Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Στην τελική ευθεία η πώληση Νηρέα και Σελόντα

Στην τελική ευθεία η πώληση Νηρέα και Σελόντα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στην τελική ευθεία η πώληση Νηρέα και Σελόντα

Από το Βασίλη Κώτση.   Οσο πλησιάζει η 14η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία υποβολής των μη δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά των εταιρειών Νηρέας και Σελόντα που πωλούν οι τράπεζες, τόσο μεγαλώνει ο πυρετός διαβουλεύσεων μεταξύ των ενδιαφερομένων με αντικείμενο τις συνεργασίες που θα διαμορφωθούν για τη διεκδίκηση των δύο εταιρειών, οι οποίες ελέγχουν το 55% της εγχώριας παραγωγής λαβρακίου και τσιπούρας.
Ως σήμερα περίπου 37 ενδιαφερόμενοι έχουν υπογράψει συμβάσεις εμπιστευτικότητας και έχουν αποκτήσει πρόσβαση στους όρους του διαγωνισμού και σε οικονομικά στοιχεία.
Το πλήθος των μνηστήρων είναι εντυπωσιακό, αλλά όπως δείχνει η εμπειρία το θέμα είναι πόσοι θα φτάσουν ως το τέλος, δηλαδή στην υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.
Οπως εξηγεί παράγοντας του κλάδου, ήταν αναμενόμενο να εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τους δύο leaders του χώρου, αφού τα προϊόντα της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας κυριαρχούν στη Μεσόγειο.
Πόσω μάλλον τώρα που οι έρευνες δείχνουν ότι η μόλυνση των θαλασσών θα περιορίσει ακόμα περισσότερο τα «άγρια» ψάρια και τα ψάρια των ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων θα είναι περιζήτητα.

Το πρεστίζ
Από την άλλη, επισημαίνουν ότι πολλά funds από τους ενδιαφερομένους είναι αμφιβόλου προέλευσης, δεν υπάρχουν μνηστήρες από τη Νορβηγία, γεγονός που θα έδινε άλλο πρεστίζ στον διαγωνισμό, ενώ και οι τούρκοι ανταγωνιστές (π.χ. ο όμιλος Kilic) που θα έδιναν τα ρέστα τους για να αποκτήσουν μια εταιρεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν δηλώσει επίσημα ότι δεν θα υποβάλουν προσφορά.
Τελευταία προέκυψε και άλλο ένα θέμα που ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά τον διαγωνισμό και κυρίως την υποβολή προτάσεων από το εξωτερικό.
Σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προβλέπει την αναδρομική εξέταση αιτημάτων για την ίδρυση νέων μονάδων στον χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών, γεγονός που όπως καταγγέλλουν οι δύο μεγάλες ενώσεις του χώρου, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ) και η Πανελλήνια Ενωση Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργητών (ΠΑΝΕΜΜΙ), θα οδηγήσει σε ανατροπή επενδυτικών και επιχειρηματικών σχεδιασμών.

Απεμπλοκή
Από την πλευρά τους και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν πολύ ψηλά στη λίστα με τις προτεραιότητες την απεμπλοκή τους από τα ψάρια.
Και αυτό γιατί εκτός από τα μετρητά θα βγάλουν από πάνω τους δάνεια 340 εκατ. ευρώ τα οποία θα αναλάβει ο αγοραστής και θα απεμπλακούν από τη διαχείριση των εταιρειών οι οποίες ακόμη δεν έχουν εξυγιανθεί πλήρως, με αποτέλεσμα οι ροές των εταιρειών να μη φτάνουν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια και τις ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης.
Μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι η αμερικανική AMERRA που εξαγόρασε την Ανδρομέδα, η KKR, μια μεγάλη εταιρεία παραγωγής σολομού από τον Καναδά, η HIG Capital που εξαγόρασε τη Μαΐλλης, κ.ά.
Μετά την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών θα καταρτιστεί short list των ενδιαφερομένων που θα έχουν δικαίωμα due diligence, ώστε να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές ως το τέλος του έτους.
Σημειώνεται πως ο διαγωνισμός προβλέπει οι προσφορές να αφορούν είτε και τις δύο εταιρείες είτε την καθεμία χωριστά. Πειραιώς, Alpha, Eurobank και Εθνική ελέγχουν το 74,98% του Νηρέα και το 79,61% της Σελόντα.


Πηγή : tovima.gr
23
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text