Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Οι ελληνικές τράπεζες έχασαν 4 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης σε δύο μήνες

Οι ελληνικές τράπεζες έχασαν 4 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης σε δύο μήνες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι ελληνικές τράπεζες έχασαν 4 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης σε δύο μήνες

Ο θόρυβος γύρω από τις ελληνικές τράπεζες που ξεκίνησε ουσιαστικά τον Ιούλιο όταν το ΔΝΤ διαμήνυσε την ανάγκη διενέργειας ελέγχων ποιότητας του ενεργητικού τους (AQR) και προειδοποίησε για την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης, έχει γονατίσει τη χρηματιστηριακή τους αξία προκαλώντας φόβους πως, ανεξαρτήτως των απαιτήσεων του ΔΝΤ, θα οδηγηθούν στην ανάγκη άντλησης νέων κεφαλαίων το επόμενο διάστημα, εν όψει και των stress tests της ΕΚΤ τα οποία θα επισπευσθούν.

Το sell-off της περασμένης Τετάρτης, αν και βρήκε... τοίχο μετά το ριμπάουντ της επόμενης ημέρας εν μέσω του Roadshow των ελληνικών εισηγμένων στο Λονδίνο, δεν αποδείχθηκε εφήμερο, όπως αναμενόταν, αφού οι ανησυχίες γύρω από τις ελληνικές τράπεζες συνεχίζονται με τα funds στο City να τοποθετούν πρώτο στην ατζέντα τους το θέμα της ανάγκης ή όχι για τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και το πιθανό σενάριο ενός συνασπισμού τύπου Τζαμάικα, αναδεικνύεται ως σημαντικός ρυθμιστής των διαπραγματεύσεων γύρω από το ελληνικό ζήτημα, ειδικά εάν κερδίσει και την θέση του υπουργού των Οικονομικών. Αυτό υπογραμμίζεται και από το γεγονός ότι ο αρχηγός του κόμματος, Κρίστιαν Λίντνερ επέλεξε στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά το εκλογικό αποτέλεσμα να αναφερθεί στην Ελλάδα και να τονίσει ότι το FDP θα πει "ναι" σε πακέτα διάσωσης, εφόσον συμμετέχει το ΔΝΤ και με αυτό να καθίσταται σαφές ότι υπάρχει βιωσιμότητα χρέους. Αυτό είναι αρκετό για να δημιουργήσει νέες ανησυχίες γύρω από τις ελληνικές τράπεζες αφού η συμμετοχή του ΔΝΤ και η παραμονή των απαιτήσεων του, σημαίνει νέο γύρο αναταραχών για τον κλάδο ο οποίος έχει ήδη σφυροκοπηθεί έντονα από τα μέσα του καλοκαιριού και τα υψηλά έτους που σημείωσαν οι μετοχές του.

Σε αυτό ήρθε να προστεθεί η νέα πίεση που φαίνεται να ασκεί η ΕΚΤ, με τον Μάριο Ντράγκι να διαμηνύει την πιθανότητα επίσπευσης των stress tests στις ελληνικές τράπεζες, με την ολοκλήρωσή τους στις αρχές Μαΐου, έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος πριν από τον Αύγουστο του 2018, για να πραγματοποιηθεί ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εάν κριθεί απαραίτητη.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι κεφαλαιοποιήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχουν καταρρεύσει το τελευταίο δίμηνο, με τον Σεπτέμβριο να αποτελεί τον πιο ταραχώδη μήνα.

Δείτε τη συνέχεια από την πηγή.


Πηγή: capital.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text