Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Αγριεύει ο “πόλεμος” Γερμανίας – Τουρκίας: Κοινή επιστολή Γερμανών υπουργών κατά Ερντογάν

Αγριεύει ο “πόλεμος” Γερμανίας – Τουρκίας: Κοινή επιστολή Γερμανών υπουργών κατά Ερντογάν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αγριεύει ο “πόλεμος” Γερμανίας – Τουρκίας: Κοινή επιστολή Γερμανών υπουργών κατά Ερντογάν

Σε κοινή επιστολή στο Spiegel Online οι γερμανοί υπουργοί Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, Ζ. Γκάμπριελ και Χ. Μάας, ανακοινώνουν αυστηρότερους ελέγχους σε τεμένη και συλλόγους που πρόσκεινται στον πρόεδρο Ερντογάν. 

Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνουν οι σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας. Το Βερολίνο ανεβάζει τους τόνους μετά την φραστική επίθεση του προέδρου Ερντογάν κατά του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τη σύλληψη του συγγραφέα Ντόγκαν Ακάνλι το Σαββατοκύριακο στην Ισπανία. 

Σε κοινή επιστολή τους στο Spiegel Οnline οι σοσιαλδημοκράτες υπουργοί, Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Δικαιοσύνης Χάικο Μάας ανακοινώνουν αυστηρότερους ελέγχους σε τουρκικούς συλλόγους και τεμένη που πρόσκεινται στον πρόεδρο Ερντογάν. «Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι θρησκευτικές κοινότητες των μουσουλμάνων δεν θα βρεθούν στη σφαίρα επιρροής του προέδρου Ερντογάν, αναφέρει η Deutsche Welle. 

Επίσης, θα πρέπει να εξεταστεί αν και κατά πόσο το τουρκικό κράτος δημιουργεί στη Γερμανία δομές που επιτρέπουν διώξεις αντιπάλων του κυβερνώντος ΑΚΡ. Παράλληλα θα πρέπει να εξετάσουμε ποιες αξίες, ποιες πολιτικές απόψεις κυριαρχούν σε τεμένη και συλλόγους που στηρίζει οικονομικά η Τουρκία». 

Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας Ερντογάν; 

Με αφορμή τη σύλληψη του αντικαθεστωτικού συγγραφέα Ντόγκαν Ακάνλι στην Ισπανία με διεθνές ένταλμα σύλληψη που απέστειλαν οι τουρκικές αρχές στην Ιντερπόλ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μαας ανακοίνωσε ότι θα θέσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ζήτημα για πως θα αντιμετωπίζονται από εδώ και στο εξής διεθνή εντάλματα σύλληψης που εκδίδει η Τουρκία. Μιλώντας σε γερμανικές εφημερίδες υπογράμμισε ότι «τα ευρωπαϊκά κράτη δικαίου δεν μπορεί να επιτρέψουν στο έδαφός τους διώξεις φωνών που επικρίνουν την Άγκυρα». Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Στέφαν Χάρμπαρτ, μιλώντας στην εφημερίδα Rheinische Post, είχε κάνει λόγο ακόμα και για αποκλεισμό της Τουρκίας από την Ιντερπόλ. 

Ακόμα πιο σκληρή στάση και σε επίπεδο ΕΕ έναντι της Άγκυρας προκρίνει ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των συντηρητικών στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής Ρόντεριχ Κίζεβετερ. Σε συνέντευξή του στη ραδιοφωνία RBB πρότεινε, μεταξύ άλλων, το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας Ερντογάν στο εξωτερικό. Με δεδομένο ότι η Άγκυρα απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από την Ευρώπη «μεσοπρόθεσμα η Τουρκία θα εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ» προέβλεψε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.

 

Πηγή : mignatiou.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text