Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Οι 32 εισηγμένες στο ΧΑ που δεν εμφάνισαν ζημίες τα 8 χρόνια της κρίσης και της καθίζησης της ελληνικής οικονομίας

Οι 32 εισηγμένες στο ΧΑ που δεν εμφάνισαν ζημίες τα 8 χρόνια της κρίσης και της καθίζησης της ελληνικής οικονομίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι 32 εισηγμένες στο ΧΑ που δεν εμφάνισαν ζημίες τα 8 χρόνια της κρίσης και της καθίζησης της ελληνικής οικονομίας

Ένα χαρτοφυλάκιο που θέλει να βλέπει μετοχές της Ελληνικής αγοράς οφείλει να λάβει υπόψη την σχετική λίστα μετοχών

Στον ελληνικό χρηματιστηριακό «μικρόκοσμο» από τις 209 εταιρίες που έχουν απομείνει στο χρηματιστηριακό ταμπλό μόλις 32 εταιρίες εμφανίζουν συστηματικά κέρδη τα τελευταία 8 χρόνια.

Η επιλογή της περιόδου δεν είναι τυχαία καθώς το έτος 2008 είναι χρονιά αναφοράς για την ελληνική οικονομία, αφού η χώρα εισήλθε σε δημοσιονομική συρρίκνωση, το επιχειρηματικό περιβάλλον επιδεινώθηκε με γρήγορους ρυθμούς.

Οι «συνήθεις ύποπτοι» είναι αυτοί που απαρτίζουν την πρώτη δεκάδα: Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «οι εταιρίες που είναι αδύνατον να χάσουν».

Τα μονοπώλια του ΟΠΑΠ, της ΕΥΔΑΠ, των ΕΧΑΕ και της ΕΥΑΘ έχουν θέση στο top-10 αφού παίζοντας χωρίς αντίπαλο διατηρούν ικανοποιητικά περιθώρια στις κυριότερες γραμμές των κερδών τους που τους εξασφαλίζουν μια άνετη κερδοφορία.

Ο ΟΤΕ έρχεται από συνεχόμενα προγράμματα εθελούσιας εξόδου ενώ η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος ενδεχομένως να μην έχει βγάλει ποτέ στην ιστορία της ζημιές.

Σε ρυθμό κερδοφορίας παίζουν σταθερά οι CocaCola, Jumbo, FF Group, Μυτιληναίος, Καρέλιας, Σαράντης, Autohellas και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με αυξομειώσεις ενδεχομένως λόγω εκτάκτων αλλά πάντα στο συν το οποίο δείχνει και μια ικανότητα.

Τα μεγέθη έχουν διαχρονικά ανοδική πορεία καθώς εκτός από την τελική γραμμή η δυναμικότητα των εταιριών έχει εξελιχθεί σημαντικά στο πέρασμα του χρόνου.

Οι επενδυτικές δαπάνες δεν γίνονται στην τύχη, έχουν κόστος κεφαλαίων και αποσβέσεις και από ότι φαίνεται οι επιλογές έχουν δικαιώσει τις διοικήσεις και ανταμείψει τους μετόχους

Ο πίνακας των εταιριών που «αρνούνται να χάσουν» πάντως περιέχει και μικρομεσαίες επιχειρήσεις:

Πλαίσιο, Πλαστικά Κρήτης, Πλαστικά Θράκης, Flexopack, Κρι – Κρι, Ελτον, Ικτίνος, Κανάκης, AS Company, MLS, Κεπενός, Ιντεάλ, E-Net και Space δεν έχουν δώσει δικαιώματα ανησυχίας ως προς την βιωσιμότητα τους.

Μπορεί το στοιχείο της αύξησης της δραστηριότητας να μην είναι κυρίαρχο όσο στην προηγούμενη ομάδα μετοχών, είναι όμως δείγμα μιας πολύ προσεκτικής διαχείρισης που διαχρονικά βρίσκει δικαίωση.

Ειδικά όταν στο μέσον της κρίσης ο ισολογισμός είναι γεμάτος μετρητά ή έχει δυνατότητες να αντλήσει κεφάλαια για να κερδίσει με μία εξαγορά όλο το χαμένο έδαφος της αναμονής.

Ένα χαρτοφυλάκιο που θέλει να βλέπει μετοχές της Ελληνικής αγοράς οφείλει να λάβει υπόψη την σχετική λίστα μετοχών.

Μπορεί σε πολλές από αυτές να λείπει το στοιχείο του ενθουσιασμού ή της περιπέτειας των ιλιγγιωδών χρηματιστηριακών αποδόσεων.

Εξασφαλίζουν ωστόσο ένα εισόδημα σε μέρισμα αφού οι περισσότερες έχουν τακτικές ή συχνές διανομές μερισμάτων.

Και αν μια διοίκηση δεν είναι αρεστή για λόγους που μπορεί να συνδέονται με την εταιρική διακυβέρνηση η προϊστορία των αποτελεσμάτων δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν:

Οι εταιρίες αυτές κάνουν πάντα το καθήκον τους προς τους μετόχους τους! 


Πηγή : bankingnews.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text