Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Ρεκόρ δημοσίων εγγραφών διεθνώς, εκτός η Αθήνα

Ρεκόρ δημοσίων εγγραφών διεθνώς, εκτός η Αθήνα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ρεκόρ δημοσίων εγγραφών διεθνώς, εκτός η Αθήνα

Από τον Ανέστη Ντόκα.

Θα συμπληρωθούν φέτος δύο χρόνια χωρίς δημόσια εγγραφή εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, την ώρα που οι δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως αναμένονται να κινηθούν το 2017 στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

Αυτό προκύπτει από τα συμπεράσματα της νέας έκθεσης της Ernst &Young με τίτλο Global IPO Trends. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2017, ολοκληρώθηκαν 1.156 δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως που συγκέντρωσαν 126,9 δισ. δολάρια. Πρόκειται για αύξηση κατά 59% στον αριθμό και κατά 55% στα αντληθέντα κεφάλαια των δημόσιων εγγραφών, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, εταίρος και επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας υποστηρίζει τα εξής: «Το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν από τα ελάχιστα στην Ευρώπη, που δεν πραγματοποιήθηκε καμία δημόσια εγγραφή, όχι μόνο κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2017, αλλά και καθ’ όλο το 2016». Η εξέλιξη αυτή τονίζει ο κ. Ιωσηφίδης «είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Είναι, δε, και εξαιρετικά απογοητευτική, αν αναλογιστεί κανείς ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών, από την πλευρά του, δουλεύει εντατικά για να προσαρμοστεί στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας σήμερα, στηρίζοντας ιδιαίτερα τις νεοφυείς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που στερούνται τραπεζικής χρηματοδότησης, στην προσπάθειά τους να αντλήσουν κεφάλαια, αναπτύσσοντας εναλλακτικά εργαλεία». «Προσδοκούμε ότι η σταδιακή βελτίωση του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος, θα δημιουργήσει στο προσεχές μέλλον εύφορο έδαφος, ώστε να υπάρχει δραστηριότητα δημόσιων εγγραφών» τονίζει ο κ. Ιωσηφίδης.

Τα τελικά στοιχεία για το 2017, θα μπορούσαν να διαμορφωθούν στα επίπεδα 1.600-1.700 δημοσίων εγγραφών, με αντληθέντα κεφάλαια μεταξύ των 190-200 δισ. δολαρίων, καταγράφοντας το 2017 σαν την καλύτερη χρονιά για τις δημόσιες εγγραφές από το 2007.

Στο εννεάμηνο του 2017, ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού έφθασε τις 690, καταγράφοντας αύξηση 72% σε σχέση με το 2016, ενώ τα συγκεντρωθέντα κεφάλαια άγγιξαν τα 53,9 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 28%.

Πέντε από τα δέκα πιο δραστήρια χρηματιστήρια παγκοσμίως, με βάση τον αριθμό των εγγραφών, και τέσσερα, με βάση τα αντληθέντα κεφάλαια, βρίσκονται στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού. Στην αμερικανική ήπειρο σημειώθηκε αύξηση κατά 57%, όσον αφορά τον αριθμό των εγγραφών και κατά 151% όσον αφορά τα αντληθέντα κεφάλαια, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.


Πηγή : kathimerini.gr

2

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text