Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Σε εκκρεμότητα η πώληση των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία

Σε εκκρεμότητα η πώληση των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε εκκρεμότητα η πώληση των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία

Από τον Ανέστη Ντόκα.   Tη μεθεπόμενη Τρίτη 29 Αυγούστου, στις 12 το μεσημέρι, θα συνεχισθεί η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, η οποία είχε αναβληθεί στις 31 Ιουλίου 2017 ύστερα από πρόταση του βασικού μετόχου της εταιρείας, δηλαδή του εκκαθαριστή της πρώην ΑΤΕ Βank. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ουσιαστική εξέλιξη στο θέμα του διεθνούς διαγωνισμού πώλησης των δύο θυγατρικών της Σερβίας, το οποίο, λόγω του τιμήματος που προσφέρθηκε, έχει φέρει σε κόντρα τη διοίκηση της ΕΒΖ με τον εκκαθαριστή αλλά και την πιστώτρια τράπεζα που είναι η Πειραιώς.

Παρά τις συνεχείς διαρροές των τελευταίων ημερών, η συνέλευση της 29ης Αυγούστου δεν πρόκειται να αποφασίσει το μέλλον των δύο ζαχαρουργείων στη Σερβία, αφού θα υπάρξει απλώς ενημέρωση των μετόχων. Χρονικά ο διαγωνισμός εκπνέει στα τέλη Σεπτεμβρίου και είναι σίγουρο ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελε ο πρωθυπουργός ανεβαίνοντας στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο να μην έχει άλλο ένα ανοικτό μέτωπο να αντιμετωπίσει, όπως θα είναι οι εργαζόμενοι και οι καλλιεργητές ζάχαρης. Προς το παρόν, οι συζητήσεις μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών συνεχίζονται, αλλά δεν έχει καταστεί δυνατό να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία.

Οπως δείχνουν τα πράγματα, μόνο με παρέμβαση από πλευράς του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης θα μπορούσε να αλλάξει η στάση της Τράπεζας Πειραιώς για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το ποσό που έχει προσφερθεί από το σέρβικο ΜΚ Group του κ. Κόστιτς. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συμφωνία που έχει γίνει μεταξύ πιστώτριας τράπεζας και εταιρείας προβλέπει τη συνέχιση της χρηματοδότησης της ΕΒΖ υπό τον όρο, μεταξύ άλλων, της πώλησης των δύο θυγατρικών της Σερβίας. Η ΕΒΖ διενήργησε τον διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό με ποσό ελάχιστης προσφοράς τα 25 εκατ. ευρώ και για τα δύο ζαχαρουργεία. Από τα τρία σχήματα που κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές τη μεγαλύτερη, των 51 εκατ. ευρώ, έδωσε το MK Group.

Παρότι η προσφορά αυτή είναι διπλάσια της τιμής εκκίνησης, η διοίκηση της ΕΒΖ υποστηρίζει ότι τα 25 εκατ. ευρώ είχαν σταθμιστεί με στοιχεία οικονομικά που δεν αντιπροσωπεύουν πλέον τα αποτελέσματα και τις προοπτικές των δύο θυγατρικών της Σερβίας, που στην τελευταία χρήση είχαν λειτουργικά κέρδη 24,5 εκατ. ευρώ και καλύπτουν με την παραγωγή τους το 40% της σερβικής παραγωγής σε ζάχαρη.

Για τον λόγο αυτόν η διοίκηση της ΕΒΖ έχει δηλώσει ότι τα δύο εργοστάσια αυτά θα πρέπει να πωληθούν για περίπου 80 εκατ. ευρώ και, εάν δεν βελτιωθούν τα χρήματα που προσφέρονται, ο διαγωνισμός θα πρέπει να κηρυχθεί άγονος, θέση που υποστηρίζει με ομόφωνη απόφασή του το διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΖ.


Πηγή : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text