Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Coca-Cola HBC: Σημαντική αύξηση κερδών το α΄ εξάμηνο

Coca-Cola HBC: Σημαντική αύξηση κερδών το α΄ εξάμηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Coca-Cola HBC: Σημαντική αύξηση κερδών το α΄ εξάμηνο

Σημαντική αύξηση κερδών ανακοίνωσε η Coca-Cola HBC AG για το πρώτο εξάμηνο του έτους, με τα τα καθαρά κέρδη και τα βασικά κέρδη ανά μετοχή να διαμορφώνονται σε €191,6 εκατ. και €0,526 αντίστοιχα, σημειώνοντας αύξηση 36,9% και 35,9% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε €209,6 εκατ. και τα συγκρίσιμα βασικά κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα €0,576, εμφανίζοντας άνοδο κατά 39,4% και 38,5% αντίστοιχα σε ετήσια βάση.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 1,4% στο πρώτο εξάμηνο, με αύξηση σε όλους του τομείς δραστηριότητας. Ειδικότερα:

- Ο όγκος πωλήσεων στις αναπτυγμένες αγορές αυξήθηκε κατά 0,8%, με ένα καλό δεύτερο τρίμηνο χάρη στη χρονική μετατόπιση του Καθολικού Πάσχα και τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες του Ιουνίου.

- Οι καλές επιδόσεις στις περισσότερες αναπτυσσόμενες αγορές επέφεραν αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 0,8%.

- Στις αναδυόμενες αγορές, ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 1,9% στο πρώτο εξάμηνο με καλές επιδόσεις σε Ουκρανία, Ρουμανία και Σερβία.

Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση κατέγραψαν αύξηση 5,7%, και 5,6% σε δημοσιευμένη βάση.

Τέλος, το συγκρίσιμο λειτουργικό περιθώριο κέρδους αυξήθηκε κατά 150 μονάδες βάσης, στο 9,1%, ευνοημένο από τη λειτουργική μόχλευση, παρά το υψηλότερο κόστος πρώτων υλών και τιςδυσμενείς συναλλαγματικές διακυμάνσεις.

Λόης: Σε καλό δρόμο για αύξηση εσόδων και περιθωρίου κέρδους

"Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τα εξαιρετικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του έτους, που χαρακτηρίζονται από αύξηση του όγκου πωλήσεων και των εσόδων από πωλήσεις ανά κιβώτιο και στους τρεις τομείς δραστηριότητάς μας", δήλωσε ο κ. Δημήτρης Λόης, διευθύνων Σύμβουλος της Coca-Cola HBC AG, και πρόσθεσε: "Είναι επίσης πολύ ικανοποιητικό να βλέπουμε την αύξηση των εσόδων να μεταφράζεται σε σημαντική αύξηση του περιθωρίου κέρδους. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η στρατηγική μας σχετικά με την αξιοποίηση των παγίων μας και τη βελτίωση της κερδοφορίας μέσω της λειτουργικής μόχλευσης είναι ισχυρή και αποδίδει καλά αποτελέσματα.

Είμαστε σε καλό δρόμο για την αύξηση των εσόδων και του περιθωρίου κέρδους, με τον οργανισμό ενδυναμωμένο από την πρόοδο που έχουμε επιτύχει σε σχέση με τους χρηματοοικονομικούς μας στόχους για το 2020".

Επιχειρηματικές Προοπτικές

Όπως σημειώνει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση, "η εξαιρετική πρόοδος που έχουμε σημειώσει το πρώτο εξάμηνο του έτους είναι ενθαρρυντική. Οι υποκείμενες τάσεις στις αγορές μας θα ενισχυθούν από τα ισχυρά μας προγράμματα για το υπόλοιπο του έτους. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι οι καλές τάσεις σε σχέση με τον όγκο πωλήσεων θα συνεχιστούν στο δεύτερο εξάμηνο, με μία επιτάχυνση στον τομέα των αναπτυσσόμενων αγορών.

Μετά από ένα ιδιαίτερα ικανοποιητικό πρώτο εξάμηνο σε σχέση με την αύξηση των καθαρών εσόδων από πωλήσεις ανά κιβώτιο σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση, αναμένουμε την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Στις αναδυόμενες αγορές, ο ρυθμός αύξησης θα επιβραδυνθεί λόγω της συνδυασμένης επίδρασης των αυξήσεων τιμών που πραγματοποιήσαμε το 2017 και το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Οι αναπτυγμένες αγορές αναμένεται να ακολουθήσουν μια πιο θετική πορεία στο δεύτερο εξάμηνο, ενώ οι αναπτυσσόμενες αγορές συνεχίζουν την πορεία σταδιακής επιβράδυνσης.

Κατά το διάστημα αυτό, επωφεληθήκαμε από τις ευνοϊκές ισοτιμίες Ρωσικού Ρουβλιού/Δολαρίου ΗΠΑ και αντισταθμίσαμε ένα σημαντικό μέρος της έκθεσής μας στο Ρούβλι. Επιπλέον, η σημαντική υποτίμηση του Νάιρα Νιγηρίας που αναμέναμε κατά την ανακοίνωση των προβλέψεών μας περί συναλλαγματικών ισοτιμιών δεν πραγματοποιήθηκε. Ως αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων και λαμβάνοντας υπόψη την απόδοση των θέσεων αντιστάθμισης συναλλαγματικού κινδύνου και τις τρέχουσες ισοτιμίες, πιστεύουμε ότι η καθαρή επίδραση από τις μεταβολές των συναλλαγματικών ισοτιμιών στα αποτελέσματά μας για το σύνολο του έτους θα είναι ουδέτερη. Αυτό συγκρίνεται με την προηγούμενη εκτίμησή μας για αρνητικό αντίκτυπο ύψους €15 εκατ. στα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη.

Στο πρώτο εξάμηνο, το κόστος των πρώτων υλών διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα. Σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση, το κόστος πρώτων υλών ανά κιβώτιο κατέγραψε αύξηση 2,4%. Καθώς προχωράμε στο έτος, αναμένουμε την αύξηση του κόστους πρώτων υλών λόγω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και του αντικτύπου τους στη ρητίνη PET, καθώς και των υψηλότερων τιμών αλουμινίου. Συνυπολογίζοντας τον αντίκτυπο του υψηλότερου μεριδίου έτοιμων προϊόντων στο χαρτοφυλάκιο, αναμένουμε αύξηση του κόστους πρώτων υλών ανά κιβώτιο σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση κατά μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό στο σύνολο του έτους σε σύγκριση με την εκτίμηση για υψηλό μονοψήφιο ποσοστό που είχαμε θέσει προηγουμένως.

Καθώς τα έσοδά μας από πωλήσεις αυξάνονται, επωφελούμαστε από την υιοθέτηση μιας πειθαρχημένης προσέγγισης στη μείωση του λειτουργικού κόστους εδώ και αρκετά χρόνια. Βοηθούμενοι από τη λειτουργική μόχλευση της αναμενόμενης αύξησης των εσόδων μας, αναμένουμε να συνεχίσουμε να επιτυγχάνουμε μείωση των λειτουργικών εξόδων ως ποσοστό των καθαρών εσόδων από πωλήσεις σε ετήσια βάση.

Στο πρώτο εξάμηνο του έτους σημειώσαμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των χρηματοοικονομικών μας στόχων για το 2020. Για το επόμενο διάστημα, συνεχίζουμε να αναμένουμε αύξηση του όγκου πωλήσεων και βελτίωση των τιμών/μείγματος σε σχέση με πέρυσι, καθώς και ευνοϊκότερες συναλλαγματικές ισοτιμίες και κόστος πρώτων υλών. Συνολικά, όλα αυτά τα στοιχεία μας οδηγούν στην πρόβλεψη καλύτερων εσόδων και περιθωρίου κέρδους για το 2017 σε σχέση με τις εκτιμήσεις μας στην αρχή του έτους.

Οικονομικές κατευθύνσεις

Οι πρωτοβουλίες μας για περαιτέρω ενίσχυση της λειτουργικής αποδοτικότητας παραμένουν εν πολλοίς αμετάβλητες. Για το 2017 έχουμε εντοπίσει πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης ύψους περίπου €26 εκατ. Υπολογίζουμε ότι οι πρωτοβουλίες που ελήφθησαν θα αποφέρουν συνολικά ετησιοποιημένα οφέλη €14 εκατ. από το 2017 και εξής. Επίσης, αναμένουμε οι πρωτοβουλίες που λάβαμε το 2016 και εκείνες που θα λάβουμε μέσα στο 2017 να αποφέρουν συνολικά οφέλη €15 εκατ. για το 2017.

Συνυπολογίζοντας τη δυναμική του εξελισσόμενου μείγματος κερδοφορίας στο χαρτοφυλάκιο των χωρών μας, αναμένουμε ότι ο συγκρίσιμος πραγματικός φορολογικός συντελεστής θα κυμανθεί μεταξύ του 24% και 26%.

Οι ετήσιες κεφαλαιουχικές δαπάνες αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ του 5,5% και του 6,5% των καθαρών εσόδων από πωλήσεις σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα".


Πηγή : capital.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text