κάτω Σαξονία είναι επίσης η πατρίδα πολλών εξέχοντων πολιτικών του SPD, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών Σίγκμαρ Γκάμπριελ, ο ανώτατος αξιωματούχος του κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η CDU κατέλαβε την πρωτοβουλία από ένα φαινομενικά αναζωπυρωμένο SPD φέτος, κερδίζοντας τρεις τοπικές εκλογές στη σειρά. Η Κάτω Σαξονία φαίνεται έτοιμη να γίνει η τέταρτη. Η Μέρκελ φαίνεται να έχει παίξει άψογα το χέρι της. Όπως ο Ζακ Σούστερ έγραψε στο Die Welt, «μέσα από τη σιωπή και την απουσία, έχει βεβαιωθεί ότι όλα τα χτυπήματα του ανταγωνιστή της προσγειώνονται σε βαμβάκι».

Καθώς η Μέρκελ επιστρέφει από τις διακοπές για την τελική ευθεία μιας εκστρατείας στην οποία έπαιξε ένα αριστοτεχνικό αμυντικό παιχνίδι, η μεγαλύτερη πρόκλησή της είναι να βρει τη μορφή του μελλοντικού κυβερνώντος συνασπισμού. Το να συνεχίσει με το SPD δεν είναι η προτιμώμενη επιλογή της, αν και θα μπορούσε πιθανότατα να κάνει ειρήνη με τον Σουλτς. Οι Πράσινοι δεν είναι ένας αξιόπιστος εταίρος: Πολύ λίγα από τα μέλη τους είναι σαν τη Τβέστεν. Και ο αρχηγός των φιλελεύθερων Ελεύθερων Δημοκρατών, ένας παραδοσιακός εταίρος του συνασπισμού CDU, Κρίστιαν Λίντερ, φαίνεται να είναι υπερβολικά πεινασμένος για το προσκήνιο - και επιπλέον, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το CDU και η FDP ενδέχεται να μη σχηματίσουν πλειοψηφία μαζί τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα γερμανικά πρότυπα, υπάρχει ακόμα αρκετός χρόνος για να διαμορφωθεί μια συμμαχία. Η Μέρκελ θα επικεντρωθεί στο να ισοβαθμήσει ή να ξεπεράσει το αποτέλεσμά της το 2013, όταν το κόμμα της κέρδισε το 41,5% των ψήφων. Είναι σίγουρα σε καλό δρόμο για να το πετύχει.



Πηγή : sofokleous10.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text