Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Επικίνδυνα παιχνίδια από τη Βόρεια Κορέα

Επικίνδυνα παιχνίδια από τη Βόρεια Κορέα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επικίνδυνα παιχνίδια από τη Βόρεια Κορέα

Εχοντας μάθει να ζουν με τον σεισμό και το τσουνάμι, οι Ιάπωνες δεν πανικοβάλλονται με τις ξαφνικές προειδοποιήσεις των Αρχών, που τους καλούν να αναζητήσουν επειγόντως ασφαλές καταφύγιο. Ακόμη και γι’ αυτούς, όμως, το χάραμα της χθεσινής ημέρας δεν θα ξεχαστεί εύκολα.

Οσοι ήταν ξύπνιοι στη νήσο Χοκάιντο, στο βόρειο άκρο του ιαπωνικού αρχιπελάγους, στις 6.02 π.μ., είδαν το κινητό τους να δονείται και στην οθόνη του να προβάλει το μήνυμα: «Εκτόξευση πυραύλου! Εκτόξευση πυραύλου! Φαίνεται ότι η Β. Κορέα εκτόξευσε πύραυλο. Αναζητήστε καταφύγιο σε στέρεο κτίριο ή σε υπόγειο». Το ίδιο μήνυμα μετέδιδε, σε μαύρο φόντο, η κρατική τηλεόραση και ακουγόταν στη διαπασών από μεγάφωνα στους δρόμους του νησιού. Τέσσερα λεπτά νωρίτερα, το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν είχε όντως εκτοξεύσει βαλλιστικό πύραυλο που θα περνούσε πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων του Χοκάιντο προτού βυθιστεί στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Παρότι η Β. Κορέα έχει πραγματοποιήσει σειρά πυρηνικών και πυραυλικών δοκιμών που ερέθισαν τους γείτονές της και τη Δύση τους τελευταίους μήνες, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε δεν είχε άδικο υποστηρίζοντας ότι αυτή τη φορά επρόκειτο για «χωρίς προηγούμενο, σοβαρότατη απειλή». Ηταν η πρώτη φορά που το καθεστώς Κιμ εκτόξευσε βαλλιστικό, κατά τα φαινόμενα, πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία. Σε δύο προηγούμενες περιπτώσεις, το 1998 και το 2009, η Πιονγιάνγκ είχε ισχυριστεί ότι οι πύραυλοι που πέρασαν πάνω από την Ιαπωνία μετέφεραν τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, άρα δεν ήταν όπλα. Δύο αξιωματούχοι του Πενταγώνου εκτιμούσαν ότι ο εκτοξευθείς πύραυλος ήταν μέσου βεληνεκούς, πιθανότατα ΚΝ-17 ή Hwasong-12, ικανός να φέρει πυρηνική κεφαλή, εάν βεβαίως η Β. Κορέα είναι σε θέση να την κατασκευάσει – κάτι που σε αυτό το στάδιο δεν θεωρείται πιθανό.

Η εξέλιξη υπήρξε ψυχρολουσία για την Ουάσιγκτον. Δεν έχουν περάσει παρά λίγες μέρες από τότε που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον εγκωμίαζαν με δηλώσεις τους τον Κιμ για το γεγονός ότι είχε σταματήσει, για λίγες εβδομάδες, το σερί των προκλητικών δοκιμών του, όπως και τις απειλές του ότι θα εκτοξεύσει πυραύλους εναντίον της αμερικανικής βάσης του Γκουάμ, στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Χθες, ο πρόεδρος Τραμπ επανήλθε στην απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας, αν και με ηπιότερη γλώσσα από την προηγούμενη φορά, που προειδοποιούσε τη Β. Κορέα ότι θα δεχθεί «τη φωτιά και τη μανία» της υπερδύναμης. Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος περιορίστηκε στο στερεότυπο «δεν αποκλείουμε καμία λύση», ενώ ο εκπρόσωπος της χώρας του στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, καλούσε τη διεθνή κοινότητα να σταθεί στο ύψος της. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επρόκειτο να συνεδριάσει εκτάκτως χθες το βράδυ για να εξετάσει την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο. Πάντως, εκπρόσωπος του Πενταγώνου επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «προτιμούν τον διπλωματικό δρόμο» για την υπέρβαση της κρίσης.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Β. Κορέας στον ΟΗΕ, Χαν Τάε Σονγκ, έκανε λόγο για «δικαιολογημένα, αμυντικά αντίμετρα» της χώρας του, επικαλούμενος τα εν εξελίξει στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ - Ν. Κορέας στην περιοχή, τα οποία ερμηνεύθηκαν από την Πιονγιάνγκ ως προανάκρουσμα στρατιωτικής επέμβασης.

Απαντώντας στην εκτόξευση πυραύλου από τους βόρειους γείτονές της, η Ν. Κορέα πραγματοποίησε τις δικές της πυραυλικές δοκιμές, λίγες ώρες αργότερα. Οι δυτικές κυβερνήσεις στο σύνολό τους καταδίκασαν έντονα την Πιονγιάνγκ.

Το «σημείο καμπής» πλησιάζει, σύμφωνα με το Πεκίνο

Η κινεζική εκτίμηση σύμφωνα με την οποία η κρίση στην κορεατική χερσόνησο βρίσκεται σε «σημείο καμπής» αναφέρεται στον πάγιο στόχο της κινεζικής εξωτερικής πολιτικής, που δεν είναι άλλος από την έναρξη ουσιαστικών και αποδοτικών διαπραγματεύσεων.

Παρά τους λεονταρισμούς από όλες τις πλευρές, η πραγματικότητα της κορεατικής χερσονήσου βγάζει κάθε πολεμική αναμέτρηση ουσιαστικά εκτός συζήτησης. «Η Βόρεια Κορέα πιστεύει ότι με το να επιδεικνύει τις δυνατότητές της θα ανοίξει ο δρόμος προς τον διάλογο», δήλωσε ο επίτιμος καθηγητής του ιαπωνικού Πανεπιστημίου Κεϊό, Μασάο Οκονόγκι. Ο Βορειοκορεάτης Κιμ Γιονγκ Ουν γνωρίζει ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, που διεξάγονται αυτές τις ημέρες, δεν θα μεταφραστούν σε πραγματική στρατιωτική δράση παρά μόνον αν οι δύο χώρες και η Ιαπωνία συμβιβαστούν με την προοπτική δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών.

Παρ’ όλα αυτά, ο Κιμ εξέλαβε τις ασκήσεις ως πρόκληση και απάντησε με μια δική του πρόκληση, με την πρώτη εκτόξευση πυραύλου πάνω από την Ιαπωνία από το 2009. Ως άμεση απάντηση, οι Νοτιοκορεάτες ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν, από κοινού με τις ΗΠΑ, την τοποθέτηση περισσότερων «στρατηγικών όπλων» στην κορεατική χερσόνησο και ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ επανέλαβε ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι».

Κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι η Βόρεια Κορέα θα σταματήσει τις πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές και θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνον όταν αποκτήσει τη δυνατότητα να πλήξει τις ΗΠΑ με πυρηνικό πύραυλο, εξέλιξη που, όπως πιστεύει η ηγεσία της, θα της εξασφαλίσει τον σεβασμό των συνομιλητών της.

Κακοί υπολογισμοί

Οσο περισσότερο, όμως, πλησιάζει προς αυτόν τον στόχο, τόσο αυξάνεται το ενδεχόμενο κακών υπολογισμών, αθέλητης κλιμάκωσης και καταστροφικής ανάφλεξης της κορεατικής πυριτιδαποθήκης. Για τον λόγο αυτό, η Κίνα προσπαθεί να ρίξει τους τόνους, ασκώντας πιέσεις που στοχεύουν να φέρουν την Πιονγιάνγκ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πολύ πιο χρήσιμη, για τον σκοπό αυτόν, από τους διαδοχικούς γύρους κυρώσεων που επιβάλλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ήταν η πρόσφατη απόφαση της Κίνας να κλείσει τα σύνορά της σε εισαγωγές άνθρακα, σιδηρομεταλλεύματος, σιτηρών και θαλασσινών από τη Βόρεια Κορέα.

Ισως η εκτίμηση του Πεκίνου περί «σημείου καμπής» να σχετίζεται με τον υπολογισμό ότι η Βόρεια Κορέα δεν μπορεί να αντέξει για μεγάλο χρονικό διάστημα τον αποκλεισμό από τον κυριότερο εμπορικό εταίρο της, άρα η στιγμή των διαπραγματεύσεων πλησιάζει. Στην Ουάσιγκτον, πάντως, το κλίμα δεν είναι θετικό, καθώς η χθεσινή δοκιμή πυραύλου μέσου βεληνεκούς (και οι τρεις δοκιμές πυραύλων μικρού βεληνεκούς το Σάββατο) ήρθε να απαξιώσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ότι ο Κιμ «άρχισε να μας σέβεται» και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ότι «δεν είμαστε εχθροί».

Στο κινεζικό σχέδιο, που έχει και την υποστήριξη της Ρωσίας, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα σταματούν τις ετήσιες ασκήσεις με τις οποίες προετοιμάζονται να σβήσουν τη Βόρεια Κορέα από τον χάρτη και η Βόρεια Κορέα σταματά τις πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές.


Πηγή: kathimerini.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text