Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Προτάσεις επιβολής φόρου από Ε.Ε. σε διαδικτυακούς κολοσσούς

Προτάσεις επιβολής φόρου από Ε.Ε. σε διαδικτυακούς κολοσσούς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Προτάσεις επιβολής φόρου από Ε.Ε. σε διαδικτυακούς κολοσσούς

Το ενδεχόμενο να κινηθεί μόνη, χωρίς τη στήριξη άλλων εμπορικών της εταίρων, στο θέμα της φορολόγησης πολυεθνικών ομίλων εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρωτοβουλία αυτή έχει στόχο να εξισορροπήσει την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, και να αυξήσει τα έσοδα που λαμβάνει από τους εν λόγω κολοσσούς (Apple, Google, Amazon, Microsoft). Αυτοί συχνά καταβάλλουν δυσανάλογα χαμηλούς φόρους για το εύρος των δραστηριοτήτων τους και τα απορρέοντα κέρδη τους στην Ε.Ε. Πάντως, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, μία τέτοια μεμονωμένη παρέμβαση πιθανώς να προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των Ηνωμένων Πολιτειών, θεωρώντας ότι οι Βρυξέλλες (ακόμα μία φορά) βάζουν στο στόχαστρο αμερικανικές επιχειρήσεις.

Επιπροσθέτως, η Κομισιόν πρέπει να σχεδιάσει σωστά τις κινήσεις της, ώστε να αποτρέψει αντιδράσεις και εντός των κόλπων της. Λόγου χάριν, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο είχαν στο παρελθόν συνάψει ειδικές προνομιακές φορολογικές συμφωνίες με ομίλους υψηλής τεχνολογίας, ώστε να εξασφαλίσουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Υπό το πρίσμα αυτό πιθανώς να επιδιώξουν να παρεμποδίσουν την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Γι’ αυτό και η τελευταία θα κάνει χρήση των ευρωπαϊκών κανόνων, οι οποίοι κάθε άλλο παρά γνωστοί είναι και λειτουργούν αποτρεπτικά στο να ασκήσουν βέτο οι χώρες-μέλη. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση οι αποφάσεις επί των φορολογικών θεμάτων λαμβάνονται μόνον με τη σύμφωνη γνώμη και των 27 κρατών-μελών.

Χθες, η Κομισιόν έδωσε γενική εικόνα για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες μελετά και οι οποίες αφορούν εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, όπως οι Amazοn, Google, Apple, Netflix, Airbnb κ.ά. Εκτιμά ότι μπορεί να εξασφαλίσει γρήγορα τη συναίνεση και των «27» ή μιας μικρότερης ομάδας κρατών-μελών της. Η μία επιλογή είναι να επιβάλει φόρο επί του κύκλου εργασιών, αντί του φόρου επί των εταιρικών κερδών, όπως μέχρι σήμερα ισχύει. Μία δεύτερη θα μπορούσε να αφορά την επιβολή φόρου επί των διαδικτυακών διαφημίσεων, ενώ μία τρίτη θα ήταν η παρακράτηση φόρου στις πληρωμές προς τις ιντερνετικές εταιρείες.

Ποια είναι, όμως, η πρόθεση της Κομισιόν; Μακροπρόθεσμα επιδιώκει οι τεχνολογικοί όμιλοι με εκτεταμένες δραστηριότητες, αλλά όχι φυσική παρουσία σε μια χώρα, να καταβάλλουν φόρους σε αυτήν και να μη διοχετεύουν τα κέρδη τους σε τρίτες χώρες με χαμηλό φορολογικό συντελεστή. Ιδανική εξέλιξη θα ήταν να επέλθει συμφωνία για το θέμα της φορολόγησης εντός του πλαισίου του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), στον οποίο συμμετέχουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία, μείζονες εμπορικοί εταίροι της Ε.Ε. Εντούτοις, όπως παρατηρεί ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, «η Ε.Ε. θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να κινηθεί μεμονωμένα, ακόμα κι αν δεν σημειωθεί πρόοδος σε διεθνές επίπεδο, προσέχοντας να συνάδουν οι προτάσεις της με τους κανόνες του ΠΟΕ».

Οι Βρυξέλλες θα πρέπει να επιτύχουν έως τον Δεκέμβριο συμβιβαστική πρόταση μεταξύ των 27 κρατών-μελών, ενώ ορισμένα εξ αυτών έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους. Κυρίως αντιδρούν στο ότι μία αλλαγή στη φορολόγηση των πολυεθνικών θα συμφωνηθεί χωρίς διεθνή στήριξη. Η Κομισιόν έχει ξεκινήσει συζήτηση για το αν μπορεί να αφαιρέσει από τα 27 κράτη-μέλη το δικαίωμα βέτο επί φορολογικών θεμάτων. Η κατ’ εξαίρεση αφαίρεση προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες, όταν παρατηρείται στρέβλωση της αγοράς. «Διεξάγεται ευρεία συζήτηση για το αν θα πρέπει να λαμβάνουμε αποφάσεις κατά πλειοψηφία για τα φορολογικά ζητήματα», διευκρίνισε, εν κατακλείδι, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Πάντως, οι προτάσεις μας για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις βασίζονται στο υπάρχον σύστημα της ομόφωνης απόφασης».


Πηγή: kathimerini.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text