Αρχική | Άποψη | Η Άποψη των ΜΜΕ | Η νέα γενιά μεγάλων έργων είναι στην ενέργεια

Η νέα γενιά μεγάλων έργων είναι στην ενέργεια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η νέα γενιά μεγάλων έργων είναι στην ενέργεια

Η τελευταία μελέτη της PWC για την ελληνική οικονομία θεωρεί τις επενδύσεις στις υποδομές καθοριστικές για τον αναπτυξιακό κύκλο. Από αυτές κρίνεται το μέλλον της χώρας, αφού είναι οι μόνες που μπορούν να προσελκύσουν το σοβαρό ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων επιχειρηματικών ομίλων καθώς και μεγάλων επενδυτικών τραπεζών, ενώ παράλληλα έχουν υψηλό (1,8) πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην οικονομία. Η ίδια μελέτη επισημαίνει ότι από τα 21 δισ. ευρώ δυνητικές επενδύσεις σε υποδομές ως το 2022, το 42% αφορά την ενέργεια.

Σε αυτές τις συνθήκες, παίρνοντας υπόψη και την επανάσταση που συντελείται σε παγκόσμια κλίμακα στον τομέα της ενέργειας, ο ελληνικός επιχειρηματικός όμιλος που σίγουρα ανταποκρίνεται στα νέα χαρακτηριστικά της εποχής και της ανάκαμψης, που δεν καθυστερεί πια πολύ και στην οποία άλλωστε ήδη συνεισφέρει, είναι ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. 

Με μεγάλη κατασκευαστική δυναμικότητα, πρώτος στην Ελλάδα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πρωταγωνιστής στις επενδύσεις παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ, με ισχυρές διεθνείς συμμαχίες και οικονομική ευρωστία, είναι έτοιμος για τη νέα εποχή που ξεκινάει.

Το αιολικό δυναμικό πηγή αστείρευτου πλούτου

Τον όρο «επενδυτικό σοκ» είχε χρησιμοποιήσει πρώτος ο επικεφαλής του ομίλου Γιώργος Περιστέρης ήδη από την αρχή της κρίσης για να περιγράψει το τι πίστευε ότι έπρεπε να γίνει για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία. Εναν όρο που δεν ήταν απλό σχήμα λόγου, καθώς ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επέλεξε συνειδητά να επενδύσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ στα χρόνια της κρίσης, με προτεραιότητα τις επενδύσεις σε ΑΠΕ. «Ενα τεράστιο χερσαίο και υπεράκτιο δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στον νησιωτικό χώρο του Αιγαίου που ξεπερνά, σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, τα 10.000 MW παραμένει αναξιοποίητο» αναφέρει συχνά σε δημόσιες τοποθετήσεις του θέλοντας να αναδείξει τις τεράστιες προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα από την αξιοποίηση των μοναδικών χαρακτηριστικών με τα οποία την προίκισε η φύση.  Την ίδια περίοδο βρισκόταν σε εξέλιξη στη νησίδα του Αϊ-Γιώργη η μεγαλύτερη, υλοποιημένη πια και σε λειτουργία εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, επένδυση στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στην Ελλάδα, ύψους 150 εκατ. ευρώ. Ενα πρότυπο αιολικό πάρκο μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα που ενέχει τα χαρακτηριστικά υπεράκτιων (offshore) αιολικών πάρκων που αναπτύσσονται εδώ και χρόνια διεθνώς.

Η συνεχώς ανερχόμενη συμμετοχή των ΑΠΕ και της αιολικής ενέργειας ειδικότερα στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα είναι νομοτελειακή εξέλιξη και το Αιγαίο μοναδική ευκαιρία για τη χώρα μας να μη μείνει απ' έξω, με εξωστρεφείς επενδύσεις που θα υποκαταστήσουν εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα με δωρεάν άνεμο και ήλιο, θα μειώσουν το κόστος ενέργειας για καταναλωτές και παραγωγούς και θα λειτουργήσουν ευεργετικά για το περιβάλλον.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει δυναμική παρουσία στην αγορά ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα, κατέχει ηγετική θέση στην αιολική ενέργεια και συνολική εγκατεστημένη ισχύ που σύντομα θα ξεπεράσει τα 1.000 MW σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ούτε όμως ο «επενδυτικός πατριωτισμός», όρος που επίσης  πιστώνεται στον Γ. Περιστέρη, ήταν λόγια χωρίς αντίκρισμα. Στα δύσκολα χρόνια ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όχι μόνο διατήρησε όλα τα ρευστά του διαθέσιμα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά προσέλκυσε ξένα κεφάλαια, επενδυτικά και τραπεζικά. Πέρα από τη York Capital Management, που έχει επενδύσει συνολικά 100 εκατ. ευρώ στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τη θυγατρική ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, και δύο τεράστιες διεθνώς ενεργειακές εταιρείες, την ENGIE (πρώην GDF Suez) και την Qatar Petroleum, που έγιναν στρατηγικοί του εταίροι στον ΗΡΩΝΑ, ο όμιλος έφερε στην Ελλάδα την πρώτη μεγάλη ινδική πολυεθνική, την GMR, για να επενδύσει στην Ελλάδα στο νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι.

Ακόμα πιο σημαντική είναι η ικανότητα του ομίλου να προσελκύει θεσμικούς χρηματοδότες όπως η EBRD ή η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με εθνικής στρατηγικής σημασίας επενδύσεις στον χώρο των ΑΠΕ.

Η Ελλάδα φυσική «μπαταρία»

Εδώ και χρόνια ο όμιλος έχει βάλει σε τροχιά υλοποίησης το νέο του στοίχημα, που είναι οι επενδύσεις στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας, πλήρως εναρμονισμένος με την ευρωπαϊκή ενεργειακή στρατηγική αλλά και τη δική του στρατηγική επιλογή για επενδύσεις με αυξημένη εγχώρια προστιθέμενη αξία που αξιοποιούν την ελληνική εμπειρία και τεχνογνωσία και τα ειδικά γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της χώρας. Πρόκειται για τα projects που προωθούνται σε Αμφιλοχία και Κρήτη (Αμάρι) συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ. Οι αντλησιοταμιεύσεις αποτελούν τον ιδανικό τρόπο για αποθήκευση ενέργειας για τη χώρα μας, καθώς συνδυάζουν παραγωγή πράσινης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αποθήκευση ενέργειας σε υδροηλεκτρική μορφή και έργα με πολύ αυξημένη εγχώρια προστιθέμενη αξία που επιπλέον θα δημιουργήσουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Δουλειά σε ελληνικά χέρια

Κοινό χαρακτηριστικό των επενδύσεων του ομίλου είναι η πολύ υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία, σε πολλές περιπτώσεις άνω του 70% ή και του 80%, η οποία επιτυγχάνεται λόγω και των συνεργειών που προκύπτουν με τον ισχυρό κατασκευαστικό βραχίονα του ομίλου, την ΤΕΡΝΑ, η οποία, πέρα από τη συμμετοχή της στην επιτυχημένη ολοκλήρωση μεγάλου μέρους των νέων οδικών αξόνων της χώρας, υλοποίησε και την κατασκευή του στολιδιού του Φαληρικού Ορμου και της Αττικής, του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Επενδύσεις με τέτοιο υψηλό ποσοστό εγχώριας προστιθέμενης αξίας, και μάλιστα με υψηλό πολλαπλασιαστή, εξασφαλίζουν χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, καθώς και απασχόληση για σωρεία πτυχιούχων και ειδικοτήτων υψηλού επιπέδου, ενώ παράλληλα χτίζουν την πολύτιμη τεχνογνωσία του ανθρώπινου δυναμικού που επιτρέπει στον όμιλο να διεκδικεί με επιτυχία σύνθετα και δύσκολα έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και να πρωτοπορεί στους τομείς στους οποίους επιλέγει να δραστηριοποιηθεί.

Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Με κύκλο εργασιών άνω του 1 δισ. ευρώ, σημαντική αύξηση της λειτουργικής του κερδοφορίας κατά 62,8% και καθαρά κέρδη (μετά την αφαίρεση των φόρων και των δικαιωμάτων μειοψηφίας) ύψους 34,2 εκατ. ευρώ το 2016, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ απασχολεί περισσότερους από 6.000 εργαζομένους σε 16 χώρες, από την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη και τις ΗΠΑ ως τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, και συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους και δυναμικότερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα. Δραστηριοποιείται στις κατασκευές, στην παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, στις παραχωρήσεις, στη διαχείριση απορριμμάτων, στα μεταλλεία και στην ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων, έχοντας κάνει συνολικές επενδύσεις που τα τελευταία χρόνια ξεπέρασαν τo 1,5 δισ. ευρώ και διατηρεί τρέχον κατασκευαστικό ανεκτέλεστο κοντά στα 2,3 δισ. ευρώ.

«Πράσινο» πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ

Πρόσφατα, με αιχμή του δόρατος την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ο όμιλος πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία την έκδοση ομολογιακού δανείου 60 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση του «πράσινου» ενεργειακού επενδυτικού προγράμματος 2017-2019 συνολικού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Με το «πράσινο» ομόλογο ο όμιλος συνεχίζει τις επενδύσεις του στις ΗΠΑ, όπου πέραν των εγκατεστημένων 138 MW ακολουθεί η υλοποίηση άλλων 155 MW από συνολικές αδειοδοτήσεις 500 MW που διαθέτει, ενώ στην ίδια την Ελλάδα υλοποιούνται επενδύσεις σε αιολικά πάρκα σε Κεντρική Ελλάδα, Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και ακολουθούν σημαντικά έργα και σε άλλες περιοχές της χώρας (Εύβοια και Κρήτη).

Μέρος του πράσινου επενδυτικού προγράμματος του ομίλου αφορά και τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, τομέα στον οποίο ολοκληρώθηκε η υπογραφή της ΣΔΙΤ με την Περιφέρεια Ηπείρου και θα ακολουθήσει η ΣΔΙΤ με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το τρέχον επενδυτικό πρόγραμμα της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για την τριετία 2017-2019 έρχεται να προστεθεί σε επενδύσεις συνολικής αξίας άνω των 600 εκατ. ευρώ που υλοποιήθηκαν το διάστημα 2012-2016.


Πηγή : tovima.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text