Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Εξομάλυνση ζητεί η Τουρκία από την Ουάσιγκτον

Εξομάλυνση ζητεί η Τουρκία από την Ουάσιγκτον

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εξομάλυνση ζητεί η Τουρκία από την Ουάσιγκτον

Στον Αμερικανό πρεσβευτή προσπάθησε να φορτώσει όλες τις ευθύνες για τον «πόλεμο της βίζας» μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας ο Ταγίπ Ερντογάν, την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός του Μπιναλί Γιλντιρίμ απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση Τραμπ για άμεση υπέρβαση της διπλωματικής κρίσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε ασυνήθιστα ωμή κριτική εναντίον του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αγκυρα Τζον Μπας, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ύστερα από τη χθεσινή συνάντηση των δύο ανδρών, στο Βελιγράδι. «Είναι παράξενο ένας πρεσβευτής στην Αγκυρα να λαμβάνει αποφάσεις λέγοντας ότι ενεργεί στο όνομα της κυβέρνησής του», δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος δεν δίστασε να κάνει λόγο για διείσδυση «πρακτόρων» στο αμερικανικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης. «Κάτι μαγείρευαν στο προξενείο... Πώς έγινε να διεισδύσουν εκεί πέρα πράκτορες;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφερόταν στον Μετίν Τοπούζ, Τούρκο υπάλληλο του προξενείου, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα με την κατηγορία ότι συνδέεται με το παράνομο δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν. Την Κυριακή, η αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη χορήγηση βίζας σε Τούρκους πολίτες, με εξαίρεση τους μετανάστες και λίγες ώρες αργότερα η τουρκική κυβέρνηση απάντησε ανάλογα.

Παρά το επιθετικό ύφος τους, οι δηλώσεις Ερντογάν ερμηνεύονται ως χειρονομία εκτόνωσης προς την κυβέρνηση Τραμπ, την οποία απάλλαξε από κάθε ευθύνη. Ο πρεσβευτής Τζον Μπας ήταν εύκολος αποδιοπομπαίος τράγος, καθώς ούτως ή άλλως ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Αγκυρα με προορισμό την Καμπούλ, επόμενο σταθμό της διπλωματικής του σταδιοδρομίας. Υπό αυτό το πρίσμα, οι χθεσινές δηλώσεις Ερντογάν ότι η κυβέρνησή του «δεν αναγνωρίζει τον Μπας ως εκπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών» και ότι οι υπουργοί του «δεν θα τον συναντήσουν» για να τον αποχαιρετήσουν, όπως συνηθίζεται, ακούγονται ως άσφαιρα πυρά.

Από την πλευρά του, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ αντέδρασαν «συναισθηματικά» στη σύλληψη του Τοπούζ και τάχθηκε υπέρ της ταχύτερης δυνατής επίλυσης του προβλήματος με τις βίζες. Μιλώντας σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, ο Γιλντιρίμ δεν παρέλειψε να επαναλάβει τη δυσαρέσκεια της Αγκυρας για τη μη έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ και για την αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη στους Κούρδους της Συρίας. Στην ίδια συνεδρίαση, ο Γιλντιρίμ υποστήριξε ότι η εν εξελίξει στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, απέναντι από τα τουρκικά σύνορα, έχει στόχο την αποτροπή ενός νέου κύματος μεταναστών.

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προσπάθησε να απαλύνει τις ανησυχίες για την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει ρωσικούς πυραύλους S-400. Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι πρόκειται για απόφαση που εμπίπτει στη σφαίρα της τουρκικής εθνικής κυριαρχίας, χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα στη Συμμαχία. Προσέθεσε δε ότι η Τουρκία συζητάει με τη Γαλλία και την Ιταλία το ενδεχόμενο να την προμηθεύσουν με επιπλέον αμυντικούς πυραύλους, πέραν των ρωσικών.


Πηγή : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text