Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Αυξήθηκαν 12,2% οι εξαγωγές προς την Ιταλία το πρώτο 5μηνο

Αυξήθηκαν 12,2% οι εξαγωγές προς την Ιταλία το πρώτο 5μηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αυξήθηκαν 12,2% οι εξαγωγές προς την Ιταλία το πρώτο 5μηνο

Σε θετικό πρόσημο φαίνεται ότι επανέρχονται το 2017 οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ιταλία, τον κυριότερο προορισμό για τα ελληνικά προϊόντα. Σύμφωνα με σχετική έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της πρεσβείας της Ελλάδας στη Ρώμη, το πρώτο πεντάμηνο του 2017 οι ελληνικές εξαγωγές προς τη γείτονα αυξήθηκαν κατά 12,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016 με την αξία τους να φτάνει το 1,35 δισ. ευρώ έναντι 1,2 δισ. ευρώ πέρυσι. Οι εξαγωγές αυτές αντιστοιχούσαν στο εξεταζόμενο πεντάμηνο στο 11,6% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι το 2016 έκλεισε με υποχώρηση 3,1% των ελληνικών εξαγωγών προς την Ιταλία, κυρίως λόγω της μείωσης των εξαγωγών ελαιολάδου (λόγω της σημαντικά μικρότερης παραγωγής) και λόγω της μείωσης των εξαγωγών πετρελαιοειδών, ως αποτέλεσμα της υποχώρησης της αξίας τους. Εάν εξαιρεθούν τα δύο αυτά προϊόντα, τότε το 2016 προκύπτει αύξηση 1,6% των ελληνικών εξαγωγών προς την Ιταλία.

Οριακή αύξηση, 0,1%, κατέγραψαν κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2017 οι εισαγωγές από την Ιταλία, φτάνοντας το 1,48 δισ. ευρώ. Το διμερές εμπορικό ισοζύγιο ήταν αρνητικό για την Ελλάδα, της τάξης των 140,6 εκατ. ευρώ, με το έλλειμμα όμως να είναι μειωμένο κατά 50,8% σε σχέση με εκείνο του πρώτου πενταμήνου του 2016.

Το γραφείο ΟΕΥ στη Ρώμη εκτιμά ότι κατά την επόμενη διετία δεν θα βελτιωθούν δραματικά οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν σημαντική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στην Ιταλία. Ωστόσο, εντοπίζει ευκαιρίες για συγκεκριμένα ελληνικά προϊόντα όπως είναι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και μέρη αυτών, τα τυροκομικά προϊόντα, το μέλι, η μπίρα, αλλά και οι θερμοσίφωνες.

Η αύξηση των εξαγωγών ηλεκτρονικών υπολογιστών και των μερών τους ήταν εντυπωσιακή μέσα σε τρία χρόνια, καθώς από 1,2 εκατ. ευρώ το 2013 έφτασαν τα 205 εκατ. ευρώ το 2016. Αν και, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, μεγάλο μέρος αυτών των εξαγωγών φαίνεται να αφορά προϊόντα πολυεθνικών εταιρειών που συναρμολογούνται στην Ελλάδα, δεν πρέπει να υποτιμηθεί και η σημασία των αμιγώς ελληνικών προϊόντων του κλάδου.


Πηγή : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text