Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Στην «επενδυτική» βαθμίδα τα πορτογαλικά ομόλογα

Στην «επενδυτική» βαθμίδα τα πορτογαλικά ομόλογα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στην «επενδυτική» βαθμίδα τα πορτογαλικά ομόλογα

Εξι χρόνια και τρεις μήνες μετά τη διάσωση της οικονομίας της από την Ευρωζώνη, η Πορτογαλία φαίνεται να αφήνει οριστικά πίσω της την κρίση δημοσίου χρέους. Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από την Standard & Poor’s και η επιστροφή στην «επενδυτική» βαθμίδα απομακρύνουν περαιτέρω τα φαντάσματα της ύφεσης. Η απόδοση του πορτογαλικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε χθες κατά 34 μονάδες βάσης και η διαφορά από το αντίστοιχης διάρκειας γερμανικό ομόλογο περιορίστηκε στο χαμηλότερο εύρος από τον Ιανουάριο του 2016. Οι μοναδικές χώρες της Ευρωζώνης τα ομόλογα των οποίων δεν τοποθετούνται στην «επενδυτική» βαθμίδα, αλλά στην «κερδοσκοπική» ή στην κατηγορία «σκουπίδια», από τουλάχιστον έναν μεγάλο οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης είναι τα ελληνικά και τα κυπριακά.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, η Standard & Poor’s έγινε ο πρώτος από τους τρεις μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης (Moody’s και Fitch οι άλλοι δύο) που αναθεώρησε την πιστοληπτική ικανότητα του πορτογαλικού δημοσίου, αναβαθμίζοντάς την κατά μία βαθμίδα στο ΒΒΒ- (που είναι η χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα), επικαλούμενη τη βελτίωση της πορτογαλικής οικονομίας και των δημοσίων οικονομικών. Χθες, η απόδοση των πορτογαλικών ομολόγων υποχωρούσε μέχρι και κατά 34 μονάδες βάσης, κάτω από το 2,50%, και η διαφορά από την απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου υποχώρησε στις 207 μονάδες βάσης, διαφορά που είναι η χαμηλότερη από τον Ιανουάριο του 2016. Ο Αντόνιο Κόστα, πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, δήλωσε ότι η σοσιαλιστική κυβέρνησή του «γύρισε σελίδα στο θέμα των ομολόγων “σκουπιδιών”», υπενθυμίζοντας και την προηγούμενη υπόσχεσή του να «γυρίσει σελίδα στη λιτότητα». Η αντιπολίτευση υποστήριξε πως μια κεντροδεξιά κυβέρνηση θα είχε επιτύχει πολύ ταχύτερα την πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας. Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σέντενο τόνισε, μιλώντας στο Reuters, πως η αναβάθμιση αυξάνει τον αριθμό δυνητικών επενδυτών, διότι «υπάρχουν επενδυτές που απλώς δεν μπορούσαν να αγοράσουν πορτογαλικά ομόλογα πριν από την (αναβάθμιση), εξαιτίας των επενδυτικών κανόνων».

Κατά την S&P, «έχουν μειωθεί» σημαντικά οι απειλές για την εξωτερική χρηματοδότηση της Πορτογαλίας, ενώ ο οίκος αναθεώρησε τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της πορτογαλικής οικονομίας την περίοδο 2017-2020 στο 2% από 1,5% προηγουμένως. Κατά τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, η Πορτογαλία έχει επιτύχει «ικανοποιητική πρόοδο στον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος», ενώ έχει υποχωρήσει σημαντικά ο κίνδυνος να αποκλειστεί από τις αγορές. Κατά την S&P, η Πορτογαλία θα επιτύχει τον στόχο για περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 1,5% του ΑΕΠ το 2017.

Η Πορτογαλία είναι από τις χώρες που έχουν κερδίσει τα περισσότερα από την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης το 2017, με την ανεργία να περιορίζεται στο 8,8%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 και κάτω από τον μέσον όρο της Ευρωζώνης.


Πηγή : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text