Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Η Τουρκία στο επίκεντρο της συζήτησης Τσίπρα - Πεν

Η Τουρκία στο επίκεντρο της συζήτησης Τσίπρα - Πεν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Τουρκία στο επίκεντρο της συζήτησης Τσίπρα - Πεν

Από τον Αθανάσιο Έλλι.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Η διαχείριση της δύσκολης σχέσης με την Τουρκία βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες ο Αλέξης Τσίπρας με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, στην οποία συζητήθηκαν κυρίως θέματα άμυνας και ασφάλειας, όπως και ενεργειακά.

Ηταν σαφής η ανησυχία της αμερικανικής πλευράς για την απρόβλεπτη συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν, κυρίως τις κινήσεις του στη Συρία, αλλά και την αναζήτηση εξοπλισμών από μη νατοϊκές χώρες και ιδιαίτερα τη Ρωσία. Η Ουάσιγκτον δυσφορεί όχι μόνο για τις επιλογές της Τουρκίας στην εξωτερική πολιτική, αλλά και για την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, τους διωγμούς, τις φυλακίσεις, και τη γενικότερη αποσταθεροποίηση που θα μπορούσε να καταλήξει σε νέα απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός εξήγησε ότι η Αθήνα στηρίζει τον δυτικό προσανατολισμό της Αγκυρας και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο κατέθεσε τις ελληνικές ενστάσεις για την τουρκική παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο. Μάλιστα, παρέδωσε στον κ. Πενς φάκελο με λεπτομερή στοιχεία για τις ανά μήνα παραβάσεις, παραβιάσεις, υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά, την τελευταία τετραετία.

Ενημέρωση

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ενημερώθηκε και για την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Αγκυρα την ερχόμενη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος μαζί με τον υπ. Αμυνας Πάνο Καμμένο, τον διπλωματικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Βαγγέλη Καλπαδάκη, και τον πρέσβη στην Ουάσιγκτον Χάρη Λαλάκο, συμμετείχαν στη 50λεπτη συνάντηση. Από αμερικανικής πλευράς ήταν παρόντες ο πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρεϊ Πάιατ και συνεργάτες του αντιπροέδρου.

Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ για τα οποία ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα επιθυμεί την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση στο ονοματολογικό. Ο Αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε τη σημασία της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, αλλά αναγνώρισε τη σημασία του ευαίσθητου ζητήματος της ονομασίας για την Ελλάδα.

Στη σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου επισημαίνεται ότι «ο αντιπρόεδρος εξέφρασε την εκτίμησή του για τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και οι ηγέτες επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Τουρκίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων». Σημειώνεται επίσης ότι «ο αντιπρόεδρος υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ για μια συνολική διευθέτηση για την επανένωση της Κύπρου ως διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αυξανόμενη συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο στην Ανατολική Μεσόγειο».

Συζητήθηκε επίσης η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας κυρίως από γεωπολιτική σκοπιά, και στο πλαίσιο αυτό εξετάστηκαν οι προοπτικές που διανοίγονται κυρίως στον ενεργειακό τομέα με τους αγωγούς ΤΑΡ, IBG και EastMed, όπως και η προοπτική πλωτού τερματικού υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Στην ανακοίνωση του γραφείου του αντιπροέδρου τονίζεται, επίσης, ότι «ο αντιπρόεδρος συνεχάρη τον πρωθυπουργό Τσίπρα για την επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική ανάπτυξη και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενθάρρυνε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που θα ωθήσουν τις επενδύσεις και επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους. Οι ηγέτες εξέφρασαν την επιθυμία τους να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας».

Αργά χθες το βράδυ, πριν από την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες όπου σήμερα θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ο κ. Τσίπρας μίλησε στο Ινστιτούτο Brookings.


Πηγή : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text