Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | Ενα αφγανικό κανάλι δίνει «φωνή» στις γυναίκες

Ενα αφγανικό κανάλι δίνει «φωνή» στις γυναίκες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ενα αφγανικό κανάλι δίνει «φωνή» στις γυναίκες

Από τη Χριστίνα Σανούδου.   Στη σελίδα του ZanTv στο Twitter, οι «πρωταγωνίστριες» δεν είναι δημοφιλείς τηλεπερσόνες ούτε αιθέριες υπάρξεις από τον χώρο της σόουμπιζ, αλλά μέλη της εθνικής ομάδας ρομποτικής, μία γυναικεία ορχήστρα, μία νεαρή καλλιτέχνις με ειδικές ανάγκες, μία ακτιβίστρια και φυσικά οι ίδιες οι δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού σταθμού. Η ιδέα ενός καναλιού στελεχωμένου αποκλειστικά από γυναίκες ακούγεται κάπως ανησυχητική στο «δικό μας» κομμάτι του πλανήτη, όπου τέτοιου είδους διαχωρισμοί τείνουν να κρύβουν πίσω τους ακραίες αντιλήψεις. Βρισκόμαστε, όμως, στο Αφγανιστάν, όπου η ισότητα των φύλων εξακολουθεί να αποτελεί άπιαστο όνειρο και όπου μόνο το 2016 πάνω από 1.000 εκπρόσωποι των ΜΜΕ έπεσαν θύματα βίαιων επιθέσεων. Για τις γυναίκες που επιλέγουν να εργαστούν σε αυτόν τον τόσο δύσκολο χώρο οι συνθήκες είναι ακόμη πιο αντίξοες, αφού πέραν των άλλων έχουν να αντιμετωπίσουν τις προκαταλήψεις των οικογενειών τους. Υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν τα κορίτσια αποκλείονταν από τη μέση εκπαίδευση, έτσι πολλές από τις υποψήφιες ρεπόρτερ δεν έχουν λάβει παρά στοιχειώδη μόρφωση και, μολονότι αποτελούν μια μειοψηφία σε (άλλο) ένα ανδροκρατούμενο πεδίο, δυσκολεύονται να βρουν δουλειά γιατί τα περισσότερα κανάλια προορίζουν τις λιγοστές υπαλλήλους τους αποκλειστικά για τηλεπαρουσιάστριες.

Ετσι, η ανακοίνωση της ίδρυσης του ZanTv (το οποίο δημιουργήθηκε από έναν έξυπνο επιχειρηματία για να καλύψει ένα κενό στην αγορά και δεν αποτελεί κάποιου είδους αυτοοργανωμένο φεμινιστικό εγχείρημα), τον περασμένο Μάιο, αναμεταδόθηκε με ενθουσιασμό από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και 8.000 άτομα εξέφρασαν την υποστήριξή τους μέσω Facebook. Εκατοντάδες έμπειρες και φερέλπιδες δημοσιογράφοι, καθώς και φοιτήτριες, έσπευσαν να στείλουν τα βιογραφικά τους και η διοίκηση του καναλιού ανέθεσε σε μια ομάδα κάμεραμαν και τεχνικών να εκπαιδεύσει τις νεοπροσληφθείσες εργαζόμενες, που δεν διέθεταν τις απαραίτητες γνώσεις. Τρεις μήνες αργότερα, περίπου 90.000 τηλεθεατές παρακολουθούν καθημερινά το πρωινό δελτίο ειδήσεων του ΖanTv (Ζan σημαίνει γυναίκα ή σύζυγος στα περσικά, μία από τις δύο επίσημες γλώσσες του Αφγανιστάν), ενώ ιδιαίτερα δημοφιλής είναι μία εβδομαδιαία εκπομπή με προσκεκλημένες γυναίκες που πρωτοστατούν σε πολιτικές και κοινωνικές δράσεις. «Ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να ζουν ανεξάρτητες ζωές έξω από το σπίτι», δήλωσε πρόσφατα στον Guardian η 26χρονη Nasrine Nawa, επικεφαλής του ειδησεογραφικού προγράμματος του σταθμού.

Εκτός από το ZanTv, και άλλα νεοσύστατα εγχειρήματα αντανακλούν τις αλλαγές σε επίπεδο αντιλήψεων που συντελούνται αυτήν τη στιγμή στην Καμπούλ και άλλες μεγάλες αφγανικές πόλεις, ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερων γενιών. Το πρώτο γυναικείο περιοδικό μόδας και λάιφσταϊλ κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες υπό τον τίτλο «Gellara» και θυμίζει εμφανώς γνωστά διεθνή έντυπα όπως το Vogue. Προφανώς, η υπεράσπιση του δικαιώματος στην κατανάλωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «χειραφέτηση», όμως η απεικόνιση γυναικών με τα μαλλιά τους ακάλυπτα ή τα άρθρα με θέμα τον καρκίνο του στήθους, το online dating και την αντισύλληψη οπωσδήποτε συνιστούν μια μικρή επανάσταση. Δεν είναι τυχαίο ότι η εκδήλωση για την παρουσίαση του περιοδικού στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ λίγο έλειψε να ματαιωθεί, όταν μια ομάδα φοιτητών προσπάθησε να επιτεθεί στην ομάδα του «Gellara» αποκαλώντας τις εννέα γυναίκες «άπιστες».


Πηγή : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text