Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Τελεσίγραφο στους Κούρδους

Τελεσίγραφο στους Κούρδους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τελεσίγραφο στους Κούρδους

Δύο ημέρες μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που οργάνωσαν οι κουρδικές αρχές στο βόρειο Ιράκ, το ιρακινό Κοινοβούλιο ψήφισε απόφαση που καλεί τον πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι να στείλει στρατό στη διαφιλονικούμενη πόλη του Κιρκούκ και να καταλάβει τις πετρελαιοπηγές του.

Το Κιρκούκ δεν ανήκε στην επικράτεια της τοπικής κουρδικής κυβέρνησης, αλλά διοικείτο από τη Βαγδάτη μέχρι το καλοκαίρι του 2014, όταν έπεσε στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους. Κούρδοι μαχητές (πεσμεργκά) το απελευθέρωσαν στη συνέχεια, εμποδίζοντας τους τζιχαντιστές να καταλάβουν τις πετρελαιοπηγές. Ο κουρδικός πληθυσμός της πόλης συμμετείχε στο δημοψήφισμα της Δευτέρας, αν και οι σημαντικές μειονότητες των Αράβων και Τουρκμενίων σε μεγάλο βαθμό απείχαν.

Τη στρατιωτική πίεση στην κουρδική κυβέρνηση του Μασούντ Μπαρζανί ήρθε να ενισχύσει η χθεσινή επίσκεψη ανωτάτου επιπέδου αντιπροσωπείας των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων στην Τεχεράνη. Στη σχετική ανακοίνωση του ιρακινού υπουργείου Αμυνας γίνεται αόριστα λόγος για «συντονισμό των στρατιωτικών προσπαθειών», αλλά είναι προφανές ότι παραλήπτης του μηνύματος είναι το κουρδικό στοιχείο στις δύο χώρες.

Μιλώντας από το βήμα του ιρακινού Κοινοβουλίου, ο Αμπάντι κάλεσε χθες τον Μπαρζανί να «ακυρώσει» το δημοψήφισμα αν θέλει να ξεκινήσει διαδικασία διαλόγου με την κεντρική κυβέρνηση. Μία ημέρα νωρίτερα, ο Ιρακινός πρωθυπουργός είχε θέσει τελεσίγραφο στον Μπαρζανί να παραδώσει, μέχρι την Παρασκευή, τον έλεγχο των αεροδρομίων του Αρμπίλ και της Σουλεϊμανίγια –των δύο μεγαλύτερων πόλεων του ιρακινού Κουρδιστάν– στη Βαγδάτη, απειλώντας ότι, σε διαφορετική περίπτωση, θα αποκλείσει αεροπορικά την περιοχή του. Χθες, η Πολιτική Αεροπορία του Ιράκ γνωστοποίησε στις ξένες αεροπορικές εταιρείες ότι θα αναστείλει όλες τις διεθνείς πτήσεις προς Αρμπίλ και Σουλεϊμανίγια από τις 3 μ.μ. της Παρασκευής, επιτρέποντας μόνο εσωτερικές πτήσεις.

Τουρκικά γυμνάσια

Από την πλευρά της, η Τουρκία συνεχίζει τα στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στο Κουρδιστάν, αλλά μέχρι χθες διατηρούσε ανοικτά τα σύνορα με την περιοχή, όπως και τη διοχέτευση κουρδικού πετρελαίου μέσα από τα εδάφη της. Πάντως, ο Τούρκος υπουργός Τελωνείων, Μπουλέντ Τουφενκτσί, διεμήνυσε ότι «αυτό δεν σημαίνει πως τα σύνορα θα μείνουν ανοικτά και στο μέλλον», προσθέτοντας ότι η χώρα του θα μπορούσε να συνεχίσει το εμπόριο με τη Βαγδάτη μέσω Ιράν ή άλλων δρόμων.

Χθες το απόγευμα, η κεντρική εφορευτική επιτροπή των Κούρδων ανακοίνωσε το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Οπως αναμενόταν, το «ναι» στη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους υπερίσχυσε κατά κράτος, με ποσοστό 92,7%. Η προσέλευση στις κάλπες, πάντα σύμφωνα με τις κουρδικές αρχές, ανήλθε σε 72%.


Πηγή: kathimerini.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text