Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | «Τα συμφέροντα έκαψαν τη Ζάκυνθο»

«Τα συμφέροντα έκαψαν τη Ζάκυνθο»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Τα συμφέροντα έκαψαν τη Ζάκυνθο»

Τη βεβαιότητα ότι οι πυρκαγιές στη Ζάκυνθο αποτελούν οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών που θέλουν να χτίσουν ξενοδοχεία εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας σε συνέντευξή του χθες. Η δήλωση προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κ. Γιάννη Ρέτσου, προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). «Ο κ. υπουργός οφείλει να συλλάβει τους εμπρηστές αν τους γνωρίζει. Επιεικώς άδικη, η στοχοποίηση ολόκληρου κλάδου», σχολίασε στο Twitter.

Παράλληλα και ενώ τα περισσότερα μέτωπα στο νησί βρίσκονταν χθες υπό έλεγχο, ο δήμαρχος Παύλος Κολοκοτσάς εκτίμησε ότι έχουν καεί περισσότερα από 10.000 στρέμματα πευκοδάσους και θαμνωδών εκτάσεων. «Το νησί θα βρίσκεται για ένα τρίμηνο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εκτός από την αποτίμηση των καταστροφών, για την οποία έχουν κινητοποιηθεί ήδη οι υπηρεσίες, χρειάζεται να πραγματοποιηθούν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα», τόνισε στην «Κ».

«Συμφέροντα» που θέλουν να χτίσουν ξενοδοχεία εκεί όπου υπάρχουν δάση «βλέπει» ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στο φαινόμενο των μεγάλων καταστροφικών πυρκαγιών που σημειώθηκαν φέτος στο νησί. «Είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν μπορεί την ίδια μέρα που μαινόταν η φωτιά στον Κάλαμο να έχουμε 22 φωτιές στη Ζάκυνθο και από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου να έχουμε 84 πυρκαγιές, και μάλιστα τις περισσότερες στο βόρειο τμήμα του νησιού, όπου πολλά λέγονται και πολλά παίζονται», τόνισε ο κ. Τόσκας. «Μια φωτιά άναβε, άλλη μια ξεσπούσε κάπου. Ηταν πάρα πολύ δύσκολο. Ηταν πισώπλατες μαχαιριές στους πυροσβέστες, στον μηχανισμό που προσπαθούσε να σώσει τον τόπο και το δάσος, αυτές οι ενέργειες. Κάποιοι για λόγους συμφεροντολογικούς θέλουν να δούνε ξενοδοχεία εκεί όπου υπάρχουν δάση; Αυτό είναι το πιθανότερο», επεσήμανε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στον «Real FM». Υπογράμμισε, επίσης, ότι «σίγουρα θα υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις τυχαίων πυρκαγιών, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν σχέση με εμπρησμούς, αυτές είναι όλες οι ενδείξεις», και προσέθεσε πως πιλότοι ελικοπτέρων είδαν άτομα που προσπαθούσαν να βάλουν φωτιά, την ίδια στιγμή που είχε περικυκλωθεί η πυρκαγιά από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Επέμεινε, τέλος, ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια να βρεθούν οι υπεύθυνοι. Αργά το απόγευμα χθες, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στη Ζάκυνθο δεν υπήρχαν ενεργά μέτωπα, χωρίς ωστόσο να έχει εξαλειφθεί πλήρως ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων. Αξίζει να σημειωθεί χαρακτηριστικά ότι και στις 15.45 χθες στην περιοχή Βολίμες Ζακύνθου εκδηλώθηκε νέα εστία πυρκαγιάς σε δασική έκταση, η οποία όμως αντιμετωπίστηκε άμεσα.

18 δασικές πυρκαγιές

Ολες οι δυνάμεις κατάσβεσης παρέμεναν στη Ζάκυνθο σε πλήρη ανάπτυξη, συνολικά 156 πυροσβέστες με 57 οχήματα και 32 άτομα πεζοπόρο. Χθες έως το απόγευμα είχαν εκδηλωθεί 18 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο.


Πηγή: kathimerini.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text