Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Η Ελλάδα έχει το όγδοο πιο ισχυρό κεφαλαιακά τραπεζικό σύστημα στην ευρωζώνη

Η Ελλάδα έχει το όγδοο πιο ισχυρό κεφαλαιακά τραπεζικό σύστημα στην ευρωζώνη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Ελλάδα έχει το όγδοο πιο ισχυρό κεφαλαιακά τραπεζικό σύστημα στην ευρωζώνη

Από το Θανάση Κουκάκη.   Μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να θεωρούνται πολύ καλά κεφαλαιοποιημένες και ικανές να αντιμετωπίσουν πιθανά σοκ ή ακραίες καταστάσεις, ωστόσο στη σχετική κατάταξη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) ως προς το δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών Κατηγορίας Ι (Common Equity Tier I) η Ελλάδα κατατάσσεται όγδοη στο σύνολο της ευρωζώνης παρά το κεφαλαιακό απόθεμα των 31 δισ. ευρώ που διαθέτουν οι συστημικές τράπεζες.

Μάλιστα, η επίδοση αυτή επιτυγχάνεται με την αναγνώριση αναβαλλομένων φορολογικών απαιτήσεων ως εποπτικό κεφάλαιο, κάτι που όμως ισχύει και για άλλες τράπεζες χωρών της ζώνης του ευρώ. Σε κάθε περίπτωση ο δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών Κατηγορίας Ι των ελληνικών τραπεζών ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ που διαμορφώνεται στο 13,72%!

Να τονιστεί πως έως το τέλος του έτους ο δείκτης Common Equity Tier I της Eurobank και της Attica Bank θα μειωθεί δεδομένου ότι οι προνομιούχες μετοχές τους θα εξαγοραστούν με μετρητά ή θα ανταλλαγούν με εκδόσεις τραπεζικών ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης Tier II (ομόλογα,Cocos,κ.α.).

Αν και οι προνομιούχες μετοχές θα παύσουν να λογίζονται από 1/1/2018 στα πρωτοβάθμια εποπτικά κεφάλαια τα ομόλογα Tier II θα συνεχίσουν να προσμετρώνται στα συνολικά εποπτικά κεφάλαια.

Στην κατάταξη με τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες βάσει του Common Equity Tier I την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Φινλανδία με δείκτη 22,38%, ακολουθεί το Λουξεμβούργο με 20,66%, η Λιθουανία με 19,73%, η Λετονία με δείκτη 18,91%, η Ιρλανδία με μέσο Common Equity Tier I 18,25%, η Σλοβενία με 17,99%, το Βέλγιο με 17,35%, η Ελλάδα με δείκτη 17,01% είναι όγδοη και εν συνεχεία ακολουθούν οι Ολλανδία (15,31%), Κύπρος (15,26%), Γερμανία (15,04%), Γαλλία (13,67%), Αυστρία (13,11%), Ισπανία (12,59%), Μάλτα (12,57%), Ιταλία (10,49%) και η τελευταία η Πορτογαλία με Common Equity Tier I στο 10,22%.

Το εάν οι ελληνικές τράπεζες θα διατηρήσουν τα υφιστάμενα εποπτικά τους κεφάλαια στο 17,01% θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το πόσο γρήγορα θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που συνδέονται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία ανέρχονται στο 45,8% του χαρτοφυλακίου τους.

Αυτό θα καταδειχθεί από τον τρέχοντα έλεγχο στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια που ξεκίνησαν ο SSM και η Τράπεζα της Ελλάδος και κυρίως από το αποτέλεσμα των τεστ αντοχής που θα διενεργηθούν εντός του 2018.

Να σημειωθεί πως το ΔΝΤ «αμφισβητεί» την εποπτική αποτελεσματικότητα της ΕΚΤ και του SSM και τις εκτιμήσεις τους. Άλλωστε αυτό είναι κάτι που παρατηρείται διαρκώς από το 2013 οπότε Ταμείο και ΕΚΤ διατυπώνουν διαφορετικές εκτιμήσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.

Στα τέλη Ιουλίου η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε τις εποπτικές αρχές (σ.σ. ΕΚΤ και SSM) να κάνουν επιπλέον ενέργειες, περιλαμβανομένων επικαιροποιημένων ασκήσεων διαχείρισης ενεργητικού (asset quality review) και τεστ αντοχής (stress test), ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες πριν από το τέλος του προγράμματος.

Η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα αναφέρει πως δεδομένου του εξαιρετικά υψηλού επίπεδου μη εξυπηρετούμενων δανείων και της αδύναμης ποιότητα των τραπεζικών κεφαλαίων το Ταμείο θεωρεί πως θα πρέπει να παραμείνει ένα αποθεματικό ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ (5,5% του ΑΕΠ του 2016) για να καλύψει ενδεχόμενες πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Μάλιστα, το ΔΝΤ σημειώνει στο DSA πως «το ποσό αυτό μπορεί να μην είναι επαρκές» και ως εκ τούτου, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ποιότητας των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος θα είναι απαραίτητη για τον προσδιορισμό των συνεπειών για τη βιωσιμότητα του χρέους.


Πηγή : cnn.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text