Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Αλμα στην κερδοφορία των ΕΛΠΕ το πρώτο εξάμηνο

Αλμα στην κερδοφορία των ΕΛΠΕ το πρώτο εξάμηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αλμα στην κερδοφορία των ΕΛΠΕ το πρώτο εξάμηνο

Με υπερδιπλασιασμό των συγκρίσιμων καθαρών κερδών έκλεισε το α΄ εξάμηνο του 2017 για τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), ως αποτέλεσμα κυρίως των υψηλών περιθωρίων διύλισης, της νέας αύξησης των εξαγωγών, ενώ καθοριστικός ήταν ο ρόλος της ενίσχυσης των ναυτιλιακών και των αεροπορικών καυσίμων λόγω της ανόδου της τουριστικής κίνησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν χθες τα ΕΛΠΕ, τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη κατά το α’ εξάμηνο του 2017 διαμορφώθηκαν σε 224 εκατ. ευρώ έναντι 108 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2016, καταγράφοντας αύξηση 107%. Tα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν κατά το α΄ εξάμηνο του 2017 σε 457 εκατ. ευρώ έναντι 326 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016, καταγράφοντας αύξηση κατά 40%. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 168 εκατ. ευρώ έναντι 104 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2016, σημειώνοντας αύξηση 62%.

Επιπλέον, το α΄ εξάμηνο του 2017 οι όγκοι πωλήσεων έφθασαν στους 8,3 εκατ. τόνους έναντι 7,4 εκατ. τόνων το 2016, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 7% (από 4,2 εκατ. τόνους σε 4,5 εκατ. τόνους), συνεισφέροντας το 55% των συνολικών πωλήσεων. Σημαντική αύξηση σημείωσαν οι πωλήσεις εσωτερικής αγοράς και ναυτιλιακών και αεροπορικών καυσίμων κατά 20% και 19%, ενώ και οι όγκοι προς βιομηχανικούς πελάτες αυξήθηκαν. Οπως επισημαίνει ο όμιλος στην ανακοίνωσή του, κύριοι λόγοι για τα πολύ καλά αποτελέσματα, αποτελούν τα υψηλά περιθώρια διύλισης, η αυξημένη υπεραπόδοση σε σχέση με τα ενδεικτικά περιθώρια, λόγω κυρίως εκμετάλλευσης ευκαιριών στην αγορά αργών, αλλά και η βελτιωμένη λειτουργία και υψηλή παραγωγή των διυλιστηρίων. Μάλιστα, εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να τεθεί ξανά σε πλήρη λειτουργία το διυλιστήριο της Ελευσίνας, στο οποίο γίνονταν εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης μετά τις ζημιές που σημειώθηκαν στις 10 Ιουλίου 2017.

Η χρηματοοικονομική θέση του ομίλου διατηρείται ισχυρή, με τους βασικούς δείκτες να παραμένουν εντός των προβλέψεων του προγραμματισμού και να εμφανίζουν σταθερή πορεία βελτίωσης, μετά την ολοκλήρωση του στρατηγικού επενδυτικού προγράμματος.

Με αφορμή τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου, ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ κ. Ευστ. Τσοτσορός αναφέρθηκε στους στόχους του πενταετούς προγράμματος του ομίλου για την περίοδο 2017-2021. Αυτοί είναι: α) Ενίσχυση της τεχνογνωσίας και της τεχνολογίας και συνακόλουθα της ανταγωνιστικότητας, β) ενεργειακός και ψηφιακός μετασχηματισμός, γ) σταθερή κερδοφορία και δ) υποστήριξη του σχεδιασμού για ενεργό συμμετοχή στο σημαντικό, εθνικής σημασίας εγχείρημα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, σε συνεργασία με σημαντικότατες διεθνείς εταιρείες, όπως η Exxon, η Total και η Edison. Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Γρ. Στεργιούλης αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στις έρευνες για υδρογονάνθρακες και στις νέες προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα προσθέτοντας: «Την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική ευθεία για την οριστική έξοδο από την κρίση, η σταθερά ανοδική πορεία του ομίλου πιστοποιεί τη βούλησή μας να καταστούν τα ΕΛΠΕ η ηγέτιδα δύναμη για την ενεργειακή ανασυγκρότηση της χώρας. Oλες οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, τόσο στο εσωτερικό όσο και ευρύτερα στη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, θα έχουν τη σφραγίδα των δράσεων του oμίλου ΕΛΠΕ».

Πηγή : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text