Αρχική | Ειδήσεις | Φοροδιαφυγή - Διαφθορά | Πολλαπλασιάζονται οι οφειλέτες του Δημoσίου που ελέγχονται για «ξέπλυμα» χρήματος

Πολλαπλασιάζονται οι οφειλέτες του Δημoσίου που ελέγχονται για «ξέπλυμα» χρήματος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πολλαπλασιάζονται οι οφειλέτες του Δημoσίου που ελέγχονται για «ξέπλυμα» χρήματος

Από τον Θανάση Κουκάκη.   Αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς οι φορολογούμενοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης για μη εμπρόθεσμη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για περισσότερους από τέσσερις μήνες μετά την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών, με αποτέλεσμα να έχουν υποβληθεί εναντίον τους μηνυτήριες αναφορές από τις αρμόδιες ΔΟΥ για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.

Εκτός από τις ποινικές διώξεις για τη μη πληρωμή των οφειλών τους στο Δημόσιο, υπάρχει πιθανότητα να κατηγορηθούν και για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δηλαδή ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Αυτό διότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (ν. 3691/2008), οι ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και το ΣΔΟΕ κάθε φορά που διαπιστώνουν φορολογικά αδικήματα που διώκονται ποινικά υποχρεούνται να υποβάλλουν αναφορές προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προκειμένου οι κατηγορούμενοι να ελέγχονται και για το εάν διέπραξαν το αδίκημα του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

Στα τέλη Ιουλίου αντιμέτωποι με αυτή τη δυσμενή κατάσταση ήταν 1.259 φορολογούμενοι, που είχαν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 2 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο. Τον Ιούνιο σε αυτή την κατηγορία ήταν 936 φορολογούμενοι, που είχαν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 1,57 δισ. ευρώ. Δηλαδή μέσα σε ένα μήνα υπήχθησαν στην κατηγορία αυτή 323 φορολογούμενοι με υπερήμερες οφειλές 430 εκατ. ευρώ περίπου!

Το γεγονός ότι 1.259 φορολογούμενοι διώκονται ποινικά αποκαλύπτεται από τα στατιστικά στοιχεία για την αποδοτικότητα των υπηρεσιών της φορολογικής διοίκησης που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Αθροιστικά οι παλαιές και νέες οφειλές των φορολογουμένων προς το Δημόσιο διαμορφώθηκαν στα τέλη Ιουλίου στα 97,3 δισ. ευρώ. Στο τέλος Ιουλίου οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς το Δημόσιο (αυτές που δημιουργήθηκαν εντός του 2017) ανήλθαν σε 7,4 δισ. ευρώ, έναντι 5,4 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου. Οι νέες οφειλές έρχονται να προστεθούν στα 89,88 δισ. ευρώ παλαιών συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων (δημιουργήθηκαν έως το τέλος του 2016), οι οποίες πάντως μειώθηκαν σε σχέση με τον Ιούνιο όταν και είχαν διαμορφωθεί στα 90,1 δισ. ευρώ.


Πηγή: cnn.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text