Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | «Γέφυρα» με 20 δισ. ευρώ ρίχνει το Λονδίνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση

«Γέφυρα» με 20 δισ. ευρώ ρίχνει το Λονδίνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Γέφυρα» με 20 δισ. ευρώ ρίχνει το Λονδίνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένεται ότι στην αυριανή ομιλία της στη Φλωρεντία θα ανακοινώσει ότι θα καταβάλει 20 δισ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2019-2020, καλύπτοντας εν μέρει το κόστος της εξόδου της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Τερέζα Μέι ευελπιστεί πως με αυτήν την προσφορά, η οποία πόρρω απέχει από όσα ζητούν οι Βρυξέλλες, θα ενεργοποιήσει εκ νέου τις στάσιμες διαπραγματεύσεις για το Βrexit. Επιπλέον, θα δώσει την ευκαιρία στους διαπραγματευτές να σημειώσουν κάποια πρόοδο όσον αφορά το πώς θα διαμορφωθεί η μελλοντική σχέση Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πάντως, τα 20 δισ. θα κλείσουν μερικώς την τρύπα που δημιουργείται στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό έως το 2020, διασφαλίζοντας ότι δεν θα υποχρεωθεί καμία χώρα-μέλος να αυξήσει αντισταθμιστικά τις εισφορές της, αναφέρουν οι Financial Times. Ο σύμβουλος επί ευρωπαϊκών θεμάτων της Βρετανίδας πρωθυπουργού Ολιβερ Ρόμπινς είχε επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, διαβεβαιώνοντάς τους ότι στην πρωθυπουργική ομιλία θα περιλαμβάνεται η εν λόγω προσφορά. Αυτές οι επαφές κρίθηκαν απολύτως αναγκαίες για να διασκεδάσουν τις ανησυχίες που δημιουργήθηκαν μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος σε μακροσκελές άρθρο του αναφέρθηκε στη «μεγαλειώδη έξοδο της Βρετανίας, στο πλαίσιο της οποίας η χώρα δεν θα δώσει ούτε σεντ στις Βρυξέλλες, ώστε να εξασφαλίσει πρόσβαση στην ενιαία αγορά μετά τη μεταβατική περίοδο του Brexit». Εξέφρασε την προτίμησή του σε μια καναδικού τύπου συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με την Ε.Ε., αντί του ελβετικού μοντέλου, το οποίο προτείνει ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ. Αυτό προβλέπει ότι η χώρα θα καταβάλει τίμημα για την πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

Η Τερέζα Μέι ήταν κατηγορηματική στο ότι δεν τίθεται ζήτημα επιλογής του ενός ή του άλλου μοντέλου. Κυκλοφόρησαν φήμες για παραίτηση Τζόνσον, τις οποίες ο ίδιος διέψευσε. Σύμφωνα με το www.businesinsider.com, ο υπουργός θα παραμείνει στην κυβέρνηση της Τερέζας Μέι, μιας και η πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι στην ομιλία της στη Φλωρεντία δεν θα προτείνει μια ελβετικού τύπου συμφωνία Βρετανίας - Ε.Ε. Οι Βρυξέλλες υπολογίζουν τις εκκρεμότητες της Βρετανίας στα 100 δισ. ευρώ, τα οποία μετά τις εκπτώσεις που έχει εξασφαλίσει ως χώρα θα φθάσουν τα 60 δισ. ευρώ. Με την τωρινή προσφορά των 20 δισ. ευρώ, αφενός η Ε.Ε. δεν θα υποχρεωθεί να κάνει πρόωρες αλλαγές στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της, αφετέρου θα χρηματοδοτηθούν έργα τα οποία είχε εγκρίνει η Βρετανία πριν από το Brexit. Οπως επισημαίνουν αναλυτές, η κίνηση Μέι θα διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις για διμερή εμπορική συμφωνία με τις Βρυξέλλες, αλλά είναι σαφές πως δεν αρκεί. Τέλος, όπως παρατηρούν κορυφαίοι ευρωπαϊκοί διπλωματικοί κύκλοι, «τουλάχιστον θα έχουμε κάτι να συζητήσουμε, αλλά δεν είναι αρκετό».


Πηγή: kathimerini.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text