Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Αντίποινα κατά των Κούρδων

Αντίποινα κατά των Κούρδων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αντίποινα κατά των Κούρδων

Επιχειρώντας να εμφανίσει τους Κούρδους του βορείου Ιράκ ως ενεργούμενα ξένων δυνάμεων που επιβουλεύονται τη χώρα του, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι «ένας καινούργιος Λόρενς της Αραβίας δεν πρόκειται να πετύχει αυτή τη φορά στο έργο του».

Αν και ο Τούρκος πρόεδρος δεν κατονόμασε συγκεκριμένο κράτος, τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα του φωτογράφιζαν το Ισραήλ. Η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου ήταν η μόνη, ανάμεσα σε όλες τις περιφερειακές και τις μεγάλες δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας, που χαιρέτισε το δημοψήφισμα της περασμένης Δευτέρας στο ιρακινό Κουρδιστάν και την προοπτική δημιουργίας ανεξάρτητου κράτους. Στην τελική ευθεία προς το δημοψήφισμα, ισραηλινές σημαίες ανέμιζαν στα συλλαλητήρια που έλαβαν χώρα σε κουρδικές πόλεις του βορείου Ιράκ, όπως το Αρμπίλ και το Ντουχόκ. Ο ιστορικός παραλληλισμός του Ερντογάν αναφερόταν στην αραβική εξέγερση εναντίον της οθωμανικής αυτοκρατορίας, το 1916, όπου είχε διαδραματίσει κομβικό ρόλο ο αξιωματικός του βρετανικού στρατού Τόμας Εντουαρντ Λόρενς, γνωστός και ως Λόρενς της Αραβίας.

Στην ίδια ομιλία, ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον ηγέτη του ιρακινού Κουρδιστάν να αρκεστεί στην εκτεταμένη αυτονομία και στα πετρελαϊκά έσοδα της περιοχής του, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «η περιπέτεια που ξεκίνησε θα έχει πικρή κατάληξη». Επιπλέον, υπενθύμισε την επιχείρηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων «Ασπίδα του Ευφράτη», στη βόρεια Συρία, υπονοώντας ότι θα μπορούσαν να εισβάλουν και στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Χθες το βράδυ, ο Τούρκος ηγέτης επρόκειτο να συναντηθεί στο προεδρικό του μέγαρο με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δύο άνδρες αναμενόταν να συζητήσουν το κουρδικό πρόβλημα, τις εξελίξεις στη Συρία και τη δρομολογημένη αγορά ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία, μια κίνηση που έχει θορυβήσει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Σφίγγοντας τον κλοιό των κυρώσεων γύρω από τον Μπαρζανί, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε χθες ότι η χώρα του θα συντονίζει τις εμπορικές σχέσεις της με το Ιράκ μόνο μέσω της κεντρικής κυβέρνησης, διακόπτοντας τις επαφές με το Αρμπίλ. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, η Βαγδάτη είχε ανακοινώσει ότι ο Γιλντιρίμ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι και ότι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διακοπεί η μεταφορά κουρδικού πετρελαίου μέσω Τουρκίας. Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Αγκυρα ανακοίνωσε ότι η Τουρκία διακόπτει την εκπαίδευση Κούρδων μαχητών (Πεσμεργκά), οι οποίο προστατεύουν τις κουρδικές πετρελαιοπηγές από το Ισλαμικό Κράτος. Στο μεταξύ, μία μετά την άλλη, οι διεθνείς αερογραμμές διακόπτουν τις πτήσεις τους προς το ιρακινό Κουρδιστάν, υπακούοντας στην απόφαση της ιρακινής κυβέρνησης. Ηδη έχουν προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις οι αεροπορικές εταιρείες από Ιορδανία, Κατάρ, Εμιράτα, Λίβανο, Αίγυπτο και Τουρκία.

Κινήσεις Μόσχας και Δαμασκού για το Κουρδικό

Στη σκιά του δημοψηφίσματος στο ιρακινό Κουρδιστάν, έντονη κινητικότητα εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες και στη βόρεια Συρία, όπου τα τρία κουρδικά καντόνια, δίπλα από τα τουρκικά σύνορα, οδεύουν προς τη δημιουργία ομοσπονδιακής δομής, χωρίς να αμφισβητούν την ακεραιότητα του συριακού κράτους.

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ Μουαλέμ, δήλωσε ότι η Δαμασκός «είναι έτοιμη να συζητήσει τα θέματα της αυτοδιοίκησης με τους Σύρους Κούρδους μετά την τελική νίκη επί της τρομοκρατικής οργάνωσης που αυτοαποκαλείται Ισλαμικό Κράτος». Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ Ασαντ εμφανίζεται ανοιχτή στην προοπτική μιας ορισμένης αυτονομίας των κουρδικών περιοχών, στο βόρειο τμήμα της χώρας – εξέλιξη, την οποία διεθνείς αναλυτές αποδίδουν εν μέρει σε πίεση της Ρωσίας.

Χθες, η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, καλωσόρισε την πρόθεση της Δαμασκού να ανοίξει διάλογο με τους Κούρδους. «Υποστηρίζουμε τη συριακή κυβέρνηση στην προσπάθειά της να πετύχει την εθνική συμφιλίωση και να δημιουργήσει άνετες συνθήκες για τη συνύπαρξη διαφορετικών εθνικών και θρησκευτικών ομάδων στο πλαίσιο μιας ενιαίας Συρίας», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα.

Στο μεταξύ, ο υπεύθυνος της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στη Συρία, Γιαν Εγκελαντ, καταδίκασε τις αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν νοσοκομεία σε περιοχές της επαρχίας Ιντλίμπ που ελέγχονται από ισλαμιστές αντάρτες. Σε δηλώσεις του από τη Γενεύη, ο Εγκελαντ είπε ότι οι επιδρομές συνδέονταν με επιθέσεις τζιχαντιστών που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα εναντίον ρωσικών και συριακών στρατευμάτων στην πόλη Χάμα. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ποιοι ευθύνονται για τις φονικές επιθέσεις που έπληξαν τα νοσοκομεία, προσθέτοντας ότι τόσο οι αμερικανικές όσο και οι συρορωσικές δυνάμεις που μάχονται με τους τζιχαντιστές οφείλουν «να πράξουν περισσότερα ώστε να αποφεύγονται τυφλά πλήγματα εναντίον αμάχων».

Σωστικά συνεργεία που πρόσκεινται στην ισλαμική αντιπολίτευση, στο Ιντλίμπ, είχαν καταγγείλει τους Ρώσους ως υπαίτιους για τους βομβαρδισμούς, υποστηρίζοντας ότι 152 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους. Την καταγγελία διέψευσε κατηγορηματικά το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Τέλος, ο ειδικός απεσταλμένος του Συμβουλίου Ασφαλείας για το συριακό πρόβλημα, Στέφαν ντε Μιστούρα, κάλεσε χθες εκπροσώπους της κυβέρνησης Ασαντ και της συριακής αντιπολίτευσης για νέο γύρο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου.


Πηγή: kathimerini.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text