Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Με το βλέμμα στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ οι αγορές

Με το βλέμμα στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ οι αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Με το βλέμμα στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ οι αγορές

Ενώ η Γερμανία εξακολουθεί να πιέζει την ΕΚΤ να επιβάλει περιοριστική νομισματική πολιτική και να δώσει τέλος στην πολιτική του «φθηνού χρήματος», οι προθέσεις του προέδρου της Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για το μέλλον του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) παραμένουν ανεξιχνίαστες, καθώς στις τελευταίες του συνεντεύξεις έχει αποφύγει να τοποθετηθεί.

Πολλοί οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ενδέχεται να παραμείνουν ασαφείς ακόμη και όταν θα έχει ολοκληρωθεί σήμερα η διήμερη συνεδρίαση της Τράπεζας στη Φρανκφούρτη, καθώς η απόφαση είναι κρίσιμη και τα οικονομικά στοιχεία αλληλοσυγκρουόμενα. Με διάχυτη ανησυχία για την ανατίμηση του ευρώ, που από τα μέσα Μαΐου έχει ενισχυθεί κατά 7%, και με τη Federal Reserve να οδεύει προς περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων του δολαρίου, είναι αναπόφευκτο να επικρατεί έντονος προβληματισμός στους κόλπους της ΕΚΤ, περιπλέκοντας τα όποια σχέδιά της να προχωρήσει σε σταδιακή μείωση του QE.

Πηγές της Τράπεζας δήλωσαν στο Reuters ότι η ανατίμηση του ευρώ θα αναγκάσει την ΕΚΤ να αναβάλει τα σχέδιά της για μείωση του προγράμματος. Ετσι το ενδιαφέρον επενδυτών και αγορών στρέφεται τώρα στο κατά πόσον θα υπάρξουν αλλαγές στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του QE, είτε αυτές αφορούν ποιων χωρών τα ομόλογα θα αγοράζει η ΕΚΤ είτε τυχόν αλλαγές στο μείγμα εταιρικών και κρατικών ομολόγων.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι προειδοποιήσεις από γερμανικά χείλη εντείνονται, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να εκφράζει την εκτίμηση πως «οι πάντες θέλουν αύξηση των επιτοκίων» και τον διευθύνοντα σύμβουλο του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού της Deutsche Bank Τζον Κράιαν να ζητεί, ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ, «να τερματιστεί η εποχή του φθηνού χρήματος στην Ευρώπη παρά το ισχυρό ευρώ». Σε συνέδριο τραπεζιτών στη Φρανκφούρτη ο κ. Κράιαν τόνισε μάλιστα ότι βλέπει να σχηματίζονται «φούσκες» μετοχών, ομολόγων και ακινήτων. Σημειωτέον ότι περίπου το 36% των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης έχει αρνητικές αποδόσεις.

Με την οπτική αυτή συμφωνούν ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές που προβλέπουν πως τα ικανοποιητικά στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης θα εξωθήσουν την Τράπεζα σε μείωση και σταδιακό τερματισμό του προγράμματος, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Ανάμεσά τους, η Ιζαμπέλ Ματέος Ι Λάγκο της BlackRock, που προβλέπει μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων στα 30 δισ. ευρώ από τα υφιστάμενα επίπεδα των 60 δισ. ευρώ. Αναλυτές της Collineo Asset Management, αντιθέτως, εκτιμούν πως η ΕΚΤ δεν θα αποφασίσει μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων πριν από το τέλος του 2018 και θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο χρόνια για να δώσει τέλος στο πρόγραμμα. Σημαντική μερίδα αναλυτών εκτιμά, πάντως, πως η ΕΚΤ θα αφήσει για μία ακόμη φορά ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα και θα αφήσει και πάλι τους επενδυτές να περιμένουν. Ανάμεσά τους ο Φρέντερικ Ντουκροζέτ της Pictet Wealth Management, που προβλέπει πως η ΕΚΤ θα λάβει αποφάσεις για την πολιτική στα τέλη του έτους.

Πηγές προσκείμενες στην ΕΚΤ εκτιμούν πως η Τράπεζα δεν θα είναι έτοιμη να ολοκληρώσει τη στρατηγική της και να καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις πριν από τον Δεκέμβριο.

Παράλληλα, ο οικονομικός αναλυτής Μοχάμεντ Ελ Εριάν σε σχόλιό του στο Bloomberg τονίζει πόσο περίπλοκα και αλληλοσυγκρουόμενα στοιχεία πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της η Τράπεζα, καθώς «η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνεται, ενώ οι κίνδυνοι πολιτικής φύσης έχουν μειωθεί αλλά ο πληθωρισμός παραμένει πεισματικά χαμηλός». Οπως επισημαίνει ο εν λόγω αναλυτής, η ανατίμηση του ευρώ, που στη διάρκεια του έτους έχει ενισχυθεί κατά 13% έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ανατίμηση των τελευταίων 14 ετών, μοιραία θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα της Ευρωζώνης, ενώ θα διατηρήσει τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα.


Πηγή: kathimerini.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text