Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Το τιτίβισμα του Τραμπ οδήγησε σε πτώση της χρηματιστηριακής αξίας της Amazon

Το τιτίβισμα του Τραμπ οδήγησε σε πτώση της χρηματιστηριακής αξίας της Amazon

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το τιτίβισμα του Τραμπ οδήγησε σε πτώση της χρηματιστηριακής αξίας της Amazon

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατόρθωσε να μειώσει τη χρηματιστηριακή αξία της Amazon κατά 5,7 δισ. δολάρια σε λιγότερο από δύο ώρες. Και το πέτυχε με την προσφιλή τακτική του να χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το όπλο του για το απίστευτο επίτευγμα ήταν ένα μήνυμα στο Twitter στο οποίο υποστήριζε ότι η εν λόγω εταιρεία «βλάπτει πολύ τους φορολογούμενους εμπόρους λιανικής». Η μετοχή της Amazon υποχώρησε κατά 1,2% μετά τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου, που συνέχισε: «Πόλεις, μεγάλα αστικά κέντρα και ολόκληρες πολιτείες σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ υποφέρουν, χάνονται πολλές θέσεις εργασίας!».

Εχουν προηγηθεί άλλες επικρίσεις του κατά της Amazon, όπως και κατά της εφημερίδας Washington Post, την οποία κατηγορεί ότι προσφέρει δημοσιογραφική κάλυψη στον κολοσσό του λιανικού εμπορίου.

Αιτία είναι ότι η εν λόγω εφημερίδα ανήκει στον Τζεφ Μπέζος, ιδρυτή της Amazon, μέσω μιας εταιρείας συμμετοχών που, όμως, δεν συνδέεται επιχειρηματικά με την Amazon. Σε tweet που έγραψε τον Ιούνιο κατηγόρησε την εν λόγω εφημερίδα ότι «προστατεύει την Amazon για να μην καταβάλλει φόρους». Τον Δεκέμβριο του 2015 είχε κατηγορήσει τον κ. Μπέζος ότι χρησιμοποιεί τη Washington Post για να διασφαλίζει φορολογική ασυλία στην Amazon.

Συνήθης τακτική

Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος στρέφεται κατά επιχειρήσεων και μάλιστα μέσα από τα μέσα μαζικής δικτύωσης. Εχει επανειλημμένως χρησιμοποιήσει τον λογαριασμό του στο Twitter για να εξαπολύσει επιθέσεις σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα πολλές φορές να προκαλεί την απότομη πτώση των μετοχών τους. Η μετοχή της Toyota κατρακύλησε μέσα σε λίγα λεπτά έπειτα από αρνητικό σχόλιο που έστειλε με tweet ο Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο. Υποσχόταν να εμποδίσει τη μεταφορά της εταιρείας στο Μεξικό, και το αποτέλεσμα ήταν να χάσει η Toyota περίπου 1,2 δισ. δολάρια από τη χρηματιστηριακή της αξία.

Παράλληλα, τον Δεκέμβριο επιτέθηκε στους δύο κολοσσούς του αμυντικού εξοπλισμού, Boeing και Lockheed Martin, καθώς τις κατηγόρησε ότι χρεώνουν υπερβολικά πολλά την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τις αμυντικές υπηρεσίες που προσφέρουν. Η αξία της Boeing υποχώρησε τότε κατά περισσότερο από ένα δισ. δολάρια, ενώ της Lockheed κατά 3,5 δισ. δολάρια.

Την περασμένη εβδομάδα φάνηκε, πάντως, για πρώτη φορά να μειώνεται η επιρροή του κ. Τραμπ στις αγορές και η δυνατότητά του να τις αποσταθεροποιεί. Η επίθεση που εξαπέλυσε κατά του διευθύνοντος συμβούλου της Merck δεν επηρέασε καθόλου τη μετοχή της εταιρείας.


Πηγή : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text