Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Η κατανάλωση προϊόντων σιδήρου μειώθηκε 75%

Η κατανάλωση προϊόντων σιδήρου μειώθηκε 75%

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η κατανάλωση προϊόντων σιδήρου μειώθηκε 75%

Από τον Ανέστη Ντόκα.   Πολύ συντηρητικά και χωρίς ρίσκο κινείται ο κλάδος εμπορίας ειδών σιδήρου-χάλυβα και το 2017, που αποτελεί άλλη μία δύσκολη χρονιά, με μικρά περιθώρια ανόδου του τζίρου και τις περισσότερες εταιρείες να είναι υπερδανεισμένες και να αναζητούν λύσεις αναδιάρθρωσης από τις πιστώτριες τράπεζες. Με την πτώση της ζήτησης για τα προϊόντα του κλάδου να έχει ξεπεράσει το 70% με 75% από το 2008 μέχρι και το 2016 λόγω της κατάρρευσης της οικοδομικής δραστηριότητας, οι εισηγμένες εταιρείες εμπορίας ειδών σιδήρου-χάλυβα προσπαθούν φέτος να καλύψουν το χαμένο έδαφος με τη μικρή αύξηση των εξαγωγών και τον αυστηρό περιορισμό του κόστους.

Εξάλλου οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων (capital controls) έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας για όσες επιχειρήσεις είχαν εκτεθεί στον δανεισμό και δεν είχαν προβλέψει αυστηρό περιορισμό του κόστους παραγωγής. Ταυτόχρονα, η εξέλιξη των τιμών των πρώτων υλών που παρατηρήθηκε το α΄ εξάμηνο του 2017, με αύξηση των τιμών χάλυβα λόγω ζήτησης από την Κίνα, ενίσχυσε την αξία των αποθεμάτων τους. Ωστόσο οι εταιρείες προσδοκούν σε βελτίωση των οικονομικών τους μεγεθών από την υλοποίηση επενδύσεων στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας, των logistics, της ναυτιλίας, του τουρισμού και της αγροτικής παραγωγής.

Οι εταιρείες του κλάδου προσδοκούν ότι από το 2018 θα έχουν βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης λόγω των παραγγελιών από τα προγραμματισμένα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα της χώρας, όπως το Ελληνικό, τα περιφερειακά αεροδρόμια, το Θριάσιο, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Αθήνας, τα μεγάλα ενεργειακά έργα, η αναβίωση της ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας κ.ά.

Στις πρόσφατες ετήσιες γενικές συνελεύσεις των τεσσάρων εισηγμένων του κλάδου κατέστη σαφές προς τους μετόχους ότι το πρώτο εξάμηνο του 2017 ήταν ίσως καλύτερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό λόγω κυρίως της αύξησης της διεθνούς τιμής του μετάλλου (χάλυβα) και τη συνεπακόλουθη διεύρυνση του μεικτού περιθωρίου κέρδους. Ετσι, δεν είναι τυχαίο πως και οι τέσσερις εισηγμένες (Ελαστρον, Σίδμα, Μπήτρος, Αφοί Κορδέλλου) θα εμφανίσουν στο πρώτο μισό του έτους αυξημένο κύκλο εργασιών, ωστόσο οι περισσότερες δεν θα αποφύγουν τις ζημίες στα αποτελέσματά τους.

Τα εξαμηνιαία αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τις τελευταίες μέρες του Σεπτεμβρίου, αφού καμιά εισηγμένη δεν προχώρησε προαιρετικά στη δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων του πρώτου τριμήνου του 2017.


Πηγή : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text