Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Ισπανία: Τελεσίγραφο από τον Ραχόι

Ισπανία: Τελεσίγραφο από τον Ραχόι

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ισπανία: Τελεσίγραφο από τον Ραχόι

Το πρώτο βήμα για την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος, που δίνει στην κεντρική κυβέρνηση τη δυνατότητα να καθαιρέσει τις τοπικές αρχές της Καταλωνίας, έκανε χθες η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.

Εξερχόμενος από έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στη Μαδρίτη, ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του αξιώνει επίσημα από τον Καταλανό πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν να αποσαφηνίσει αν έχει κηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής του ή όχι. Το βήμα αυτό είναι αναγκαίο, κατά το σύνταγμα, προτού συγκληθεί η Γερουσία για να αποφασίσει την ενεργοποίηση του άρθρου 155.

Το βράδυ της Τρίτης, ο Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε στο τοπικό Κοινοβούλιο ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνησή του να προχωρήσει στην ανεξαρτησία. Αμέσως μετά, όμως, ανέστειλε την εφαρμογή αυτής της απόφασης ώστε να αρχίσει διάλογος με τη Μαδρίτη για συμπεφωνημένη λύση. Αν και οι αγορές υποδέχθηκαν θετικά την υπαναχώρηση του Πουτζντεμόν, θεωρώντας ότι η απόσχιση απομακρύνεται από τον ορίζοντα –οι μετοχές σημείωσαν σημαντική άνοδο και τα επιτόκια δανεισμού του ισπανικού κράτους υποχώρησαν αισθητά– η κυβέρνηση Ραχόι είχε άλλη γνώμη.

Η πρώτη αντίδραση προήλθε από την αναπληρώτρια πρωθυπουργό Σοράγια Σανταμαρία, η οποία δήλωσε ότι ο Πουτζντεμόν «δεν γνωρίζει πού βρίσκεται, πού πηγαίνει και με ποιον θέλει να πάει». Χθες, ο Μαριάνο Ραχόι ζήτησε από τις καταλανικές αρχές «σαφήνεια», ώστε η κυβέρνησή του να καθορίσει τα επόμενα βήματά της. Την υποστήριξή του στην ενεργοποίηση του άρθρου 155 αν ο Πουτζντεμόν επιμείνει στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας εξέφρασε εκ των προτέρων ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, ύστερα από συνάντησή του με τον συντηρητικό πρωθυπουργό. Στη συνάντηση αυτή ο Ραχόι δέχθηκε, τελικά, την πρόταση των Σοσιαλιστών να συγκροτηθεί άμεσα επιτροπή αναθεώρησης του ισπανικού συντάγματος, η οποία θα επανεξετάσει το καθεστώς αυτονομίας των 17 περιοχών της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Καταλωνίας. Η επιτροπή θα έχει ορίζοντα έξι μηνών και θα καταθέσει τις προτάσεις της στο ισπανικό Κοινοβούλιο.


Πηγή : kathimerini.gr

10

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text