Αρχική | Πολιτική | Δημόσια Διοίκηση | Deadline ενός μήνα για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Deadline ενός μήνα για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Deadline ενός μήνα για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Από τον Δημήτρη Κατσαγάνη.   Διορία ενός μήνα δίνει το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης στους δημοσίους υπαλλήλους προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της αξιολόγησης, όπως προβλέπεται από την τροπολογία την οποία κατέθεσε η αρμόδια Υπουργός, Όλγα Γεροβασίλη.

Με άλλα λόγια η αξιολόγηση στο Δημόσιο πρέπει να ολοκληρωθεί έως το μέσον Οκτωβρίου, εφόσον η σχετική τροπολογία ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες.

Στενοί συνεργάτες της Ο. Γεροβασίλη ανέφεραν στο Capital.gr πως στόχος της συγκεκριμένης τροπολογίας είναι η "τεχνική" διευκόλυνση της σχετικής διαδικασίας, μιας και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να προμηθεύονται μόνοι τους τα έντυπα αξιολόγησης και έπειτα να τα συμπληρώνουν.

Παράλληλα,  με την τροπολογία αυτή, τίθεται ανώτατο "πλαφόν" στη χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας (κατά μέγιστο ένας μήνας).

Επίσης, γίνεται σαφές πως όποιοι αξιολογητές  αρνηθούν να αξιολογήσουν τους υφισταμένους τους, θα αποκλειστούν από τις διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων, σύμφωνα με την ίδια διάταξη.

Συγκεκριμένα,η τροπολογία προβλέπει τρεις κινήσεις ξεμπλοκαρίσματος της αξιολόγησης όπως :

1) "Τα έντυπα έκθεσης αξιολόγησης (…), δύνανται να συμπληρώνονται με πρωτοβουλία  του αξιολογούμενου ή του αξιολογητή, ανεξαρτήτως του τρόπου που αυτοί προμηθεύτηκαν, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη διάθεσή τους από το Εθνικό Τυπογραφείο ή σχετικό αίτημα της οικείας Διεύθυνσης Προσωπικού ή Διοικητικού".

2) "Σε περίπτωση παρέλευσης απράκτων των προθεσμιών (…) η διαδικασία δεν αναστέλλεται", αλλά "η έκθεση αξιολόγησης συντάσσεται απευθείας από το β’ αξιολογητή και υποβάλλεται στην οικεία Διεύθυνση Προσωπικού ή Διοικητικού εντός αποκλειστικής προθεσμίας (…) από το πέρας των προθεσμιών (…) κατά περίπτωση εντός ενός μηνός από την έναρξη ισχύος του παρόντος".

3) "Οι αξιολογητές των υπαλλήλων (…) αν υπαιτίως  δεν εκπληρώνουν την υποχρέωση αξιολόγησης των υφισταμένων τους, δεν δύνανται να συμμετέχουν σε διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων".

Εξάλλου, οι ίδιες πηγές του Capital.gr,  επισημαίνουν –θέλοντας να σβήσουν κάθε σκιά τιμωρητικής διάθεσης της κυβέρνησης προς τους δημοσίους υπαλλήλους που θα έχουν χαμηλή βαθμολογία φέτος σε σχέση με τις περσινές επιδόσεις τους – πως "δεν θα μετρήσει ο βαθμός για τις κρίσεις των προϊσταμένων από την πρώτη εφαρμογή" του νόμου.

Σημειώνεται επίσης πως δεν θα υπάρξει πιο αυστηρή συσχέτιση μεταξύ αξιολόγησης –κινητικότητας (πχ να μην μπορούν να μεταταχθούν όσοι υπάλληλοι δεν αξιολογηθούν), όπως αρχικά εξεταζόταν από το Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης, δεδομένου ότι χθες το Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης εξέδωσε εγκύκλιο που καλεί τους υπαλλήλους να δηλώσουν που θέλουν να μεταταχθούν έως τις 15 Σεπτεμβρίου, δηλαδή πολύ πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης (σ.σ. κοντά στις 15 Οκτωβρίου).

Με την τροπολογία αυτή, επιχειρεί η κυβέρνηση για τρίτη συνεχόμενη φορά να προχωρήσει την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων βάσει του νόμου Βερναρδάκη που ψηφίστηκε στις αρχές του 2016, δηλαδή πριν ενάμισι χρόνο. Υπενθυμίζεται πως η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων για το 2016 έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στα τέλη του περασμένου Ιουνίου.

Ωστόσο η αποχή της ΑΔΕΔΥ απέτρεψε κάτι τέτοιο. Έπειτα, το Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με εγκύκλιο του, έδωσε νέα προθεσμία για τις 9 Αυγούστου. Ωστόσο, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πειθάρχησαν ούτε σ΄αυτή την προθεσμία.

Με την χθεσινή τροπολογία για την αξιολόγηση, σε συνδυασμό με την εγκύκλιο για την κινητικότητα,  ευελπιστούν στο Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης πως θα καμφθούν οι αντιδράσεις των υπαλλήλων.

Έτσι η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα μπορεί να έχει ξεκινήσει την εκπλήρωση δύο βασικών προαπαιτουμένων της γ΄ αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής, δηλαδή την εφαρμογή της αξιολόγησης και την υλοποίηση της πρώτης φάσης της κινητικότητας,ενώ θα ξεκινήσουν οι πρώτες επαφές με τους θεσμούς από την επόμενη εβδομάδα.


Πηγή: capital.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text