Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Θέμα πολεμικών επανορθώσεων εγείρει η Βαρσοβία

Θέμα πολεμικών επανορθώσεων εγείρει η Βαρσοβία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Θέμα πολεμικών επανορθώσεων εγείρει η Βαρσοβία

Πολεμικές επανορθώσεις ύψους εκατοντάδων δισ. ευρώ αξιώνει από τη Γερμανία το κυβερνών Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) στην Πολωνία. Παρά τις αντιδράσεις κορυφαίων πολιτειακών και κυβερνητικών παραγόντων, το PiS έχει εξαπολύσει θορυβώδη εκστρατεία μέσω εφημερίδων και καναλιών της σκληροπυρηνικής Δεξιάς, επενδύοντας στον αντιγερμανικό εθνικισμό για να θωρακίσει την πολιτική του ηγεμονία.

Το σύνθημα δόθηκε τον Ιούλιο από τον ηγέτη του PiS και κατά γενική ομολογία ισχυρότερου πολιτικού παράγοντα της Πολωνίας, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ο οποίος επανέφερε ξαφνικά το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων στη διάρκεια κομματικής συνδιάσκεψης. Τη σκυτάλη πήραν, τον μήνα που διανύουμε, κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι και του υπουργού Αμυνας Αντονι Ματσιέρεβτις.

Οι εκτιμήσεις για τις οφειλόμενες, κατά τους Πολωνούς εθνικιστές, πολεμικές επανορθώσεις της Γερμανίας εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις, με την εβδομαδιαία εφημερίδα Sieci Prawdy να ανεβάζει το ποσό στο ύψος των έξι τρισ. ευρώ. Ενδεικτικός της ατμόσφαιρας ήταν ο προκλητικός τίτλος-σύνθημα της ιστοσελίδας του τηλεοπτικού δικτύου Republika «Reparationen machen frei» (Η επανόρθωση απελευθερώνει), που παρέπεμπε στη διαβόητη επιγραφή στην είσοδο του στρατοπέδου του Αουσβιτς «Arbeit macht frei» (Η εργασία απελευθερώνει).

Στο Βερολίνο, η κυβερνητική εκπρόσωπος αρκέστηκε να δηλώσει ότι το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων «έχει αντιμετωπιστεί οριστικά στο παρελθόν». Το 1990, αμέσως μετά την επανένωση της Γερμανίας, οι δύο χώρες υπέγραψαν «συνθήκη καλής γειτονίας» η οποία ρύθμισε, μεταξύ άλλων, και το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων, όπως και εκείνο των συνόρων.

Φαίνεται όμως ότι η ηγεσία του PiS εννοεί να συνεχίσει να επιλέγει εχθρούς –πότε τους μετανάστες, πότε τις Βρυξέλλες, πότε τη Μόσχα και πότε το Βερολίνο– προκειμένου να συσπειρώνει την εκλογική πελατεία του. Αυτή η τακτική, όπως και οι παραβιάσεις των κανόνων του κράτους δικαίου, έχουν οδηγήσει την Πολωνία σε διπλωματική καραντίνα – δεν είναι τυχαίο ότι ο Εμανουέλ Μακρόν απέφυγε να επισκεφθεί τη χώρα. Για τον ίδιο λόγο, τόσο ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα όσο και το υπουργείο Εξωτερικών διαφωνούν κατηγορηματικά.


Πηγή : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text