Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Στόχος των τραπεζών η άντληση 2 δισ. από ομόλογα μέχρι τέλους του έτους

Στόχος των τραπεζών η άντληση 2 δισ. από ομόλογα μέχρι τέλους του έτους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στόχος των τραπεζών η άντληση 2 δισ. από ομόλογα μέχρι τέλους του έτους

Ιδιαίτερα θετικά επιδρά στις τράπεζες η αναβάθμιση της εγχώριας οικονομίας από τη Fitch, στην προσπάθεια επιστροφής τους στις αγορές μέσω ομολογιακών εκδόσεων, στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και στη γενικότερη βελτίωση της ρευστότητας.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη τα οποία επικαλείται η "Καθημερινή", η αναβάθμιση της χώρας ήταν καλύτερη των προσδοκιών της αγοράς και αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και του οικονομικού περιβάλλοντος, στοιχεία απαραίτητα για τη βελτίωση των συνθηκών στον τραπεζικό τομέα.

Υπογραμμίζει ακόμη στο δημοσίευμα ότι τις επόμενες ημέρες πιθανότατα θα ακολουθήσει και η αναβάθμιση των προοπτικών του τραπεζικού κλάδου από τη Fitch, αν και το βουνό των προβληματικών δανείων, που φτάνει τα 100 δισ. ευρώ και οι επιφυλάξεις για την ικανότητα των τραπεζών να πετύχουν τους στόχους μείωσής τους, αποτελούν μεγάλη εστία αβεβαιότητας.

Η αναβάθμιση από τη Fitch ανοίγει το δρόμο και για την επιστροφή των τραπεζών στις αγορές μέσω ομολογιακών εκδόσεων. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην "Καθημερινή" ότι η τραπεζική έξοδος στις αγορές θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα κατά το δ΄ τρίμηνο του έτους, ενώ εκτιμούν ότι πρέπει να προηγηθεί μία ακόμη ομολογιακή έκδοση από το ελληνικό δημόσιο.

Για να γίνει αυτό, σημειώνουν οι πηγές στην "Καθημερινή", πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις η γ΄ αξιολόγηση, ενώ η επιτάχυνση των ρυθμών στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων θα ενισχύσει αποφασιστικά την εμπιστοσύνη.

Οι τράπεζες σχεδιάζουν να αντλήσουν περίπου 2 δισ. ευρώ μέσω ομολογιακών εκδόσεων και η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, θα βοηθήσουν και στην καλύτερη τιμολόγηση των σχετικών εκδόσεων, στοιχείο επίσης σημαντικό για τις τράπεζες.

Παράλληλα, όπως σημειώνουν οι πηγές στην "Καθημερινή", η αναβάθμιση της χώρας διευκολύνει τις υπό κυοφορία πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εξειδικευμένες εταιρείες και άλλους επενδυτές, καθώς διευρύνει τον κύκλο των δυνητικών επενδυτών και κατ’ επέκτασιν τις αποτιμήσεις.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή", οι εξελίξεις στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα είναι αυτές που θα σφραγίσουν την επιστροφή των τραπεζών στην κανονικότητα. Αν καταφέρουν να παρουσιάσουν θετικά αποτελέσματα στο μέτωπο των κόκκινων δανείων και επιτύχουν τους στόχους μείωσης, τότε οι προοπτικές για τον κλάδο θα ενισχυθούν.

Οι επιτελείς των τραπεζών υπογραμμίζουν στην "Καθημερινή" την αισιοδοξία τους για την επίτευξη των στόχων μείωσης των "κόκκινων" δανείων αλλά και για τα αποτελέσματα του stress test που θα διενεργήσει η ΕΚΤ το 2018.


Πηγή: capital.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text