Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Ιστορικό χαμηλό της ανεργίας στη Βρετανία, αλλά οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι

Ιστορικό χαμηλό της ανεργίας στη Βρετανία, αλλά οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ιστορικό χαμηλό της ανεργίας στη Βρετανία, αλλά οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι

Δραστική πτώση της ανεργίας παρατηρήθηκε από τον Μάιο έως τον Ιούλιο στη Βρετανία, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο 4,3%, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 42 ετών. Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη δεν συνέβαλε στο να ενισχυθούν ανάλογα και οι μισθοί, οι οποίοι αυξήθηκαν μόνο 2,1% κατά μέσον όρο, ενώ ο πληθωρισμός είναι στο 3%. Αυτή η αύξηση ισοδυναμεί με τη συρρίκνωση των πραγματικών μισθών στη Βρετανία κατά 0,4%. Παράλληλα, στην αγορά εργασίας παρατηρούνται ολοένα και μεγαλύτερες ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού. Οπως γράφει ο Guardian, οι οικονομολόγοι είχαν προειδοποιήσει ότι τα νοικοκυριά βρίσκονται σε σημείο καμπής και τα έσοδά τους συρρικνώνονται, θεωρώντας ότι ένας βασικός λόγος είναι η αποδυνάμωση της στερλίνας. Η αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε μετά το περυσινό δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση ώθησε καθοδικά τη στερλίνα έναντι ευρώ και δολαρίου. Το αποτέλεσμα ήταν να ακριβύνουν τα εισαγόμενα προϊόντα για τα νοικοκυριά. Αλλοι παράγοντες που τα επηρεάζουν δυσμενώς είναι η χαμηλή παραγωγικότητα, ο μετασχηματισμός της παραγωγικής διαδικασίας εξαιτίας της τεχνολογίας και η ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας. Παρ’ όλα αυτά, η βρετανική κυβέρνηση χαιρέτισε τα νέα από το μέτωπο της ανεργίας, με τον αρμόδιο υπουργό Απασχόλησης Ντάμιαν Χιντ να δηλώνει ότι «η επιτυχία της χώρας στην αγορά εργασίας έχει να κάνει με την πλήρη και μόνιμη απασχόληση, και αυτό οφείλεται στο ότι οι εργοδότες κάνουν επενδύσεις και προσφέρουν ποιοτικές θέσεις εργασίας».

Λιγότερο ενθουσιώδης εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ. «Η αβεβαιότητα λόγω Brexit δεν παρακινεί τις επιχειρήσεις να κάνουν πιο γενναιόδωρες αυξήσεις, ενώ εξίσου αποτρεπτικά λειτουργεί και η διόγκωση του κόστους των εισαγωγών», τόνισε ο κ. Κάρνεϊ. Οι εταιρείες στη Βρετανία κρατούν σε χαμηλά επίπεδα τις αμοιβές των υπαλλήλων τους, ώστε να αντισταθμίζουν αυτό το κόστος. Αξίζει να σημειωθεί ότι δραστικό πλήγμα στα εισοδήματά τους υπέστησαν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Το 2011 και το 2012 είχαν «παγώσει» οι μισθοί τους, ενώ από το 2013 και μετά τέθηκε ως ανώτατο όριο αυξήσεων το 1%. Η μισθολογική στασιμότητα είχε αποφασιστεί για να υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για περιστολή του δημοσιονομικού ελλείμματος. Στις αρχές της εβδομάδας, η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι θα χαλαρώσει το ανώτατο όριο του 1% για τις αυξήσεις στο μισθολόγιο των αστυνομικών και των υπαλλήλων των σωφρονιστικών ιδρυμάτων. Το συνδικαλιστικό όργανο των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα ζήτησε ενιαία αύξηση για τους μισθούς όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων. Σημειωτέον ότι στο βρετανικό δημόσιο απασχολούνται 5 εκατ. άτομα.


Πηγή : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text