Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | Η καλή υγεία θέλει και... τις θυσίες της

Η καλή υγεία θέλει και... τις θυσίες της

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η καλή υγεία θέλει και... τις θυσίες της

Από την Ιωάννα Φωτιάδη.   Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν οι περισσότεροι Ελληνες, προκειμένου να φροντίσουν την υγεία τους – σωματική και ψυχική. Η πλειονότητα, δε, γυρίζει την πλάτη στο δημόσιο σύστημα υγείας και στρέφεται στην ιδιωτική περίθαλψη, κάτι που για τους άνεργους νέους αποτελεί άλλωστε μοναδική λύση. Σφυγμομέτρηση της doctoranytime επί των 2 εκατομμυρίων χρηστών της εφαρμογής της και 200.000 πραγματοποιημένων ιατρικών ραντεβού καταρρίπτει μύθους και αναδεικνύει δυσάρεστες αλήθειες. «Το 55% επιλέγει ιδιωτική περίθαλψη, 27% τον ΕΟΠΥΥ και 18% άλλα ταμεία», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Στέλιος Γκουβαλιάς, εκπρόσωπος της εταιρείας που εμφανίστηκε στην αγορά το 2012 ως νεοφυής επιχείρηση. «Η πλειονότητα είτε κάνει χρήση ιδιωτικής ασφάλειας είτε επισκέπτεται ιδιώτες γιατρούς». Στον ΕΟΠΥΥ καταφεύγουν οι πιο μεγάλοι. «Είναι μονόδρομος για τους συνταξιούχους, δεδομένου ότι έχουν πιο ευάλωτη υγεία και δύσκολα μπορούν να ξεκινήσουν ιδιωτική ασφάλεια, ενδεικτικά το 35% των χρηστών άνω των 50 ετών επιλέγει τον ΕΟΠΥΥ για τις τακτικές εξετάσεις του», υπογραμμίζει ο ίδιος, «μονόδρομος, όμως, είναι και η ιδιωτική περίθαλψη για τους νέους, 20 έως 30 ετών, καθώς μεγάλο μέρος αυτών είναι άνεργοι και δεν δικαιούνται δημόσια ασφάλιση».

Ασφαλισμένοι ή μη, πάντως, καταλήγουμε συχνά να πληρώνουμε για ιατρικές πράξεις και υπηρεσίες. Συναθροίζοντας τα ποσά που απάντησαν οι συμμετέχοντες, ένα άτομο ξοδεύει ετησίως 1.700 ευρώ για την περίθαλψή του, ενώ μια ολόκληρη οικογένεια 2.300 ευρώ. Το ποσό δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο: «Ισοδυναμεί με το 15% και το 20,5% αντίστοιχα του προϋπολογισμού τους». Η μέση, μάλιστα, τιμή για επίσκεψη σε ιδιώτη γιατρό στην Ελλάδα κοστίζει 40 ευρώ, ενώ στο Βέλγιο 32 ευρώ.

Πιο περιζήτητοι αναδεικνύονται οι ψυχολόγοι και οι ουρολόγοι-ανδρολόγοι, κάτι που συνδέεται με την κρίση. «Η αύξηση της επισκεψιμότητας από το 2014 μέχρι και τον Αύγουστο του 2017 είναι 45%, από το 2016 έως σήμερα είναι 20%». Ως βασικότερες αιτίες αναφέρουν την κατάθλιψη και την κρίση πανικού. Αντίστοιχη αύξηση 45% σημειώνεται στις επισκέψεις των ανδρών σε ουρολόγους με κύριο ζητούμενο τη στυτική δυσλειτουργία. Το εν λόγω πρόβλημα κινητοποιεί τους άνδρες, οι οποίοι κατά τα άλλα αποφεύγουν όσο γίνεται τους γιατρούς.

«Οι γυναίκες, που αντιστοιχούν στο 60,1% των χρηστών, είναι συνεπείς και προσέχουν την υγεία τους, επισκέπτονται τακτικά γυναικολόγο (60%), δερματολόγο (50%), οδοντίατρο (30,6%), ενδοκρινολόγο (28%) και καρδιολόγο (18,7%)». Ο βασικότερος λόγος επισκέψεων στον γυναικολόγο και τον δερματολόγο είναι τα κονδυλώματα, καθώς οι Ελληνίδες φαίνονται ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένες έναντι των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, τα οποία πλήττουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού. «Ιδιαίτερη έξαρση, 200% παραπάνω επισκέψεις, παρατηρείται μετά το καρναβάλι», σημειώνει ο κ. Γκουβαλιάς. Παρήγορο, πάντως, είναι ότι οι Ελληνες, σε πείσμα των δυσκολιών που αφήνουν αποτύπωμα στην υγεία τους, δεν «αφήνονται». «Οι επισκέψεις σε διατροφολόγους αυξήθηκαν κατά 45%», καταλήγει ο ίδιος.

Πηγή : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text