Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | "Κατάγγειλε τους επίορκους με ένα κλικ στο κινητό σου"

"Κατάγγειλε τους επίορκους με ένα κλικ στο κινητό σου"

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
"Κατάγγειλε τους επίορκους με ένα κλικ στο κινητό σου"

Από τον Παναγίωτη Στάθη.   Μια ειδική εφαρμογή στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας κατά της Διαφθοράς, ανοίγει την πύλη στους πολίτες για να καταγγέλλουν ακόμα και ανώνυμα αν επιθυμούν  φαινόμενα δωροδοκιών και διαφθοράς από κρατικούς αξιωματούχους. Ο πολίτης μπαίνει στην ιστοσελίδα http://www.gsac.gov.gr της Γενικής Γραμματείας κατά της διαφθοράς και επιλέγει την εφαρμογή "Καταγγελίες" . 

Εκεί ανώνυμα ή επώνυμα αναφέρει την εμπλεκόμενη δημόσια υπηρεσία και το εμπλεκόμενο πρόσωπο. Ακολούθως επιλέγει αδίκημα και γράφει μια περίληψη της υπόθεσης. Επισυνάπτει στοιχεία ή έγγραφα και στη συνέχεια αναφέρει ονόματα τυχόν άλλων μαρτύρων ή εμπλεκομένων προσώπων. Η καταγγελία καταχωρίζεται και επιλαμβάνεται εισαγγελέας που έχει επιφορτιστεί με αυτό το καθήκον στην Γενική Γραμματεία κατά της Διαφθοράς.    

Δεν γνώριζαν που να απευθυνθούν

Η εφαρμογή δημιουργήθηκε διότι σε πρόσφατη έρευνα της Γενικής Γραμματείας μετρήθηκε πως οι 2/3 πολίτες θα κατήγγειλαν ένα κρούσμα διαφθοράς, αλλά το 55% από αυτούς δεν ήξεραν που να απευθυνθούν.

Έτσι δημιουργήθηκε ειδικό γραφείο και ειδική εφαρμογή που ο πολίτης μπορεί να  τηλεφωνεί για να καταγγείλει:

-μέλη της δημόσιας διοίκησης για δωροδοκία και διαφθορά.

-Κακοδιαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και άλλα αδικήματα

-Στη συνέχεια επιλαμβάνεται εισαγγελέας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, τόνισε (μιλώντας στο STAR) "όπως έχω πει κατ’ επανάληψη ότι η διαπλοκή στην Ελλάδα είναι σαν την Λερναία Ύδρα. Για να την εξουδετερώσεις πλήρως απαιτείται καυτηριασμός κάθε κεφαλιού που κόβεις. Στην προκειμένη περίπτωση καυτηριασμός είναι η αλλαγή νοοτροπίας. Αυτή η αλλαγή θα πραγματοποιηθεί με την βοήθεια των νέων. Είναι πολύ σημαντικό η αντιμετώπιση της διαφθοράς να διδάσκεται στα σχολεία".

Μάθημα

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα εισέρχεται στα σχολεία πρόγραμμα κατά της διαφθοράς. Έτσι: 

-Ξεκίνησε συνεργασία με καθηγητές και ερευνητές από Ελληνικά Πανεπιστήμια σε ζητήματα καταπολέμησης διαφθοράς και λαθρεμπορίου. Μάλιστα υπάρχει χρηματοδότηση ερευνών από κονδύλια της Ε.Ε

-Ξεκίνησε καμπάνιας με τίτλο "Παίζω τίμια", σε συνεργασία με το Υπ. Παιδειας για την ευαισθητοποίηση των  μαθητών και των νέων σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς.


Πηγή : capital.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text