Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού οδηγείται η Βρετανία έπειτα από δέκα χρόνια

Σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού οδηγείται η Βρετανία έπειτα από δέκα χρόνια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού οδηγείται η Βρετανία έπειτα από δέκα χρόνια

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πιθανόν να αυξήσει ακόμη περισσότερο τον πληθωρισμό, δήλωσε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ, επαναλαμβάνοντας ότι είναι πιθανή η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού τους επόμενους μήνες. Μιλώντας από την έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ο κ. Κάρνεϊ είπε πως το Brexit θα έχει ως συνέπεια, τουλάχιστον προσωρινά, την άνοδο του πληθωρισμού, διότι η χώρα δεν θα είναι τόσο ανοικτή σε ξένες αγορές και σε ξένους εργάτες, με αποτέλεσμα την άνοδο του πληθωρισμού και τη μείωση της παραγωγικότητας.

Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά στη Βρετανία από την αρχή του έτους, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της υποχώρησης της ισοτιμίας της στερλίνας έναντι του ευρώ και του δολαρίου. Η ισοτιμία υποχωρεί εξαιτίας της αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει η απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ε.Ε. Τον Αύγουστο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,9%, ενώ ο στόχος της Τράπεζας της Αγγλίας είναι να τον διατηρεί στο 2%, πιέζοντας ακόμα περισσότερο τα βρετανικά νοικοκυριά, διότι περιορίζει την αγοραστική τους δύναμη. Την περασμένη εβδομάδα, η Τράπεζα της Αγγλίας είχε αιφνιδιάσει τους επενδυτές όταν είχε πει πως τα περισσότερα μέλη της συμφωνούν να αυξήσουν τα επιτόκια δανεισμού τους επόμενους μήνες. Χθες ο Μαρκ Κάρνεϊ επανέλαβε πως η ΤτΑ πλέον απέχει λίγους μήνες από την πρώτη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού εδώ και μία δεκαετία.

Η ΤτΑ αλλάζει πολιτική τη στιγμή που εξακολουθεί να υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. τον Μάρτιο του 2019 και την επίπτωση που θα έχει στην οικονομία της χώρας. Ιδιαίτερα δε αν δεν επιτευχθεί ενδιάμεση συμφωνία με την Ε.Ε., με αποτέλεσμα να προκληθεί πολύ μεγάλη αναστάτωση, κυρίως στη βρετανική οικονομία, διότι θα έχει αποκλειστεί από τη βασική της αγορά.

Ο κ. Κάρνεϊ δήλωσε χθες πως ενισχύεται η υπόθεση για σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής, εξαιτίας της πιθανότητας αύξησης των επιτοκίων δανεισμού από άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η αμερικανική Fed. To γεγονός πως οι Βρετανοί κεντρικοί τραπεζίτες προετοιμάζουν τους επενδυτές για αύξηση των επιτοκίων δανεισμού έχει προκαλέσει άνοδο της λίρας έναντι του δολαρίου στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2016.

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, το Σίτι του Λονδίνου θα χάσει 10.000 θέσεις εργασίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αν οι τράπεζες δεν διατηρήσουν πρόσβαση στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά. Ο μεγάλος κερδισμένος από το Brexit θα είναι η Φρανκφούρτη και ακολουθεί, πολύ πιο πίσω όμως, το Παρίσι, σύμφωνα με την έρευνα.

Η έρευνα είναι η πρώτη δημόσια, κατά την οποία ερωτήθηκαν λεπτομερώς για τα σχέδιά τους 123 μεγάλες εταιρείες, από τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες μέχρι εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων, ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια κ.ά. Περίπου οι μισές από αυτές τις εταιρείες είπαν πως το Brexit θα τις αναγκάσει να μεταφέρουν προσωπικό, το ένα τρίτο πως δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση και το υπόλοιπο ένα τρίτο απάντησε πως δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τα σχέδιά του.


Πηγή : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text