Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Τράπεζες: Καταθέτουν με οριακές αλλαγές στόχους για NPLs... υπό αίρεση - Αύξηση στόχων 30% θα ζητήσει η ΕΚΤ

Τράπεζες: Καταθέτουν με οριακές αλλαγές στόχους για NPLs... υπό αίρεση - Αύξηση στόχων 30% θα ζητήσει η ΕΚΤ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τράπεζες: Καταθέτουν με οριακές αλλαγές στόχους για NPLs... υπό αίρεση - Αύξηση στόχων 30% θα ζητήσει η ΕΚΤ

Εδώ και πολλές εβδομάδες κυριαρχεί η άποψη ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν επιθετικά κατά 30% τους στόχους μείωσης των NPLs και NPEs που ανέρχονται σε 106 δισεκ.

 

Τέλη Σεπτεμβρίου του 2017 οι ελληνικές τράπεζες θα υποβάλλουν τους νέους αναθεωρημένους στόχους στην ΕΚΤ και τον SSM για τα NPLs και NPEs. 
Με βάση ενδείξεις οι ελληνικές τράπεζες θα υποβάλλουν οριακά τροποποιημένους στόχους για τα NPLs και NPEs παρ΄ ότι στην συνάντηση που είχε υπάρξει προ εβδομάδων μεταξύ Στουρνάρα της ΤτΕ και των τραπεζιτών είχε λεχθεί ότι πρέπει…να υπάρξει σημαντική αύξηση των στόχων προληπτικά. 
Η βασική ανησυχία τότε…και σήμερα είναι προφανώς οι έλεγχοι που διεξάγουν ΕΚΤ και SSM στις ελληνικές τράπεζες. 
Στην Alpha bank και την Εθνική είναι υπό εξέταση οι τράπεζες – υπήρξε μια μικρή παύση λόγω διακοπών – και ξεκινούν άμεσα ενώ οι έλεγχοι σε Πειραιώς και Eurobank θα ξεκινήσουν αρχές Νοεμβρίου 2017. 
Αξιόπιστη πηγή που ρωτήθηκε πως οι τράπεζες υποβάλλουν στόχους ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι έλεγχοι της ΕΚΤ….η απάντηση ήταν η εξής….οι ελληνικές τράπεζες θα καταθέσουν στόχους για τα NPLs και NPEs αλλά θα είναι στόχοι εν αναμονή… καθώς τα τελειώσει η αξιολόγηση των 4 βασικών ελληνικών τραπεζών και στο τέλος θα διαπιστωθεί εάν οι στόχοι που έχουν υποβάλλει οι τράπεζες επαρκούν ή όχι. 
Εδώ και πολλές εβδομάδες κυριαρχεί η άποψη ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν επιθετικά κατά 30% τους στόχους μείωσης των NPLs και NPEs που ανέρχονται σε 106 δισεκ. 
Επίσης υπάρχει η ανησυχία μήπως δάνεια που θεωρούνται ή λογίζονται ως ενήμερα – αλλά δεν είναι – τεθούν στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ και του SSM. 
Να σημειωθεί ότι τέλη 2017 θα ισχύσει και η νέα αναθεωρημένη αποτίμηση των προβληματικών δανείων με βάση τα IFRS 9 όπου θα προκύψουν 3 με 3,5 δισεκ. νέες προβλέψεις…αλλά με δυνατότητα 5ετούς απόσβεσης. 
Σε αυτό το πάζλ θα πρέπει να προστεθεί και η θέση του ΔΝΤ να διεξαχθούν AQRs δηλαδή ειδικοί έλεγχοι των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών ενόψει stress tests. 
Η Lagarde η επικεφαλής του ΔΝΤ θα επισκεφθεί την Ελλάδα 29 Σεπτεμβρίου και υπάρχει σοβαρή ανησυχία όχι μόνο ότι θα επιμείνει για τα AQRs αλλά θα ζητήσει και άρση της προστασίας από πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. 

Το διττό ρίσκο 
Το βασικό πρόβλημα των ελέγχων που αυξάνουν το ρίσκο είναι διττό 
1)Λόγω της πίεσης που έχει ασκήσει το ΔΝΤ για AQRs για αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών είναι πολύ πιθανό – έως βέβαιο – ότι θα αυξηθούν οι στόχοι μείωσης των NPLs και NPEs κατά 30%. 
Δηλαδή αντί για 7 - 8 δισεκ. μείωση το 2018 των κόκκινων δανείων να μειωθούν κατά 11 δισεκ. 
Με δεδομένο ότι δεν θα διεξαχθούν τελικώς AQRs η ΕΚΤ είναι πιθανό για λόγους ενίσχυσης της διαφάνειας να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στις ελληνικές τράπεζες. 
Το σενάριο αυτό εμφανίζει υπερβολικά μεγάλες πιθανότητες επιβεβαίωσης. 
2)Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η ΕΚΤ και ο SSM να επιμείνουν σε δάνεια τα οποία χαρακτηρίζονται ενήμερα ενώ στην κυριολεξία είναι μη εξυπηρετούμενα. 
Το ύψος των δανείων αυτών προσεγγίζει τα 5 δισεκ. δισεκ. στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Αποκάλυψη των δανείων αυτών θα οδηγήσει σε νέες προβλέψεις τις τράπεζες και σε ζημίες επηρεάζοντας πολύ αρνητικά αναβαλλόμενη φορολογία…

Υποσημείωση 
Δεν πρέπει να ξεχνάμε.
Οι τράπεζες διαθέτουν 33,4 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων tangible book 28,7 δισεκ. 
Τα αρνητικά αποθεματικά λόγω σωρευμένων ζημιών είναι 30,9 δισεκ. και η αναβαλλόμενη φορολογία 19,8 δισεκ. 


Πηγή : bankingnews.gr

23

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text