Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Νέα κρίση μεταξύ κυβέρνησης - Εκκλησίας για την ταυτότητα φύλου

Νέα κρίση μεταξύ κυβέρνησης - Εκκλησίας για την ταυτότητα φύλου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Νέα κρίση μεταξύ κυβέρνησης - Εκκλησίας για την ταυτότητα φύλου

Από τον Απόστολο Λακασά.   Μία νέα κρίση καταγράφεται από χθες στις σχέσεις Εκκλησίας - κυβέρνησης, με διακύβευμα αυτή τη φορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ταυτότητα φύλου.

Η αρχικώς ψύχραιμη και συναινετική στάση της Εκκλησίας στην κυβερνητική πρωτοβουλία μεταβλήθηκε, καθώς το νομοσχέδιο οδεύει προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, και είναι εμφανές ότι μία ακόμη φορά η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αγνοεί τις θέσεις της Ιεραρχίας.

Ετσι, οι ιεράρχες, χθες στην πλήρη σύνθεση της Ιεραρχίας της Ελλάδος, υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου, εξαπέλυσαν δριμύ «κατηγορώ» κατά της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που εστιάζουν και προβάλλουν το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας. «Το προτεινόμενο νομοσχέδιο προκαλεί το αίσθημα της κοινωνίας», αναφέρουν και μιλούν για «για τορπιλισμό του ιερού θεσμού της οικογένειας».

Οι ιεράρχες καταλογίζουν στην κυβέρνηση, και δη στον βασικό κυβερνητικό εταίρο, ότι ασχολείται με τις ιδεοληψίες του αντί να ενδιαφερθεί με τα ουσιαστικά προβλήματα του λαού και, ευνόητα, ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Εκκλησιαστικοί παράγοντες εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί μία ακόμη φορά να ικανοποιήσει το πολιτικό του ακροατήριο με μία πρωτοβουλία που έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις της Εκκλησίας, την ίδια στιγμή που ο αρχιεπίσκοπος επιλέγει να μην πυροδοτεί συγκρούσεις.

Ενα ακόμη «επεισόδιο»

Ειδικότερα, είναι ένα ακόμη «επεισόδιο» κρίσης στις σχέσεις Εκκλησίας - ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέσα στην κυβερνητική διετία, με την πλέον εμφατική στιγμή να είναι η αποπομπή του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για το νέο πρόγραμμα σπουδών των Θρησκευτικών από το Δημοτικό έως και το Λύκειο, τον Νοέμβριο του 2016.

Χθες, η Ιεραρχία έστειλε σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση τονίζοντας ότι «παρακολουθεί με προσοχή την ως μη ώφειλε έντονη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Προς τούτο κατέθεσε τις απόψεις της στη γενομένη ανοιχτή διαβούλευση, παρέστη δι’ εκπροσώπου της στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και προέβη στα διαβήματα που της αναλογούν αρμοδίως». Ωστόσο, όπως φαίνεται από την πορεία του νομοσχεδίου προς τη Βουλή, η Εκκλησία δεν... εισακούστηκε.

Κατόπιν τούτου, η Ιεραρχία ανεβάζει τους τόνους και προχωρεί σε πολιτική αξιολόγηση της κυβερνητικής πρωτοβουλίας. Θεωρεί, δηλαδή, ότι θα δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση στα σχολεία, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να κινητοποιήσει και τους γονείς που εμφανίζονται ευαίσθητοι σε θέματα εφηβικής ψυχολογίας.

Ειδικότερα, χαρακτηριστικό είναι ότι αναφέρεται στη δυνατότητα που δίνει το νομοσχέδιο για αλλαγή φύλου, υπό προϋποθέσεις, από την ηλικία των 15 ετών. Ετσι, ζητούμενο είναι εάν τελικά η κυβέρνηση θα επιμείνει στο ηλικιακό θέμα των 15 ετών και τι θα πράξει η αντιπολίτευση.

«Υστατη έκκληση»

Η Ιεραρχία κάνει «ύστατη έκκληση στο σύνολο του πολιτικού κόσμου να αρθεί στο ύψος της ευθύνης και αποστολής του και πέρα από πολιτικά ιδεολογήματα, προκαταλήψεις και την επίκληση του ανεξέλεγκτου δικαιωματισμού, να αποσύρει το νομοσχέδιο, να δείξει ανάλογο ενδιαφέρον για την επίλυση των σοβαρότατων προβλημάτων που μαστίζουν την κοινωνία, το έθνος μας και τον λαό και αντί να ενισχύει την ένταση, τον διχασμό και τον παραλογισμό, να συμβάλει στην πνευματική ανόρθωση των πολιτών μας».

Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στην κυβέρνηση, αλλά η Εκκλησία με την έκκλησή της προς τον πολιτικό κόσμο δεν στέλνει μήνυμα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους –οι ΑΝΕΛ έχουν εκφράσει ενστάσεις επί άρθρων–, αλλά και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις που θα κληθούν να πάρουν, διά της ψήφου τους στην Ολομέλεια της Βουλής, θέση επί του νομοσχεδίου.

«Παιχνιδίσματα»

«Ο αρχιεπίσκοπος διατυπώνει τις θέσεις της Εκκλησίας επί των θεμάτων», ανέφεραν στην «Κ» εκκλησιαστικοί παράγοντες, που εξηγούσαν τη σκλήρυνση της στάσης των ιεραρχών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ύστερα από τις δηλώσεις του κ. Ιερώνυμου μετά τον αγιασμό που τελέστηκε στη Βουλή τη Δευτέρα.

«Παιχνιδίσματα και εφευρήματα για να σκορπάμε την ώρα μας», είχε δηλώσει αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ενώ χθες η Ιεραρχία, στη συνεδρίαση με τους 82 μητροπολίτες της χώρας, άστραψε και βρόντηξε.


Πηγή : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text