Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | Ανοικτό συνέδριο από τη Ν.Δ.

Ανοικτό συνέδριο από τη Ν.Δ.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανοικτό συνέδριο από τη Ν.Δ.

Από την Αριστοτελία Πελώνη.   Συνέδριο ανοικτό στην κοινωνία και σε εκπροσώπους χώρων που δεν προέρχονται από τη Ν.Δ. προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή συνεδρίαση των «γαλάζιων» τομεαρχών, επαναλαμβάνοντας ότι ανοίγει τις πόρτες του κόμματος σε νέους ανθρώπους και ιδέες. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε το προσκλητήριο συνεργασίας και κοινής δράσης «σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου που θέλουν να συμβάλουν στην έξοδο από την κρίση» και παρουσίασε τις καινοτομίες μιας προσυνεδριακής διαδικασίας που στοχεύει στη σύνθεση και στον διάλογο, αλλά και σε ταυτίσεις με τους νέους και με ασθενέστερες ομάδες.

Η ίδια η παρουσία του προέδρου της Ν.Δ., εξάλλου, στις προσυνεδριακές που ανακοινώθηκαν χθες, σκιαγραφεί ένα πλαίσιο που ξεφεύγει από τα στενά κομματικά όρια και παραπέμπει σε μοντέλο διαβούλευσης και επαφής με χώρους και πολίτες και, πάντως, ξεφεύγει από το κλασικό μοντέλο προεδρικής «υπαγόρευσης». Ο κ. Μητσοτάκης θα είναι και ομιλητής και ακροατής στα θεματικά συνέδρια που θα οδηγήσουν στο συνέδριο του Δεκεμβρίου (16-17), ενώ ανάμεσα στις καινοτομίες είναι ότι η συζήτηση θα διευρυνθεί με ερωτηματολόγια για κάθε προσυνέδριο, live streaming μετάδοση και μια σύγχρονη διαδικασία ζωντανής (και ηλεκτρονικής) συζήτησης. Η φιλοσοφία του συνεδρίου ενδέχεται να ενοχλήσει κάποιους στη Ν.Δ., αφού στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να ξεφύγει από το στενό πλαίσιο της Ν.Δ., όπως φάνηκε και από τη συνολική παρέμβασή του στη ΔΕΘ.

Η «δεξιά» ατζέντα

Σχετική συζήτηση για την ατζέντα των προσυνεδριακών έγινε εξάλλου και στη χθεσινή συνεδρίαση των «γαλάζιων» τομεαρχών, όπου απαντήθηκαν και οι ανησυχίες κάποιων –ειδικά του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη– ότι το συνέδριο δεν έχει συμπεριλάβει τη «δεξιά» ατζέντα του κόμματος, όπως η τάξη, η ασφάλεια και η μετανάστευση. Η συγκεκριμένη ατζέντα, πάντως, εντάσσεται σε μια από τις συνεδριακές που έχει θέμα τον «Νέο Πατριωτισμό», ενώ όπως ανακοινώθηκε, πέραν των επτά επίσημων προσυνεδριακών (με θεματικές εργαζόμενοι και ανεργία, νέοι, στήριξη και αλληλεγγύη, επιχειρήσεις και επανεκκίνηση της οικονομίας, αγρότες και ανάπτυξη στην περιφέρεια, καθημερινότητα, ασφάλεια και ποιότητα ζωής), στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου θα διοργανωθούν και ειδικές εκδηλώσεις για θέματα όπως το μεταναστευτικό. Ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος ανακοινώθηκε και επίσημα ως επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής, σε ανακοίνωσή του επανέλαβε ότι φιλοδοξία της Ν.Δ. είναι να μιλήσει «στους νέους, στους εργαζόμενους, στους άνεργους, σε εκείνους που βιώνουν την εγκληματικότητα, σε αυτούς που ταλαιπωρούνται από την υπερφορολόγηση και τη γραφειοκρατία και τους δικούς τους προβληματισμούς». Αυτός είναι ο λόγος, υπογράμμισε με νόημα ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., που δεν θα μιλήσουν μόνο στελέχη της Ν.Δ., «αλλά και άνθρωποι από το πανεπιστήμιο, τις επιχειρήσεις, από τον χώρο της εργασίας, της Παιδείας, και του πολιτισμού, για να ακούσουμε καινούργιες ιδέες».

Συζήτηση στο χθεσινό Συντονιστικό έγινε και για το νομοσχέδιο για τους διεμφυλικούς, που ήδη έχει εισαχθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ν.Δ. είναι ένα φιλελεύθερο κόμμα και ότι το θέμα της νομικής ταυτότητας φύλου είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπέρ τάχθηκαν οι Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκη Κεραμέως και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Η κ. Μπακογιάννη θύμισε ότι αντίστοιχη ατζέντα στηρίζουν και άλλα κόμματα του ΕΛΚ και μάλιστα πιο συντηρητικά από τη Ν.Δ., ενώ τόνισε ότι είναι αδιανόητο να μη στηριχθεί ως δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού από τη Ν.Δ. Ενστάσεις διατυπώθηκαν από σειρά στελεχών με πιο έντονες, πάντως, αυτές του Αδ. Γεωργιάδη και του Μάκη Βορίδη. Η κοινή συνισταμένη της συζήτησης είναι ότι η Ν.Δ. επιμένει στο φιλελεύθερο πρόσημο προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιφυλάσσεται, ωστόσο, για την τελική της θέση περιμένοντας την τελική διατύπωση του νομοσχεδίου, ώστε να καταθέσει τις δικές της διορθωτικές προτάσεις.


Πηγή: kathimerini.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text