Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Καθ’ όλα νόμιμες οι υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις

Καθ’ όλα νόμιμες οι υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Καθ’ όλα νόμιμες οι υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ. Το δικαστήριο μίλησε, τον λόγο τώρα έχει η πολιτική. Η απόρριψη, χθες, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, της προσφυγής με την οποία η Σλοβακία και η Ουγγαρία ζητούσαν να εξαιρεθούν από την υποδοχή προσφύγων, υποχρεώνει τις χώρες αυτές, καθώς και την Τσεχία και την Πολωνία, να αναλάβουν τις ευθύνες τους – ή να διακινδυνεύσουν ακόμη μεγαλύτερη αποξένωση από τον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκανε καθ’ ολοκληρίαν αποδεκτή την επιχειρηματολογία του συνηγόρου της Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία ορθώς η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το πρόγραμμα κατανομής προσφύγων σε όλη την Ε.Ε. ελήφθη με αυξημένη πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία. «Ο μηχανισμός (των ποσοστώσεων) βοηθά την Ελλάδα και την Ιταλία να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της κρίσης του 2015 και είναι ανάλογος των συνθηκών» ανέφερε η δικαστική απόφαση.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, στο απόγειο των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο, η Ε.Ε. αποφάσισε ότι 160.000 νεοαφιχθέντες θα μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα και την Ιταλία σε ολόκληρη την Ε.Ε., αφού πρώτα βεβαιωθεί ότι πρόκειται για πρόσφυγες. Ανεξάρτητα από την άρνηση της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας να λάβουν μέρος, το πρόγραμμα κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς. Ενώ η διετής προθεσμία λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου, έχουν μετεγκατασταθεί μόλις 27.700 πρόσφυγες.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Γερμανία έχει υποδεχθεί μόλις 7.852 από την ποσόστωση των 27.536, η Γαλλία μόλις 4.278 από την ποσόστωση των 19.714 και η Ολλανδία μόλις 2.357 από την ποσόστωση των 5.947. Αντίθετα, πολύ κοντά στην κάλυψη της ποσόστωσης βρίσκεται η Φινλανδία, ενώ η Σουηδία έχει υποδεχθεί 3.766 πρόσφυγες (πάντα στο πλαίσιο του προγράμματος της Ε.Ε., ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες ροές), σχεδόν διπλάσιους από την ποσόστωσή της.

Ούτε έναν

Η Τσεχία και η Σλοβακία έχουν υποδεχθεί 12 και 16 πρόσφυγες αντίστοιχα, ενώ η Ουγγαρία και η Πολωνία ούτε έναν. Οι αριθμοί αυτοί προδίδουν μια διαφοροποίηση στους κόλπους των χωρών του Βίσεγκραντ, με την Τσεχία και τη Σλοβακία να τηρούν, εσχάτως, αποστάσεις από τη σκληρή στάση των κυβερνήσεων της Βουδαπέστης και της Βαρσοβίας.

Είναι ενδεικτικό ότι η πρώτη δήλωση του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο ήταν ότι η χώρα του σέβεται πλήρως την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αντιθέτως, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, διά στόματος υπουργού Εξωτερικών Πέτερ Σζιτζάρτο, έκανε λόγο για απόφαση «εξωφρενική και ανεύθυνη», που συνιστά «βιασμό του ευρωπαϊκού δίκαιου και των ευρωπαϊκών αξιών από την πολιτική».


Πηγή : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text