Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Ώρα μηδέν για την Καταλονία - Αποφασίζει αύριο (21/10) η Μαδρίτη για άρση αυτονομίας και πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο 2018

Ώρα μηδέν για την Καταλονία - Αποφασίζει αύριο (21/10) η Μαδρίτη για άρση αυτονομίας και πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο 2018

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ώρα μηδέν για την Καταλονία - Αποφασίζει αύριο (21/10) η Μαδρίτη για άρση αυτονομίας και πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο 2018

Η Μαδρίτη είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 για άρση της αυτονομίας στην Καταλονία

Κρίσιμες είναι οι εξελίξεις για το μέλλον της Καταλονίας και τις σχέσεις της με τη Μαδρίτη, καθώς οι αποφάσεις της ισπανικής κυβέρνησης βρίσκονται στην τελική ευθεία. 

Η Μαδρίτη είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 για άρση της αυτονομίας στην Καταλονία. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σε συμφωνία με τους Σοσιαλιστές για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Καταλονία τον Ιανουάριο του 2018, κατέληξε η κυβέρνηση του Mariano Rajoy, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών αποτελεί μέρος της έκτακτης δέσμης μέτρων για προσωρινή άρση της αυτονομίας στην Καταλονία, όπως δήλωσε ο σοσιαλιστής Carmen Calvo, στη δημόσια τηλεόραση της Ισπανίας. 

Σημειώνεται ότι αύριο Σάββατο 21 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Rajoy, προκειμένου να ενεργοποιήσει το άρθρο 155.

Αυτονομιστές προτρέπουν τους πολίτες να αποσύρουν καταθέσεις από τις Caixabank και Sabadell

Να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες Caixabank και Banco Sabadell, προτρέπει τους Καταλανούς η αυτονομιστική οργάνωση «Καταλανικό Εθνικό Συμβούλιο».

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, σε βίντεο που ανήρτησαν στο Twitter, οι αυτονομιστές ζητούν από τους Καταλάνους να αποσύρουν χρήματα από τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες, κυρίως από τις CaixaBank και Sabadell, για να διαμαρτυρηθούν για την απόφασή τους να μεταφέρουν τις έδρες τους εκτός περιοχής.

«Αν είστε πελάτης της Banco Sabadell ή της La Caixa εκφράστε τη διαφωνία σας με την μεταφορά των εδρών τους εκτός Καταλονίας». 

Οι Caixabank και Banco Sabadell, ήταν οι πρώτες τράπεζες που αποφάσισαν να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Καταλονίας, μετά το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου για την αυτονομία.

Merkel και Macron στηρίζουν την ισπανική κυβέρνηση στο θέμα της Καταλονίας

Η καγκελάριος της Γερμανίας A. Merkel και ο πρόεδρος της Γαλλίας E. Macron διατύπωσαν σήμερα την ξεκάθαρη στήριξή τους στην ισπανική κυβέρνηση, προσερχόμενοι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, κι ενώ η καταλανική κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

«Στηρίζουμε την θέση της ισπανικής κυβέρνησης.

Ελπίζουμε επίσης ότι είναι εφικτό να βρεθούν λύσεις βάσει του ισπανικού Συντάγματος» επισήμανε η Merkel.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα «στείλουν», στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ένα «μήνυμα ενότητας προς την Ισπανία» μεσούσης της καταλανικής κρίσης, είπε από την πλευρά του ο Μακρόν.

Ο Γάλλος ηγέτης αναμένεται να συναντηθεί αργότερα με τον επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης M. Raxoy.

Λίγο μετά την άφιξή του στο Συμβούλιο, συναντήθηκε με την Άγγελα Μέρκελ, πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών.

Παρά τις διαμαρτυρίες της Μαδρίτης, οι δύο ηγέτες υπενθύμισαν ότι «η βία δεν αποτελεί απάντηση», καταδικάζοντας εκ νέου την αστυνομική βία κατά των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας την 1η Οκτωβρίου.

«Ποιος μπορεί να αποδεχτεί τη βία, απ’ όπου κι αν προέρχεται; Κανένας!» είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός. «Ως Ευρωπαίος, θεωρώ ότι πρέπει κάθε φορά να προτρέπουμε για τη διεξαγωγή πολιτικού διαλόγου όταν εκτυλίσσεται μια πολιτική κρίση» υπογράμμισε.

Τι σημαίνει η ενεργοποίηση του άρθρου 155 για την Καταλονία;

Το CNBC επιχειρεί να σκιαγραφήσει τι είναι το άρθρο 155 και πως θα επηρεάσει στο μέλλον την Ισπανία και την Καταλονία;

Τι είναι το άρθρο 155;

Αποτελεί ένα ισχυρό όπλο της ισπανικής κυβέρνησης που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Μαδρίτη για να σταματήσει την μονομερή απόσχιση της Καταλονίας.

Το άρθρο 155 αναφέρεται στο τμήμα του ισπανικού συντάγματος όπου καθορίζει ότι οποιαδήποτε αυτόνομη κοινωνία πρέπει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις στο ισπανικό κράτος αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει την αυτονομία της.

Τι αναφέρεται στο άρθρο 155;

Το άρθρο σημαίνει ότι εάν μια αυτοδιοικούμενη κοινότητα, όπως η Καταλονία, έχει ενεργήσει με οποιοδήποτε τρόπο που υπονομεύει τα συμφέροντα της Ισπανίας, η εθνική κυβέρνηση θα «λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να την αναγκάσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το κράτος. 

Πως λειτουργεί το άρθρο 155;

Επί του παρόντος η Καταλονία έχει αρνηθεί να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με την ανεξαρτητοποίηση.

Ο Rajoy έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να ενεργοποίηση το άρθρο 155 για να ανακαλέσει τις εξουσίες της Καταλονίας, κάτι που θα του δώσει τη δυνατότητα να ρίξει την περιφερειακή κυβέρνηση και να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.

Το άρθρο 155 δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ ξανά, αλλά πλέον οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί.

Ωστόσο, οι συνέπειες της ενεργοποίηση δεν θα είναι αισθητές για πολλές μέρες λόγω της απαίτησης της έγκρισης από τη Γερουσία.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Δεδομένου ότι δεν έχει υπάρξει σχετικό προηγούμενο, εξακολουθεί να μην είναι σαφής ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση της Καταλανίας θα ανταποκριθεί στο άρθρο 155, εάν ενεργοποιηθεί. 

Επίσης, είναι αβέβαιο πως θα μπορούσε η Μαδρίτη να ανακαλέσει στην πραγματικότητα πραγματικά τις δυνάμεις της Καταλονίας. 

Με την ανάληψη του ελέγχου της αστυνομίας και τη δίωξη των τοπικών αξιωματούχων να αποτελούν δυνατότητες, θα μπορούσε να υπάρξει μια δημόσια αντίδραση αν προσπαθήσει να το πράξει.

Οι αναλυτές δεν ήταν σίγουροι για τα συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει η ισπανική κυβέρνηση, αλλά αναμένεται να επιδεινωθεί η κατάσταση.


Πηγή : bankingnews.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text