Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Η πολιτική ναυάγησε στην επικοινωνιακή τρικυμία

Η πολιτική ναυάγησε στην επικοινωνιακή τρικυμία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η πολιτική ναυάγησε στην επικοινωνιακή τρικυμία

Από τον Άρη Ραβανό.   «Η δημόσια υπόθεση γίνεται το βαριετέ των βαριετέ και οι πολιτικοί κύκλοι μια αποικία σόουμαν» είχε γράψει πριν από χρόνια ο διανοούμενος Ρεζί Ντεμπρέ στο βιβλίο του «Η επιστήμη της επικοινωνίας». Τα όσα εξελίσσονται πολλές φορές και αποτυπώνονται με ένταση το τελευταίο διάστημα και στην ελληνική πολιτική σκηνή έχουν έντονο αυτό το στοιχείο του θεατρινισμού. Καθώς, λόγω και του Μνημονίου, τα περιθώρια πολιτικής παρέμβασης ξεθωριάζουν, πολλά παίζονται στο επίπεδο της επικοινωνίας από τα κομματικά επιτελεία. Μόνο που η ζωή πολλές φορές δίνει καίρια πλήγματα και γκρεμίζει επικοινωνιακά κατασκευάσματα που δεν αντέχουν στον χρόνο. Αυτό συνέβη και με την κυβέρνηση, η οποία επένδυσε την περασμένη εβδομάδα πολλά τόσο στην επίσκεψη του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν όσο και στην παρουσία Τσίπρα στη ΔΕΘ.
Ενας Τζεντιλόνι δεν φτάνει
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο πίστευαν ότι με αυτούς τους δύο κομβικούς σταθμούς, σε συνδυασμό και με την επίσκεψη του ιταλού πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι, θα άλλαζε το κλίμα. Ηρθε όμως η κάκιστη διαχείριση, πολιτική και επικοινωνιακή, στο θέμα των Σκουριών και της διαμάχης με την εταιρεία Eldorado, αλλά και η υπόθεση με το ναυάγιο του δεξαμενοπλοίου «Αγ. Ζώνη ΙΙ» και την πρωτοφανή οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό που μαύρισε το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας και γκρέμισαν το έργο που έστησε το επικοινωνιακό επιτελείο.
Παράλληλα, το αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου για θετική πορεία της οικονομίας θρυμματίζεται από τη μαύρη τρύπα, ύψους 1,7 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου, ενώ το ΔΝΤ καραδοκεί με προειδοποιήσεις για νέα μέτρα. Σε μια χρονική στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει το κλίμα με δηλώσεις υπουργών και non paper για τις επενδύσεις που προχωρούν και ο Πρωθυπουργός αξιοποιεί κάθε επίσκεψη ξένου πολιτικού, όπως και προχθές του ιταλού ομολόγου του, πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου. Στη σκιά της εμφάνισης της ΔΕΘ, και προτού συμπληρωθούν 72 ώρες από την ολοκλήρωση της παρουσίας του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, δέχθηκε ισχυρό πλήγμα το αφήγημα περί success story. Και αυτό διότι οικονομικός αξιωματούχος, μιλώντας με δημοσιογράφους, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.
Τα επικοινωνιακά χτυπήματα για την κυβέρνηση είναι συνεχή, το αποκορύφωμα δε τα τελευταία εικοσιτετράωρα ήταν η δήλωση (τηλεόραση ΣΚΑΪ) του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή ότι μπορούν οι πολίτες να κολυμπήσουν στον Σαρωνικό, παρά την οικολογική καταστροφή! Εν μέσω γενικής κατακραυγής, παρά το γεγονός ότι μαύρισαν οι ακτές της Αθήνας και του Πειραιά, ο υπουργός Ναυτιλίας χαρακτήρισε «λογοπαίγνιο» τα όσα είπε περί παραίτησης και παραμένει στη θέση του, σαν να μη συμβαίνει τίποτε, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου αντεπιτίθεται μιλώντας για άμεση κινητοποίηση, επιχείρημα που αντικρούεται από δήμους και φορείς.
Τα γαλάζια φάλτσα
Την ίδια στιγμή, πολλά φάλτσα καταγράφονται και στην επικοινωνιακή ομάδα της ΝΔ. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα αντανακλαστικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αργά και οι απαντήσεις προς την κυβέρνηση δίνονται καθυστερημένα, ενώ είναι ανούσιες και κοινότυπες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΝΔ υπέπεσε σε επικοινωνιακό φάουλ, αφού το επιτελείο του δεν τον είχε ενημερώσει έγκαιρα, ζητώντας από τον  Πρωθυπουργό να αποδεχθεί την παραίτηση του Π. Κουρουμπλή. Μόνο που ο υπουργός Ναυτιλίας είχε ήδη διαψεύσει ότι υπέβαλε παραίτηση.
Στην αρχή της εβδομάδας είχε γίνει γνωστό, και μάλιστα ενημερώθηκε και το συνεργείο της ΕΡΤ, ότι θα επισκεπτόταν για τον καθιερωμένο αγιασμό το δημοτικό σχολείο στο Μενίδι, όπου σκοτώθηκε ο νεαρός μαθητής Μάριος από πυροβολισμό κατοίκου της περιοχής. Ξαφνικά και ενώ όλοι ανέμεναν την επίσκεψη, αυτή αναβλήθηκε ενώ από το επιτελείο του μετεδόθη ότι δεν θα παραστεί για προσωπικούς λόγους και τον εκπροσώπησε η τομεάρχης Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Αλλο ένα φάλτσο είχε γίνει και την περίοδο των πυρκαγιών όταν ο πρόεδρος της ΝΔ ήθελε να αιφνιδιάσει την κυβέρνηση. Αποφάσισε να επισκεφθεί το Κέντρο Επιχειρήσεων του  Αρχηγείου της Πυροσβεστικής, αλλά όταν τον ενημέρωσαν πως ήδη εκεί ήταν οι υπουργοί Νίκος Τόσκας και Δημήτρης Τζανακόπουλος δεν πήγε, προκαλώντας αρνητικά σχόλια στο εσωτερικό της ΝΔ.


Πηγή : tovima.gr
23
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text