Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Οξύνεται η ένταση μεταξύ Βερολίνου - Αγκυρας

Οξύνεται η ένταση μεταξύ Βερολίνου - Αγκυρας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οξύνεται η ένταση μεταξύ Βερολίνου - Αγκυρας

Οι σχέσεις της Γερμανίας και κατ’ επέκταση της Ε.Ε. με την Τουρκία δοκιμάζονται, απόρροια του προεκλογικού αγώνα στη Γερμανία: αν επί 90 λεπτά οι δύο μονομάχοι των γερμανικών εκλογών, Αγκελα Μέρκελ και Μάρτιν Σουλτς, φάνηκαν να συμφωνούν λίγο-πολύ στα περισσότερα ζητήματα κατά τη διάρκεια της προχθεσινής τηλεμαχίας τους, ένα σημείο ήταν αυτό που έδωσε για λίγα λεπτά την αίσθηση μετωπικής σύγκρουσης μεταξύ τους: η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας. Προκαλώντας ευθέως την καγκελάριο να κρατήσει σκληρή στάση έναντι της Αγκυρας, ο Σοσιαλδημοκράτης αντίπαλός της είπε: «Εχουμε φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο πρέπει να τερματίσουμε την οικονομική σχέση μας, την τελωνειακή ένωση και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις».

Η Μέρκελ, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις καταγγελίες συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης για κατευνασμό της Τουρκίας στο όνομα της αναχαίτισης των προσφυγικών ροών, υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση, αν και αρνήθηκε να δεσμευθεί: «Αν κλείσουμε την πόρτα στα μούτρα της Τουρκίας, είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε», απάντησε και προσέθεσε ότι οποιοδήποτε βήμα θα πρέπει να είναι σε σύμπνοια και συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους. «Δεν σκοπεύω να διακόψω τις διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία, επειδή θα πρέπει να πλειοδοτήσουμε σε σκληρότητα στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα», διευκρίνισε. Ηταν μια παράδοξη αντιστροφή ρόλων, καθώς παραδοσιακά οι Χριστιανοδημοκράτες ήταν εκείνοι που απεύχονταν την ένταξη της Αγκυρας στην Ε.Ε. και οι Σοσιαλδημοκράτες που την επιζητούσαν. Μέχρι πρότινος, ο ίδιος ο Σουλτς είχε εκφραστεί κατά του «παγώματος», με το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να αφεθεί στο έλεος του Ερντογάν η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση στην Τουρκία. Αλλωστε, η χώρα έλαβε επισήμως στάτους υποψήφιας προς ένταξη χώρας το 2005, λίγους μήνες πριν από την άνοδο της Αγκελα Μέρκελ στην εξουσία.

Η απόπειρα της Μέρκελ να καταστήσει ευρωπαϊκό πρόβλημα το συγκεκριμένο διακύβευμα έσυρε και τις Βρυξέλλες στον χορό των χθεσινών δηλώσεων, ενώ προκάλεσε και την έντονη αντίδραση της Αγκυρας. Ο υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκρινε ότι η Ευρώπη «στρέφεται σε αξίες μιας εποχής πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο... στη βαρβαρότητα, τον φασισμό, τη βία, τη μισαλλοδοξία».

Επιπλέον ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ είπε χθες ότι οποιαδήποτε υπόνοια για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων συνιστά «επίθεση στις ιδρυτικές αρχές της Ευρώπης». Επίσης, κατηγόρησε τους δύο μονομάχους στη Γερμανία ότι κατασκευάζουν ένα τείχος του Βερολίνου με τούβλα λαϊκισμού. Η δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ συνέδεσε, εξάλλου, ευθέως την κρίση στις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας με το προσφυγικό. «Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους πολιτικούς που έτρεχαν πίσω μας για να σώσουν την Ε.Ε. από το χάος στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης ότι είναι σημαντικό να μην αφεθούν οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία στα χέρια λαϊκιστών».

«Αυτήν τη στιγμή η Τουρκία δεν είναι σε θέση να ενταχθεί στην Ε.Ε. Για την ακρίβεια, οι διαπραγματεύσεις τελούν στην παρούσα φάση εν υπνώσει», επέμεινε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συζητήσουν το θέμα τον Οκτώβριο, όταν συναντηθούν εκ νέου. Η διατύπωσή του πάντως θεωρήθηκε ιδιαίτερα προσεκτική, καθώς το τελευταίο που χρειάζεται η Μέρκελ πριν από τις εκλογές είναι η αμφισβήτηση της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό, που θα ενίσχυε την ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προεξοφλούν ότι η AfD θα ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 5%, ενώ κάποιες εξ αυτών την εμφανίζουν να αναδεικνύεται τρίτη μεγαλύτερη δύναμη.

«Στένεμα οριζόντων»

«Οι επιθέσεις της Γερμανίας και της Ευρώπης κατά της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν αντανακλούν το στένεμα των οριζόντων και παραβλέπουν επείγοντα προβλήματα», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος χαρακτήρισε διόλου τυχαίο το γεγονός πως ο Ερντογάν αναδείχθηκε σε κεντρικό ζήτημα του ντιμπέιτ.

Στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της Κομισιόν χαρακτήρισε αδύνατη την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., καθώς η Αγκυρα «κάνει τεράστια βήματα μακριά από την Ευρώπη». Πιο διστακτική, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι επανέλαβε πως η Τουρκία παραμένει υποψήφια προς ένταξη χώρα.

Ο γερμανικός Τύπος κατά της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας

Γερμανοί αρθρογράφοι επισείουν τον κίνδυνο διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., που θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο. Θεωρούν ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση δεν θα έπρεπε να προέρχεται από τις Βρυξέλλες, αλλά από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν. «Ο άνθρωπος ο οποίος έχει προχωρήσει στη σύλληψη δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών, δικαστών, δικηγόρων και τους στερεί τις δουλειές τους, δεν θέλει να είναι εκείνος που θα κόψει πρώτος τη σχέση με την Ε.Ε. Γιατί λοιπόν να του κάνουμε το χατίρι;» αναρωτιέται στην ιστοσελίδα του «Σπίγκελ» ο Πέτερ Μίλερ. «Εν τέλει, θα πρέπει οι Τούρκοι να αποφασίσουν μόνοι τους πόσο μακριά θα ακολουθήσουν τον Ερντογάν στην πορεία του προς μια δικτατορία. Η Ευρώπη θα πρέπει να κρατήσει απλωμένο το χέρι για όλους όσοι αντιτίθενται στον εκτροχιασμό», καταλήγει ο αρθρογράφος.

Στο ίδιο πνεύμα είναι και η ανάλυση των Ντάνιελ Μπρέσλερ και Κριστιάνε Σλέτσερ στη «Ζιντόιτσε», που θεωρούν ότι με εξαίρεση την Αυστρία όλες σχεδόν οι χώρες της Ε.Ε. και η Κομισιόν θεωρούν ότι ενδεχόμενη διακοπή των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να αποτελεί ευθύνη της Αγκυρας και όχι των Βρυξελλών. Η παρέμβαση του Σουλτς στο ντιμπέιτ, όμως, άλλαξε τα δεδομένα, αφού ο Σοσιαλδημοκράτης αντίπαλος της Μέρκελ την έσυρε ουσιαστικά σε μια σκληρή στάση, παρόλο που ο ενταξιακός διάλογος ξεκίνησε επί Γκέρχαρντ Σρέντερ με τη Μέρκελ να διατυπώνει την έντονη αντίθεσή της τότε. Οπως επισημαίνουν πάντως οι δύο αναλυτές της έγκυρης εφημερίδας, αρχικά θα πρέπει να διευκρινιστεί τι ακριβώς σημαίνει διακοπή των διαπραγματεύσεων. «Για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ήταν απαραίτητη η ομόφωνη απόφαση όλων των χωρών-μελών. Το ίδιο ομόφωνος θα πρέπει να είναι και ο ενταφιασμός τους. Υπάρχει ωστόσο και μία άλλη δυνατότητα. Το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του 2005 ορίζει ρητά την περίπτωση αναστολής των συζητήσεων σε περίπτωση σοβαρού και διαρκούς πλήγματος στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών, στοιχείων, πάνω στα οποία ιδρύθηκε η Ε.Ε. Τότε η Κομισιόν ή το ένα τρίτο των χωρών-μελών της Ε.Ε. μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία για το πάγωμα των διαπραγματεύσεων με ειδική πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει ότι 16 από τις 28 χώρες που εκπροσωπούν από κοινού το 65% του πληθυσμού της Ε.Ε. θα έπρεπε να συναινέσουν», εξηγούν οι δύο αναλυτές.

Διχασμένες είναι οι απόψεις των τουρκικής καταγωγής πολιτών που διαμένουν μόνιμα στη Γερμανία. Κάποιοι εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τη σκληρή γλώσσα του Σουλτς, αφού πιστεύουν ότι αλλιώς πρέπει να μιλάει κανείς σε δικτάτορες και διαφορετικά σε δημοκράτες. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν ενοχληθεί από τις επισκέψεις Μέρκελ στην Τουρκία πριν από το δημοψήφισμα, που αποτέλεσαν έμμεση ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του. Στον αντίποδα, ο επικεφαλής της τουρκικής κοινότητας στη Γερμανία, Γκιοκάι Σοφούογλου, χαρακτήρισε κακή ιδέα τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Θεωρώ κρίμα και ατυχές αυτό που είπε ο Μάρτιν Σουλτς. Υπάρχει ο Ερντογάν, αλλά το 50% των ανθρώπων στην Τουρκία δεν τον ψηφίζει και υποστηρίζει τις δημοκρατικές και ευρωπαϊκές αξίες», εξήγησε.


Πηγή: kathimerini.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text