Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Κέρδη για τις εταιρείες καπνού, παρά τη σημαντική συρρίκνωση της αγοράς

Κέρδη για τις εταιρείες καπνού, παρά τη σημαντική συρρίκνωση της αγοράς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κέρδη για τις εταιρείες καπνού, παρά τη σημαντική συρρίκνωση της αγοράς

Από τον Βαγγέλη Μανδραβέλη.   Παρά την κάμψη της αγοράς καπνού, οι επιχειρήσεις του κλάδου χαίρουν άκρας υγείας, αν και μελέτη της εταιρείας Στόχασις Σύμβουλοι Επιχειρήσεων δείχνει ότι η αγορά κατανάλωσης καπνικών προϊόντων (τσιγάρα, πούρα, καπνός κ.λπ.) συρρικνώνεται στην Ελλάδα. Ειδικά οι εισαγωγικές επιχειρήσεις αλλά και οι παραγωγοί τσιγάρων φαίνεται να βγαίνουν ενδυναμωμένοι από την κρίση. Ακόμη και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις καπνού βγαίνουν ενδυναμωμένες παρ’ όλο που, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, υπάρχει από τον περασμένο Οκτώβριο η μεγάλη εκκρεμότητα με την Καπνική Μιχαηλίδης.

Η αντιστρόφως ανάλογη πορεία του κλάδου σε σχέση με την πορεία της αγοράς έχει να κάνει κυρίως με δύο βασικούς παράγοντες. Ο πρώτος αφορά τη μείωση του αριθμού των παικτών, καθώς η αγορά συρρικνώνεται, και ο δεύτερος παράγοντας, με τη στροφή ορισμένων εξ αυτών σε αγορές του εξωτερικού. Υπάρχει και ένας τρίτος παράγοντας που, σύμφωνα με τον ιδρυτή και πρόεδρο της Στόχασις Βασίλη Ρεγκούζα, έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι εταιρείες, αναμένοντας το κύμα της ύφεσης, νοικοκυρεύτηκαν και έλεγξαν τα κόστη διάθεσης και παραγωγής. Σε ό,τι αφορά τη συρρίκνωση της αγοράς, η εταιρεία συμβούλων αναφέρει ότι το 2016 λειτουργούσαν στην αγορά λιγότερο από μια ντουζίνα επιχειρήσεις, αντί 40 που ήταν πριν από δέκα χρόνια. Συγκεκριμένα, πέρυσι δραστηριοποιούνταν πέντε μεταποιητικές επιχειρήσεις καπνού (Μισσιριάν, Καπνική Μιχαηλίδης, Ναξιάδης, Γλεούδης και ΣΕΚΕ), τρεις εισαγωγικές επιχειρήσεις (BAT, Imperial Tobacco και JT International) και τέλος τρεις παραγωγικές επιχειρήσεις (Καρέλιας, Παπαστράτος, ΣΕΚΑΠ).

Από τις τρεις κατηγορίες επιχειρήσεων, οι δύο, σύμφωνα με τη Στόχασις, την περίοδο 2012-2015 ανέβασαν έσοδα και κέρδη και παράλληλα αύξησαν την αξία τους. Συνολικά ο κλάδος πέτυχε μέσα στην τετραετία αύξηση εσόδων 30% φτάνοντας το 1,33 δισ. ευρώ και ακόμη μεγαλύτερη αύξηση κερδών. Συγκεκριμένα τα κέρδη του κλάδου, από 90 εκατ. ευρώ το 2013 ανήλθαν σε 127 εκατ. ευρώ το 2015. Το 2016, σύμφωνα με τη Στόχασις, μπορεί να είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό, καθώς ορισμένες από τις επιχειρήσεις πέτυχαν θεαματικά αποτελέσματα.

Ειδικά οι εισαγωγείς, αλλά και οι παραγωγοί τσιγάρων και καπνού, πέτυχαν αλλεπάλληλα ρεκόρ. Οι τρεις παραγωγοί τσιγάρων, χάρις κυρίως στις εξαγωγές τους, διεύρυναν τον τζίρο τους από 670 εκατ. ευρώ το 2012 σε 920 εκατ. το 2015. Οι εισαγωγείς προϊόντων καπνού κατάφεραν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση και τα έσοδά τους από 140 εκατ. ευρώ το 2012 ξεπέρασαν τα 200 εκατ. ευρώ το 2015. Λιγότερο εντυπωσιακές επιδόσεις είχαν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις καπνού, οι οποίες υποχώρησαν οριακά σε έσοδα, κυρίως εξαιτίας της υποχώρησης της Καπνικής Μιχαηλίδης.


Πηγή : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text