Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | Ο αθλητισμός και η πολιτική

Ο αθλητισμός και η πολιτική

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο αθλητισμός και η πολιτική

Από τον Γιώργο Γεωργακόπουλο.   Απόψε, όπως και πολλά άλλα βράδια, εκατοντάδες ακριβοπληρωμένοι αθλητές στις ΗΠΑ θα γονατίσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του ρατσισμού και του περιορισμού στην έκφραση, ενώ χιλιάδες κιτρινοκόκκινες σημαίες με ένα αστέρι θα ανεμίσουν στο Καμπ Νου της Βαρκελώνης σε ένδειξη αντίστασης στην κεντρική εξουσία.

Το χορτάρι, το παρκέ, το ταρτάν και κάθε άλλος αθλητικός χώρος ήταν ανέκαθεν πεδία αναμετρήσεων που ξέφευγαν από το αθλητικό επίπεδο και ανήκαν στον χώρο της πολιτικής, σε κρατικό, συλλογικό ή και ατομικό επίπεδο. Η «παράδοση» αυτή που οι αθλητικές αρχές –με πρώτη τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή– προσπαθούν να εξαλείψουν είναι όλο και ισχυρότερη στις μέρες μας, όπου η κοινωνία της εικόνας και της πληροφορίας απορροφά ως πιο εύληπτα τα πολιτικά μηνύματα που μεταδίδονται μέσω του αθλητισμού, διότι οι προτεραιότητες εκεί αλλάζουν και οι άμυνες στα μηνύματα είναι ασθενέστερες.

Κατά το παρελθόν, οι μεγάλες δυνάμεις της υδρογείου προσπάθησαν να ασκήσουν πολιτική μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων, με αλλεπάλληλα μποϊκοτάζ, προπαγανδιστική προβολή του αθλητικού τρόπου ζωής της κάθε χώρας που «δικαιώνει» το πολιτικό της σύστημα, κρατικά προγράμματα χορήγησης αναβολικών με στόχο εθνικές επιτυχίες κ.λπ. Από τους Ολυμπιακούς του Χίτλερ το 1936 ώς τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Σότσι το 2014 και από το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του 1934 στην Ιταλία του Μουσολίνι ώς τα μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών το 1980 και το 1984, η πολιτική αναμείχθηκε έντονα σε κρατικό επίπεδο με τον αθλητισμό. Σήμερα, όμως, «πολιτική» ασκούν και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, οι αθλητές και οι σύλλογοι, έχοντας ευρύτερο, νεότερο, πολυσυλλεκτικό και διαφορετικό κοινό από εκείνο που μια πολιτική κίνηση θα διέθετε. Από τους Μαύρους Πάνθηρες (τους Αμερικανούς δρομείς Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος) που στους Ολυμπιακούς του 1968 ύψωσαν τη γαντοφορεμένη τους γροθιά στην ανάκρουση του ύμνου των ΗΠΑ και εντεύθεν, ο... λόγος έχει περάσει και στους πρωταγωνιστές. Εδώ και μήνες στις ΗΠΑ έχει αρχίσει ένα κύμα αντίδρασης από έγχρωμους επαγγελματίες αθλητές του αμερικανικού ποδοσφαίρου κατά των φαινομένων ρατσισμού, που εκφράζεται με το γονάτισμα κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Από τον έναν αθλητή στον άλλον η διαμαρτυρία αυτή μεταδόθηκε σχετικά αργά, αλλά όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε από τους συλλόγους να εκδιώξουν όποιον αθλητή γονατίζει έναντι του ύμνου, η αντίδραση του αθλητικού κόσμου υπήρξε αστραπιαία.

Η υπόθεση ξέφυγε από το θέμα του ρατσισμού και πέρασε στο ζήτημα της ελευθερίας του λόγου, με την αντίδραση να ενισχύεται πλέον από λευκούς παράγοντες, προπονητές, αθλητές και άλλους από πολλά αθλήματα στις ΗΠΑ.

Αντίδραση εντός γηπέδου, με πολύ διαφορετικό περιεχόμενο, αναμένεται απόψε και πιο κοντά μας, στο «Καμπ Νου» της Βαρκελώνης, όπου η Μπαρτσελόνα υποδέχεται τη Λας Πάλμας κι ενώ έχει προγραμματιστεί για σήμερα από τις καταλανικές αρχές δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της περιοχής από την Ισπανία. Οι δικαστικές αρχές της Ισπανίας, όπως και η κυβέρνηση και τα μεγάλα κόμματα έχουν τονίσει ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο.

Ο αντιπρόεδρος της Μπαρτσελόνα Γιόρντι Καρντονέρ επιβεβαίωσε ότι ως φόρο τιμής στο επιχειρούμενο δημοψήφισμα οι ποδοσφαιριστές της ομάδας θα κάνουν απόψε το ζέσταμά τους φορώντας τα χρώματα της καταλανικής σημαίας, δηλαδή κίτρινο με κόκκινες ρίγες. Αν και επισήμως η Μπαρτσελόνα δεν έχει ταχθεί ως σύλλογος υπέρ της απόσχισης (άλλωστε πολλοί Καταλανοί είναι υπέρ της ενιαίας Ισπανίας) είναι βέβαιο ότι σήμερα, στο 18ο λεπτό (συγκεκριμένα στο 17΄14΄΄ που ταυτίζεται με το έτος 1714 όταν καταλύθηκε το βασίλειο της Καταλωνίας), οι κραυγές υπέρ της «ανεξαρτησίας», δηλαδή της απόσχισης της Καταλωνίας, θα είναι πιο έντονες από ποτέ.


Πηγή : kathimerini.gr
23
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text