Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Στην οικονομική διπλωματία επενδύει ο Τσίπρας

Στην οικονομική διπλωματία επενδύει ο Τσίπρας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στην οικονομική διπλωματία επενδύει ο Τσίπρας

Από τον Ραβανό Άρη.   Στην οικονομική διπλωματία ρίχνει το βάρος της η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αλλάξει περαιτέρω το κλίμα σε διεθνές επίπεδο για την Ελλάδα και να περάσει το μήνυμα ότι η χώρα εισέρχεται σταδιακά στη μεταμνημονιακή εποχή. Με τα όπλα της οικονομικής διπλωματίας θα επιχειρήσει το Μέγαρο Μαξίμου να εμβαθύνει και να διευρύνει τις προσπάθειες για μεγαλύτερη προσέλκυση ξένων επενδυτών, στέλνοντας παράλληλα το σήμα στο διεθνές επιχειρηματικό σύστημα ότι δεν διακατέχεται από ιδεοληψίες στο πεδίο των επενδύσεων.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, το επιτελείο του στο Μέγαρο Μαξίμου και οι βασικοί οικονομικοί υπουργοί, δίνουν ιδιαίτερο βάρος στις επισκέψεις του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις 7-8 Σεπτεμβρίου και του ιταλού πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι στις 14 του ίδιου μήνα, λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών

Επίσης, ξεχωριστή σημασία έχει και η εφετινή 82η ΔΕθ που είναι αφιερωμένη στην Κίνα, με την οποία η Ελλάδα έχει ειδική σχέση λόγω των κινεζικών επενδύσεων κυρίως στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς. Ο Πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί τον περασμένο Μάιο την Κίνα, όπου συναντήθηκε με την κινεζική ηγεσία, με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να δηλώνει ότι στόχος είναι το λιμάνι του Πειραιά να γίνει το μεγαλύτερο της Μεσογείου.

Ιδιαίτερη σημασία δίνει το πρωθυπουργικό επιτελείο στην επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας, η οποία εκτός από τα πολιτικά μηνύματά της θα έχει και σημαντικό ενδιαφέρον για την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών σε αρκετά πεδία. Υπό το δόγμα, «η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας για να βοηθήσει την ανάκαμψη της οικονομίας», όπως μεταδίδεται από τη γαλλική προεδρία, έχει αρχίσει και διαμορφώνεται μια μεγάλη ατζέντα επενδυτικών σχεδίων.

Από τον Ραβανό Άρη.   Εξάλλου, ο κ. Μακρόν θα συνοδεύεται, σύμφωνα με γαλλικές πηγές, από μεγάλο αριθμό ανώτατων στελεχών μεγάλων επιχειρήσεων της Γαλλίας, οι οποίοι θα επιδιώξουν την προώθηση επενδύσεων στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον των γαλλικών εταιρειών εστιάζεται ιδιαίτερα στα πεδία της ενέργειας και των υποδομών-κατασκευών, στον τουρισμό, στη χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων (startup), αλλά και στην αμυντική βιομηχανία.

Στο επίκεντρο θα είναι ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και τα logistics που συνδυάζονται με αυτόν και τον ΟΑΣΘ, και γι' αυτό το θέμα αναμένονται ανακοινώσεις από τους κ.κ. Τσίπρα και Μακρόν, ίσως και από τη συμπρωτεύουσα. Σύμφωνα με πληροφορίες η Terminal Link, της οποίας το 51% κατέχει η γαλλική εταιρεία διαχείρισης λιμένων, ενδιαφέρεται για την απόκτηση του 67% του ΟΛΘ και δεν αποκλείεται να υπάρξει υπογραφή συμφωνίας με το ΤΑΙΠΕΔ.

Στο πεδίο της αμυντικής συνεργασίας είναι ανοιχτή η συζήτηση και πιθανολογείται ότι θα τεθούν στο τραπέζι των επαφών η ανανέωση και η αναβάθμιση - άγνωστο αν θα υπάρξει και προοπτική αγοράς - των πυραύλων Εxocet και Scalp που ήδη διαθέτει η χώρα.

Η γαλλική αποστολή αναμένεται να είναι πολυπληθής και ο κ. Μακρόν, εκτός από υπουργούς θα συνοδεύεται και από μεγάλο αριθμό εκπροσώπων εταιρειών. Στον κατάλογο, ο οποίος ακόμη είναι ανοιχτός, βρίσκονται μεταξύ άλλων και οι εξής εταιρείες: ACCOR, AIRBUS, SUEZ (εταιρεία διαχείρισης υδάτων, ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου), THALES, TOTAL (εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου), VINCI (κατασκευαστική), EDF (παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας), BPI (επενδυτική τράπεζα), BPCE (δεύτερη τράπεζα της Γαλλίας), ALSTOM (σιδηροδρομικές μεταφορές), GRUPE PSA (αυτοκινητοβιομηχανία) κ.ά.

Τη δική της πολιτική σημασία έχει και η επίσκεψη του κ. Τζεντιλόνι στην Κέρκυρα, όπου και θα συνεδριάσει το 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας, ενώ θα υπάρξει και συνάντηση με τον κ. Τσίπρα. Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να τεθεί το θέμα της διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ηδη στο παρασκήνιο έχει προχωρήσει αρκετά η συζήτηση με στόχο να υπάρξει συμφωνία μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Ferrovie dello Stato Italiane ώστε η δεύτερη να αποκτήσει το 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Στο ενδιάμεσο των δύο επισκέψεων είναι προγραμματισμένη η εμφάνιση του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπου τιμώμενη χώρα είναι η Κίνα, στην οποία αναμένεται να αναφερθεί ιδιαίτερα ο κ. Τσίπρας, καθώς υπάρχει διεύρυνση της ελληνοκινεζικής συνεργασίας. Στην εφετινή ΔΕΘ αναμένεται να παραβρεθούν αρκετοί κινέζοι επιχειρηματίες, αλλά και ανώτεροι παράγοντες της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Κίνας (China Development Bank - CDB) που προσανατολίζεται να χρηματοδοτήσει έργα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κίνα θα συμμετάσχει εφέτος με 150 εταιρείες, τις πιο ισχυρές της χώρας, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι υψηλής τεχνολογίας. Με βάση όσα μεταδίδονται από την κινεζική πλευρά, πρόκειται για συμμετοχή-ρεκόρ, όχι μόνο στην ιστορία της ΔΕθ αλλά και των σχέσεων Ελλάδας - Κίνας.


Πηγή : tovima.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text