Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | Τυφώνας «Ιρμα»: Εκκενώσεις στη Φλόριντα

Τυφώνας «Ιρμα»: Εκκενώσεις στη Φλόριντα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τυφώνας «Ιρμα»: Εκκενώσεις στη Φλόριντα

MAΪAMI. Ισχύ επτά τρισεκατομμυρίων βατ, διπλάσια από αυτή που εξαπέλυσαν όλες οι βόμβες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μαζί, έχει ο τυφώνας «Ιρμα» που σαρώνει την Καραϊβική και κατευθύνεται προς τη Φλόριντα. Ο τυφώνας κατηγορίας 5 έχει καταρρίψει τα ρεκόρ των τυφώνων του Ατλαντικού, οι οποίοι συνήθως έχουν μικρότερη δύναμη από αυτούς του Κόλπου του Μεξικού επειδή σχηματίζονται σε πιο ψυχρά νερά.
«Η “Ιρμα” μοιάζει με κάτι που θα μπορούσε να μην είναι καλό. Πιστέψτε με, καθόλου καλό» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, καθώς ο τυφώνας κατευθυνόταν προς το Πουέρτο Ρίκο. To νησί, που ανήκει στις ΗΠΑ, οι αμερικανικές Παρθένες Νήσοι καθώς και ολόκληρη η πολιτεία της Φλόριντα έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, εν αναμονή του τυφώνα.

Η «Ιρμα» έχει σταθερή ταχύτητα ανέμων ώς και 280 χλμ. την ώρα, ενώ έχουν μετρηθεί ριπές ώς 297 χλμ. την ώρα. «Είναι από τους τυφώνες που μπορούν να αφήσουν πίσω τους χιλιάδες θύματα» είπε ο αναλυτής καταστροφών στην εταιρεία Enki Research, Τσακ Γουότσον. «Δεν θα δούμε μια πλημμύρα σε αργή κίνηση σαν τον “Χάρβεϊ” (την τροπική καταιγίδα που έπληξε την περασμένη εβδομάδα το Τέξας, πλημμυρίζοντας έκταση αντίστοιχου μεγέθους με τη λίμνη Μίσιγκαν, αφαιρώντας δεκάδες ζωές και προξενώντας ζημιές ύψους 180 δισ. δολ.). Πρόκειται για έναν κανονικότατο τυφώνα» πρόσθεσε.

Το μέγεθος της καταστροφής θα εξαρτηθεί από την πορεία που θα ακολουθήσει ο τυφώνας και η οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Πάντως, ο κυβερνήτης της Φλόριντα έχει δώσει εντολή για εκκένωση όχι μόνο των ευάλωτων νησιών Φλόριντα Κιζ, αλλά και πολυάνθρωπων κομητειών όπως η Μαϊάμι-Ντέιντ. Το καιρικό σύστημα κινείται προς Δυσμάς με ταχύτητα 26 χλμ. την ώρα και η πρόβλεψη είναι ότι θα φθάσει στη Φλόριντα το Σαββατοκύριακο.

Εν τω μεταξύ, την τρομακτική ισχύ του υφίστανται νησιά της Καραϊβικής όπως το Σεν Μάαρτεν/Σεν Μαρτέν, που ανήκει εξ ημισείας στην Ολλανδία και στη Γαλλία. «Οι ζημιές είναι τόσο τεράστιες που δεν έχουμε ακόμη πλήρη εικόνα» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ολλανδίας.«Ανησυχούμε για κάποιους συμπατριώτες μας που δυστυχώς δεν άκουσαν τις συμβουλές και δεν πήγαν σε πιο ασφαλή σημεία» δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Υπερπόντιων Κτήσεων.

Η τροπική καταιγίδα «Χάρβεϊ» έσπασε τα ρεκόρ βροχόπτωσης, αμέσως μετά ο τυφώνας «Ιρμα» καταρρίπτει τα ρεκόρ ισχύος και οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των ακραίων καιρικών φαινομένων, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας των θαλασσών αυξάνει την εξάτμιση των υδάτων, προσδίδοντας τερατώδεις διαστάσεις στα μέτωπα της κακοκαιρίας.


Πηγή : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text