Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Η ΕΚΤ, οι αγορές και το QE

Η ΕΚΤ, οι αγορές και το QE

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η ΕΚΤ, οι αγορές και το QE

Με αγωνία αναμένεται από τους traders η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, καθώς μάλιστα ορισμένοι εξετάζουν εάν οι ενέργειες του προέδρου της Τράπεζας, Mario Draghi, θα μπορούσαν να αναπροσαρμόσουν το πότε θα έρθει η πρώτη αύξηση των επιτοκίων.

Τον περασμένο Ιούλιο ο Draghi δήλωσε ότι οι συζητήσεις αναφορικά με μια αλλαγή της στάσης για τη νομισματική πολιτική θα ξεκινούσαν το φθινόπωρο.

Το Σεπτέμβριο, άφησε να εννοηθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των αποφάσεων αναφορικά με το QE θα ληφθεί τον Οκτώβριο. Οι αγορές αναμένουν ότι η απόφαση αυτή θα έρθει την Πέμπτη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, η ΕΚΤ έχει δύσκολο έργο. Πρέπει ταυτόχρονα να κρατήσει χαρούμενα τα στελέχη αυτά που είναι πιο μετριοπαθή (μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Draghi), να ηρεμήσει τα "γεράκια” που αισθάνονται άβολα με την τόσο μεγάλη διευκόλυνση, να διατηρήσουν τις περιφερειακές αποδόσεις σε χαμηλό επίπεδο (ιδιαίτερα μετά από τις εξελίξεις στην Καταλονία και εν όψει των ιταλικών εκλογών), να διασφαλίσει ότι η αγορά δεν θα φέρει πιο γρήγορα χρονικά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, που θα προκαλούσε τότε μια αδικαιολόγητη άνοδο του νομίσματος καθώς και να αποφύγει να συρθεί σε οποιουσδήποτε τεχνικούς περιορισμούς εξαιτίας της περιορισμένης προσφοράς ομολόγων που έχουν μείνει για να αγοράσει η ΕΚΤ.

Αυτό δεν είναι εύκολο έργο, αναφέρει το CNBC. Το οποίο εξηγεί γιατί ο συμβιβασμός μπορεί να περιλαμβάνει την παράταση του QE μέχρι τα μισά του επομένου έτους, αλλά με ένα πολύ μικρότερο μηνιαίο ποσό.

Η ΕΚΤ παραμένει εξαιρετικά διευκολυντική όλα αυτά τα χρόνια από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση κρατικού χρέους, και επίσης έχει εισάγει ένα αμερικανικού τύπου QE που χρησιμοποιεί για να τονώσει την οικονομία.

Οι αναλυτές της Citi εκτιμούν ότι "το πιο ουδέτερο αποτέλεσμα για την αγορά” είναι ένα συνολικό πακέτο 270 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, οποιαδήποτε αλλαγή μικρότερη από αυτό το ποσό, θα ήταν hawkish. Για παράδειγμα, μία ανακοίνωση της τάξης των 20 δισ. ευρώ για εννέα μήνες θα ήταν πολύ μέτρια για τα σταθερά εισοδήμα και θετική για το νόμισμα.

Επίσης, οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα επαναλάνει ότι τα βασικά επιτόκια είναι πιθανό να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για μεγάλη περίοδο και αρκετά μετά από τον ορίζοντα των καθαρών αγορών assets, στην αρχική δήλωσή της.

Η αγορά αυτή τη στιγμή αναμένει την πρώτη αύξηση κατά 10 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ στο α΄ τρίμηνο του 2019 και την αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στις αρχές του 2020.

Εάν η ΕΚΤ ανακοινώσει εξάμηνη παράταση, οι traders εκτιμούν πως η αγορά θα σπεύσει να φέρει πιο νωρίς την πρώτη αύξηση των επιτοκίων.

ΤΟ άλλο μεγάλο ερώτημα είναι εάν η ΕΚΤ πρόκειται να αφήσει ανοιχτή την πόρτα για περαιτέρω αγορές ή όχι. Για την ώρα η ΕΚΤ εκτιμά ότι οι αγορές assets αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το τέλος του έτους "ή και μετά εάν παραστεί ανάγκη”. Η ΕΚΤ ίσως επιλέξει να διατηρήσει την ημερομηνία λήξης αορίστου διαρκείας (με τη διατήρηση της φράσης "και περαιτέρω εάν κριθεί απαραίτητο) αλλά εάν αφαιρεθεί η φράση θα σηματοδοτεί ένα τέλος στο QE, που θα αποτελεί άλλο ένα hawkish σήμα.


Πηγή : capital.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text